Fiodor58 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Witajcie mam problem z instalacją Co chodzi dokładnie o to że ciężko mi osiągnąć 43 stopni na powrocie na piecu trzymam 60 65 stopni zawór 3D na 3 w kierunku grzejników wszystkie pompy na powrotach. Sprawa się zmienia jak zawór 3D dam na 10 to powrót rośnie do 52 stopni. Na dole wklejam fotkę ze schematem mojej instalacji zaznaczone są tam najważniejsze rzeczy bez zaworów termometrów i filtrów pomp, opis obrazka: 1- zasilanie z kotła 2- powrót z kotła 3- powrót z grzejników 4- zasilanie grzejników 5- zawór bezpieczeństwa 6- zasilanie podłogówki 7- powrót podłogówki 8- zasilanie CWU 9- powrót CWU 10-zawór 3D 11- zawór 3D termostatyczny Bardzo uproszczony schemat ale myślę że wystarczy, mam mały pomysła na podniesienie tego powrotu lecz zależy mi na opinie fachowców.
gmaj22 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Bardzo uproszczony...Jeśli jest tak jak na tym schemacie to cud, że to w ogóle działa (o ile tak to mozna nazwać). Będzie lepiej, jeśli zrobisz zdjęcia.
Fiodor58 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Jak wrócę do domu z pracy to wstawię zdjęcia
odpowietrznik Opublikowano 15 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ten "schemat" ideowy to jakieś wielkie nieporozumienie,to nie ma prawa działać.Począwszy od tego że pompy montuje się za zaworem 3D na zasilaniu chcąc sterować temperaturą na dany obieg
Fiodor58 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 15 Grudnia 2017 To co teraz musze zrobić żeby było wszystko zgodnie ze sztuką?
odpowietrznik Opublikowano 15 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Po pierwsze jaki kocioł(zasypowy,podajnik,pellet)czy w układzie otwartym czy zamkniętym.Domyślam się że instalacja składa się z:grzejników,podłogówki i zasobnika CWU?Nie zaszkodzi jak porobisz fotki tego co masz teraz
Fiodor58 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Witam ponownie zrobiłem parę fotek instalacji może będzie coś więcej wiadomo co z tym zrobić. Kocioł z podajnikiem na ekogroszek 25 KW pracujący w układzie zamkniętym. To jest zasilane To jest zejście do powrotu To jest powrót To jest zasilanie CWU To jest zasilanie i powrót podłogówki oraz powrót z CWU To jest c.d powrotu z CWU zbiornik ciśnieniowy cwu i zbiornik Co
gmaj22 Opublikowano 16 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 16 Grudnia 2017 To punktujemy po kolei: zdjęcie #1/ -zabezpiecz lepiej ten czujnik kotła na jego górze, Jeśli za luzny i nie do końca włożony, może zaniżać wskazania -te korki na górze kotła po coś są: jeden do zaworu bezpieczeństwa, drugi do zaworu schładzającego. Zabezpieczeniem układu zamkni,etego nie jest jedynie zbiornik przeponowy. - brak pompy po lewej stronie zaworu (może za scianą?) -tak czy siak zwierciadło zaworu żle ustawione. #2 , 3 i 4 - podłączenie powrotów i pompy z 3D fatalne, zawór bezpieczeństwa do przeniesienia na kocioł #5 -cwu- zabezpieczenie żle podłączone Kolejne zdjęcia z podłączeniami podłogówki, pomp, zaworu mieszającego FATALNE. To nie ma prawa działać tak jak powinno. Recepta? Powiem wprost: kątówka + kilka dobrych tarcz i zrobić wszystko od nowa, zgodnie ze sztuką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.