odpowietrznik Opublikowano 23 Grudnia 2017 #26 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Rura jest tania 2,4 za firmowa dawac co 10 cm bo tego później nie dołoży. A z materialam na posadzki to jest różnie miały być płytki a jest parkiet i odwrotnie Tak?A jak się ma do tego sytuacja że idzie ta sama temperatura na całą instalację i przy tym samym rozstawie rur pomieszczenia z płytkami będą przegrzewane bo kocioł się nie wyłączy,będzie dążył do dogrzania pomieszczeń z panelami,nie mówiąc o ewentualnym mogącym wystąpić drugim problemie zbyt wysokiej temp.podłogi.Jednym słowem po co projekty? w kosz z nimi)Syndrom "na zapas" podobnie jak nagminne przewymiarowanie zaworów typu 3D,4D czy kotłów na paliwo stałe,panie weź pan większy,lepiej mieć zapas)
elfuczi Opublikowano 23 Grudnia 2017 #27 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ja te problemy rozwiązuje sterowaniem strefowym termostat z czujnikiem temp posadzki, co do zaworów 3d i 4d to objętoścoiwe natęzenie przepływu, zawsze mozna przykręcic rotametr tam gdzie grzeje mocno, w moich produktach sie sprawdza. A teraz mam pytanie co sie stanie jesli inwestor namiesza z przeznaczeniem pomieszczen,założy sie grzejniki? A nie mam robboty w ktorej coś ludzie nie mieszaja
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2017 #28 Opublikowano 23 Grudnia 2017 No widzisz kolego @odpowietrznik , ty się uczyłeś co i jak zrobić i pewnie nadal się uczysz, a kolega w jednym poście wyłożył całą teorię OP I tu trzeba zapytać - gdzie ci fachowcy po szkołach? A może szkoły nie są potrzebne - ciemny lud wszystko kupi, byłe było dobrze przedstawione i odpowiednio dużo kosztowało.
elfuczi Opublikowano 23 Grudnia 2017 #29 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Kto w budownictwie jednorodzinnym trzyma się projektu? Poza tym nie chce reklamować gosci z imienia i nazwiska ktorzy robią projekty mgr.inz projektuje zasilanie 4 rozdzielaczy 12 oobiegowych rurą miedziana 15mm, inny lider wyliczyl rozstaw rur co 25cm w pomieszczeniach łazienek, a najlepsze jest to że pod projektem dopisuja żeby wykonać zgodnie ze sztuką. Więc są kryci, winny jest zawsze wykonawca!! Następny przykład pompa obiegowa wody lodowej zaprojektowana 32/60 niestety nie wydalała (120kw schladzacz) jest coś takiego jak doświadczenie i na tym trzeba bazować, narysowac mozna wszystko
elfuczi Opublikowano 23 Grudnia 2017 #30 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Mnie uczyli w szkole o wymianie ciepła i masy, równowadze w reakcjach i takie tam inne bzdury,wiec wybaczcie ze jestem ciemny i nie mam pojęcia o tym co piszę. Musze sie wygadać bo w domu nie mam nic do powiedzenia.
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2017 #31 Opublikowano 23 Grudnia 2017 . Musze sie wygadać bo w domu nie mam nic do powiedzenia. To gadaj przynajmniej na temat i z sensem, a nie pleć bzur
elfuczi Opublikowano 23 Grudnia 2017 #32 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Świeta ida wyrozumiałości itd, na żartach sie nie znacie!! Pozatym jako jedyny pan sambor nie dał sie wkręcić w ogrzewanie beczkami szacun!! Koledzy po fachu już skladali zamówienia. Wiec .... wesolych swiąt
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2017 #33 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Co do błędów projektowych to były są i będą, gdyż błądzenie i pomyłki to normalna ludzka rzecz i tego się nie uniknie. Nawet przy dużych projektach , wielokrotnie sprawdzanych i poprawianych zdarzają się wpadki, wychodzące często właśnie na etapach wykonawstwa. Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
elfuczi Opublikowano 26 Grudnia 2017 #34 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Pomyłki się zdarzają, tylko trzeba się do błędu przyznać.a nie zwalać winę na innych. Najbardziej mi sie podoba jak odpowiedni ludzie przeczołgają takiego delikwenta. Pewna pani projektantka zaprojektowała szyb windy technicznej zamiast z żelbetu to płyta gk koleżanka podbiła i było ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.