Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Analiza Wydajności Grzania Co, Cwu, Obiegu Podłogówki Sterowanie

redis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przejrzałem pobieznie i wygląda na to, że zasilanie na siłownik idzie jednym przewodem przez termostat. Zawór typu NC, a więc powrót sprężynowy. Nie jestem pewien, ale sprawdziłbym, czy przypadkiem tym czerwonym wskażnikiem z boku nie można ograniczyć zamknięcia siłownika tak, aby nie zamykał się całkowicie po odcięciu zasilania przez termostat pokojowy. Wtedy wykres przebiegu otwierania wyglądałby tak jak zielona kreska. Drugie pytanie, czy tam jest wyłącznik krańcowy?

post-51897-0-03534700-1513880741_thumb.png

Opublikowano

Pytanie nie jest bezzasadne, bo jeśli jest wył. krańcowy, to mozna "mechanicznie" ograniczyć powrót sprężyny i pózniej przy ponownym otwarciu od połowy zakresu, wyłącznik krańcowy wyłaczy siłownik. Natomiast jesli siłownik pracuje 300 sekund od pozycji zamknięcia do całkowitego otwarcia, to takie "mechaniczne" ograniczenie zakresu może uszkodzić siłownik. 

Zeby być pewnym, to najprościej jest zadzwonić do serwisu lub.... rozebrać siłownik :) Drugiej metody jednak nie polecam....

Mam jeszcze jedno istotne pytanie:pisałeś, że  pompa podłączona jest do listwy a nie do sterownika kotła. Czy listwa zsynchronizowana jest z kotłem w jakis sposób? To b. ważne w sytuacji kiedy kocioł osiąga temp. alarmową, wtedy niezaleznie od programatorów/termpostatów włączają się pompy, żeby schłodzić kocioł. Ze schematu listwy wynika, że takie zaciski "synchronizacyjne" są. Pytanie, czy są podłączone?

Opublikowano

To pierwsze pytanie nie znam odpowiedzi a odnośnie podłączenia listwa piec, to nie ma takiego podłączenia pompa jest tylko i wyłącznie wpięta w listwę a listwa nie jest nigdzie podłączona do pieca. Sterownik to sas st-37

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam nie wiem czy zakładać nowy temat, ale od kilku dni mam dziwny problem, pompa działa niby na 3 biegu ale jej wydajność to 8-9w a tak działała na 3 na 22, przez co jakby nie grzała podlogowka ani jeden grzejnik który jest w łazience wpięty w listwę, niby listwa na dojściu jest ciepła, rura która wchodzi w siłownik tez ale powrót zimny. Spróbowałem by na szybko zakręcić na chwile powrót z listy który wychodzi i wtedy nagle słyszę szum i pompa wskakuje na swoje obroty odkręcę powrót i znowu tak słabł idzie. Myślałem ze może wody nie ma w obiegu. Odkręciłem by ja dolać ale słychać zaraz ze się przelewa. Mam odpowietrzania na grzejniku odkręcam ale leci normalnie woda. Na listwę na wejściu i powrocie tez mam dwa odpowietrzania takie jak przy grzejnikach ale tez jak je odkręcę jest Ok i leci woda nie powietrze. Niby wchodzi ta woda na listwę i na dana rurkę ale grzejnik np jest zimny a zawsze był ciepły jak wszystko było Ok

Opublikowano

Filtr okazał się być Ok. Co zrobiłem. Na listwie na powrocie mam zawór wziąłem sie do niego podłączyłem odkręciłem go zakręciłem powrót by nie szedł do pieca upuścilo się trochę wody i jest Ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.