Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe+Kaloryfery Koscioł Metal Fach Problem

avol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z ogrzewaniem.

Dom z lat 30stych XX wieku. Jeszcze nie ocieplone ściany, powierzchnia 220m2. Strych i poddasze ocieplone wełną mineralną 100mm a na to krzyżowo 50mm.

Piec Metal Fach SDG 19 moc 23kW zasypowy - ogzewanie podłogowe na powierzchni 115m2 reszta kaloryfery.

Mam problem z ogromnym poborem ilości paliwa oraz szybkim spadkiem temperatury na kotle.

Załóżmy że po powrocie z pracy rozpalam piec - startuję z pułapu 20 stopni na wskaźniku, rozgrzewa się do 60 bo tak sobie ustawiam i za godzinę muszę iść dołożyć bo temperatura spadnie do 40 stopni. W domu jest ciepło, kaloryfery hulają aż miło podłogówka też. 

Drażniące jest jednak to, że w rano jest zimno bo po 2-3 godzinach ogień w piecu gaśnie nawet jak grzeję cały dzien.

Instalacja wymuszona na 2 pompach, jedna dla kaloryferów druga dla podłogówki.

Czy nie został gdzieś popełniony błąd przy zakładaniu instalacji ? Wszystkie rury Alu Pexi 

Może kocioł za mały?? Chociaż przy zakupie dzwoniłem do róznych miejsc i podawali mi właśnie taką moc tj 23kW

Gość berthold61
Opublikowano

Powiem ci jedno , bez palenia ciągłego zawsze będzie ci zżerać sporo opału , też mam podłogówkę i szarpane grzanie to wiem że na rozgrzanie tego betonu trzeba co najmniej z 8-10kg węgla a potem to już praktycznie tylko aby się paliło i uzupełniało ubytki ciepła , też mnie to wnerwia że mam kocioł górniak a nie chcę zadymiać okolicy dokładając opał na żar -unikam tego , u ciebie też sporo dachem ucieka bo 15cm wełny to bardzo mało , ja mam 15cm między krokwiami oraz 15 w poprzek razem 30cm , jedna rada jeśli szukasz kotła to nie szukaj większego tylko skup się na takim który może grzać non stop , podajnikowy lub dolniak chociaż dolniak to w zasadzie też specjalnie długo palić nie idzie czytając perypetie kolegów z dolniakami

Opublikowano

Policz sobie na http://cieplowlasciwie.pl/

i będziesz wiedział gdzie Ci ucieka energia cieplna.

Opublikowano

Ja mam piec górnego i dolnego. Zauwazylem ze na dolnym szybko spala a na gornym mniej

Bo żeby dobrze palić od dołu to trzeba jednak mieć wiele więcej praktyki i mówie to świeżo po przeróbce mojego GS na DSa. Dolniak też potrafi być nieekonomiczny i kopcić.

Opublikowano

Najgorszym problemem jest, ze piec w ogole nie trzyma temperatury.. musze chodzic co 2-3 godziny dokladac nawet jak grzeje caly dzien.

Opublikowano

Ale nie wiemy co dokładasz i ile .

Opublikowano

Węgiel orzech + drewno (sosna,brzoza) ile bym węgla nie nawrzucał to po 2-3 godzinach trzeba znowu dokladac

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

palisz na ruszcie ?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kocioł masz dobrany na styk i przepalasz a nie palisz  stąd te problemy . Instalacja ma czas wystygnąć a dom nieocieplony nie trzyma ciepła . 15 waty na stropach to trochę mało , dołóż drugie tyle bo stropy to największy złodziej ciepła . Jak chcesz palić non stop to zamknij szparę nad pierwszym wymiennikiem w komorze zasypowej . Co ja CI tu prawię jak masz wszystko tu

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8167-kocioł-sokół-typ-sdg16-metal-fach/page-1

emus tam wszystko napisał .

Przyjemnej lektury .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.