Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kalvis 2-25 U

marcin25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest jeszcze Vienybe, Buderus.

Jeszcze jakiś Polski był, ale nazwa mi uciekła.

Opublikowano

Więc chyba lepszy większy kocioł niż te 16kw do tych 1000L,żeby naładować go jednym wsadem! Chociaż nie wiem czy mój tok myślenia jest poprawny?. Bardzo chętnie skusilbym się na kocioł od Przemka,ale rok czasu to długo.

Opublikowano

Myślę że bufor będzie,jeśli gdzieś w okolicy Biłgoraja na Lubelszczyźnie da się znaleźć ogarnietego instalatora. Stare camino które teraz jest w kotłowni pewnie szybko się nie rozleci,może warto poczekać na kociołek od Przemka. Przypadkiem znalazłem tego kalvisa na olx za 3500 i pomyslalem że warto za taką cenę. Między czasie znalesc jakiś zbiornik pod bufor żeby obniżyć koszty.

Opublikowano

Marcin od około 2 tygodni pale w vienybe 16+ z buforem 960l. Pytaj o co zechcesz

Opublikowano

Więc chyba lepszy większy kocioł niż te 16kw do tych 1000L,żeby naładować go jednym wsadem! Chociaż nie wiem czy mój tok myślenia jest poprawny?. Bardzo chętnie skusilbym się na kocioł od Przemka,ale rok czasu to długo.

Tutaj musisz brać pod uwagę różne argumenty.Do drewna bierzesz większy kocioł tylko dlatego żeby mieć większy wsad i czas spalania.Popatrz jakie masz zapotrzebowanie na ciepło i tak wykombinuj żeby czas miedzy miedzy przerwami w załadunku opału pokrywał bufor.Magazynowanie dla samego magazynowania jest bez sensu skoro masz możliwość zasilania samym kotłem.On ma odebrać nadwyżki ciepła przy spalaniu drewna.Duży kocioł i bufor to wyższe koszty,ale czy potrzebne?

Opublikowano

Chciałem zwrócić uwagę, że czas palenia w większym kotle będzie praktycznie taki sam co w mniejszym.

Natomiast większy kocioł podczas palenia wytworzy więcej energii cieplnej co spowoduje szybsze naładowanie bufora.

jednak inst do większego kotła musi mieć większe rury  - min 5/4", większe średnice pompy i zaw 3-D np DN32, co podraża inwestycję.

Kupować kocioł o mocy 25kW i palić w nim drewnem z mocą rzędu 12-16kW jest bezsensem.

Drewnem aby coś z tego było należy palić na full lub przynajmniej w optymalnych warunkach, a takich nie będziemy mieli przy dławieniu mocy 25kW o 1/2.

Opublikowano

Instalacja jest stara na metalowych rurach o dużym przekroju,prócz 2 grzejników działa na grawitacji. Mam pytanie troszkę z innej bajki,dom zbudowany na początku lat 90 z pustaków,czy te pustaki to beton komórkowy??bo nie wiem czy dobrze wybieram na ciepłowłaściwe?

Opublikowano

Kocioł z transportem kosztuje 3,5k. Za resztę z ceny nowego starczy na pompę, zawór 3d i połowę bufora z instalacją. Jeżeli palone będzie tylko drewnem to brać i się nie zastanawiać. Wsad 130 litrów. U mnie starczyłoby tego na mroźną dobę, czyli jedno rozpalanie. Bufor nie musi przyjąć energii całego wsadu. Przecież część pójdzie od razu na instalację a ta ma chyba też spory zład. Samą moc max. kotła można też nieco zmniejszyć. Przecież sam producent w niektórych modelach stosował wkładkę w palnik, która z 16 KW robiła 10. A swoją drogą, to tyle właśnie powinien kosztować kocioł o takiej mocy i konstrukcji...

Opublikowano

Wiem że dla większości forumowiczów to będzie śmieszne pytanie ale jak ma to działać?? Pali się najpierw na grzejniki,później jakiś zawór się zamyka i nadwyżka idzie w bufor?? Jestem naprawdę blady jeśli chodzi o instalacje.

Opublikowano

Diabeł tkwi w szczegółach i są tutaj mądrzejsi ode mnie. Ale kocioł jest spięty z buforem a bufor z instalacją. Palisz i grzeje się góra bufora. Z niej instalacja biedze gorącą wodę tak jak teraz z kotła. Jak np. zawory na grzejnikach czy termostat w pomieszczeniu wstrzymuje grznie domu to całość ciepła z kotła idzie w bufor. Kocioł wygasa a zgromadzone ciepło jest w miarę potrzeby pobierane na grzejniki. Poszukaj o tym na forum albo ogólnie w necie. Jest tu nawet temat, gdzie jeden z kolegów zrobił taki układ z kalvisem ale tam to już kosmos. Użytkownik nazywa się jarekr, o ile dobrze pamiętam...

Opublikowano

Ja palę w DS-e jak pisał Sony i tu nie ma innej opcji, natomiast jak masz grzejniki bez termostatów to trzeba na wyjściu z bufora na instalację dać zawór 3-d do regulacji temp na grzejniki - zaw może być ręczny lub termostatyczny., ręczny jest prostszy i tańszy, ale 2-3x na dzień trzeba go przestawić, szczególnie podczas rozpalania kotła

Schemat ogólny takiego podłączenia pewnie znasz i tego się trzeba trzymać.

Opublikowano

Da się podłączyć żeby najpierw grzać dom a później bufor? Gdzieś tutaj wyczytałem że to jest bardzo ciężkie i kosztowne! Że znam ogólny schemat to dużo powiedziane hehe jak wspominałem wcześniej moja wiedza jest znikoma.

Opublikowano

Panie Marcinie jeśli chodzi o kocioł o który Pan pyta jest to kocioł, który został wycofany ( brak na rynku do niego wkładu szamotowego). Piec ten jak każdy kalvis jest bardzo solidnie wykonany lecz podstawową jego wadą jest wymagany olbrzymi ciąg kominowy . U mojego znajomego, który posiadał taki kociołek pomimo szerokiego wysokiego komina 11 m bez wentylatora wyciągowego (a to koszt około 900  zł)  w ogóle nie wystartował ,następną wadą kociołka są dosyć krótkie drwa tylko 350 mm. W modelu mniejszym 2-20 drwa mieszczą się 400 mm. Jeśli Pan jeszcze nie zadatkował niech Pan przemyśli zakup kotła i może poszuka troszkę mniejszego kociołka, które cieszą się nieporównywalnie lepszą opinią. Wieść niesie, że w związku z wejściem w najbliższym czasie ustawy atysmogowej i w związku z tym szeregiem dofinansowań do kotłów klasy 5 ma się pojawić masę okazji cenowych na litewskie kotły.

Opublikowano

Da się podłączyć żeby najpierw grzać dom a później bufor? Gdzieś tutaj wyczytałem że to jest bardzo ciężkie i kosztowne! Że znam ogólny schemat to dużo powiedziane hehe jak wspominałem wcześniej moja wiedza jest znikoma.

Można brać z bufora ciepło przez zawór termostatyczny,który podaje w miarę stałą temperaturę na instalację,nadwyżki ciepła samoczynnie są odkładane w buforze.Mój bufor zasilany jest grawitacyjnie i jak tylko pojawia sie ciepła woda z kotła,można ją podawać dalej na instalację.

Opublikowano

Witam.

Panie Marcin,pan Piotr ma rację. ;)

Jak już do drewna to to wygląda najlepiej

http://www.kalvis.pl/?akcja=strony&s=71

Ale za co tyle pieniędzy? :wacko:  nie wiem.

Bez wyciągu i wymiennika rurowego ceny zaiste niemieckie,za te pieniądze w Polsce wystrugają ci co chcesz. :D

Na twoim miejscu kupił bym mpm,jeśli pod drewno to dzwoń do nich kiedyś mieli,ale nie siedzę w tym to nie wiem,przeglądnij wątek,pytaj kolegów a reszta pieniędzy starczy na bufor. B)  

Pozdrawiam.

Opublikowano

Panie Marcinie jeśli chodzi o kocioł o który Pan pyta jest to kocioł, który został wycofany ( brak na rynku do niego wkładu szamotowego). Piec ten jak każdy kalvis jest bardzo solidnie wykonany lecz podstawową jego wadą jest wymagany olbrzymi ciąg kominowy . U mojego znajomego, który posiadał taki kociołek pomimo szerokiego wysokiego komina 11 m bez wentylatora wyciągowego (a to koszt około 900 zł) w ogóle nie wystartował ,następną wadą kociołka są dosyć krótkie drwa tylko 350 mm. W modelu mniejszym 2-20 drwa mieszczą się 400 mm. Jeśli Pan jeszcze nie zadatkował niech Pan przemyśli zakup kotła i może poszuka troszkę mniejszego kociołka, które cieszą się nieporównywalnie lepszą opinią. Wieść niesie, że w związku z wejściem w najbliższym czasie ustawy atysmogowej i w związku z tym szeregiem dofinansowań do kotłów klasy 5 ma się pojawić masę okazji cenowych na litewskie kotły.

Nie kupiłem jescze,ciągle się zastanawiam. Sam myślę o tym że cena kociolkow powinna spasc,tej gorszej klasy oczywiscie,cos muszą zrobić z zapasami magazynowymi. Moze wtedy da się wychaczyc coś fajnego.

Skoro mowa o okazjach to może to:https://www.olx.pl/i2/oferta/kalvis-2-20-n-kociol-na-drewno-z-duza-komora-spalania-CID628-IDr6oUp.html#:8f13c3de4c

Tutaj chyba już nie ma co się zastanawiać!

Opublikowano

To teraz wiemy ile naprawdę kosztuje wyprodukowanie kotła. A reszta wymądrzeń, że DS- są droższe w produkcji od śmieciuchów można między bajki włożyć... Nie sądzę, że sprzedawca wystawia go poniżej tego co sam zapłacił...

Opublikowano

Tak Panie Marcinie to najnowszy model Kalvisa polana 40 cm, wężownica schładzająca piec pierwsza klasa udany model.

Opublikowano

Dokładnie jak Pan Sony pisz ponoć w tym wymienniku jest piec pogrzebany i są to już zupełnie inne kociołki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.