majmaj Opublikowano 9 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Witam serdecznie. W tym roku zmieniłem piec na Elektromet Eko-Kwr 17kw, ogrzewam nim 5 dużych pokoi plus zasobnik wody 270L. Od jakiegoś czasu pale od góry i generalnie super to wygląda. Jedynie nurtuje mnie pytanie ile sypiecie i na jak długo Wam to wystarcza? Ja pomniejszyłem komorę zasypową i obecnie wchodzi 15kg węgla (czyli 1,5 wiadra). Na jednym zasypie jestem w stanie wyciągnąć wyniki ok 8h. Może mam już paranoje ale wydaje mi się ze to dość spore spalanie? Podajcie swoje wyniki :) Pozdrawiam!
spidoman Opublikowano 9 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Po to zmniejszyłeś żeby 3x dziennie rozpalać, chyba że masz tak docieplony dom i te 8h palenia wystarczy. Napisz jakiej kaloryczności i granulacji węglem palisz, jaką temperaturę masz na kotle ustawioną. Sypie się tyle aby jak najdłużej się paliło bo w przerwach dom się wychładza. Jak dogrzejesz dom to będziesz mniej spalał.
majmaj Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Jestem na etapie testów dlatego pomniejssylem teraz wiem żeby powiększyć. Temp na kotle 65C. Nie znam kaloryczność węgla ale dobrze się wypala. Wielkości jabłka.
szelest Opublikowano 9 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 9 Grudnia 2017 15-18 kg+ koksy z poprzedniego palenia + drewno na rozpałkę .Węgiel mieszany(Staszic- wesoła-wieczorek) ok 20godz (od rozpalenia do wygaśnięcia).
spidoman Opublikowano 9 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Tu nie ma co porównywać, każdy ma inny dom, instalacje kocioł dmuchawa miarkownik wentylacja itd., wyniki nie będą miarodajne.
spidoman Opublikowano 9 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 9 Grudnia 2017 15-18 kg+ koksy z poprzedniego palenia + drewno na rozpałkę .Węgiel mieszany(Staszic- wesoła-wieczorek) ok 20godz (od rozpalenia do wygaśnięcia).O tu jest wynik na dom 311m podziwiam, ale węgiel który kiedyś fedrowałem, najlepszy.
xdi Opublikowano 9 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Witam serdecznie. W tym roku zmieniłem piec na Elektromet Eko-Kwr 17kw, ogrzewam nim 5 dużych pokoi plus zasobnik wody 270L. Od jakiegoś czasu pale od góry i generalnie super to wygląda. Jedynie nurtuje mnie pytanie ile sypiecie i na jak długo Wam to wystarcza? Ja pomniejszyłem komorę zasypową i obecnie wchodzi 15kg węgla (czyli 1,5 wiadra). Na jednym zasypie jestem w stanie wyciągnąć wyniki ok 8h. Może mam już paranoje ale wydaje mi się ze to dość spore spalanie? Podajcie swoje wyniki :) Pozdrawiam! Hej ja wsypoje 10 kg plus 4szt brykietu ruf i w tej chwili pali mi sie 12 godzin tez mam zmniejszone palenisko z 21kw tak mysle ze jakies 14 kw . Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
szelest Opublikowano 9 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 9 Grudnia 2017 311 metrów ,ale dobrze trzyma ciepło.W największe mrozy nie sypałem więcej jak 25 -28 kg (oczywiście po dociepleniu). Przed dociepleniem szło więcej.Trochę przykiszam (45 stopni) opał , bo przy tych temperaturach zewnętrznych utrzymywanie wyższej temperatury na kotle =sauna w domu.Na chwilę obecną temperatura w domu 23-24 stopnie.Od następnego sezonu podajnik+3D.
Gość berthold61 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Panowie ja zauważyłem po kilkunastu zabudowach szamotem że te zmniejszenie szamotem czasem robi więcej szkód niż pożytku , to było by dobre jak by palenie trwało non stop ale szarpane grzanie czyli codzienne rozpalanie to straty na szamocie są ewidentne niestety i zanim to wszystko się nagrzeje i odda na ścianki wymiennika to połowa opału poszła do komina , ja obecnie też mam szamot ale zrobiłem całkiem inaczej niż zawsze ,dałem po bokach kotła szamot na sztorc i na tym położyłem cegły szamotowe ale tak że szamot jest tylko z przodu do połowy kotła natomiast cały tył tam gdzie jest wymiennik czyli tył oraz boki sa wolne od szamotu i teraz praktycznie ciepło od rozpalenia idzie w prost do wymiennika i spalanie mi się wydłużyło o co najmniej 3-4 godziny mimo dziadowskiego wegla z Ziemowita (popiołu więcej niż węgla )
jacmal81 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 10 Grudnia 2017 berthold61 możesz pokazać to ułożenie? Nie do końca rozumiem że dałeś szamot na sztorc, a później na to cegły szamotowe.
Gość berthold61 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 10 Grudnia 2017 ciężko mi to okreslić , cegły jedna po lewej jedna po prawej 12cm do góry i 6cm od ścianki a długa na 23 cm i dopiero na nich na płasko jedna za drugą kładę i znów jedna na drugiej aż dojdę do krawędzi komory załadunkowej , nie wiem jak to namalować , zrobię zdjęcie i podam za jakąś godzinę z hakiem
majmaj Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #12 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Jest spora poprawa bez dmuchawy a naturalnym ciągu wczoraj udało się wyciągnąć ponad 11h :)))) Dodam ze dom ma prawie 100lat dach nie jest docieplony i jest sporo mostków termicznych. Okna też słabe bo już dawno się rozszczelniły i nie maja gazu w komorach.... na wiosnę będę zmieniał. Dodatkowo wysokie pomieszczania jak to w starym budownictwie.
Gość witek1234 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 A jaki masz sterownik i jakie ustawienia?
majmaj Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #14 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Reg 06 czyli dmuchawa. Ustawiony na 5%czyli minimum. Wczorajsze palenie na naturalnym ciągu utwoerdzilo mnie w tym żeby kupić elektroniczny miarkownik ciągu.
Gość witek1234 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 10 Grudnia 2017 No i paliło się 11 godzin. To źle? Jeśli mógłbym próbować coś doradzić to usuń szamot. Ja na 100m2 nieocieplonego domu spalam dziennie 2 x po 15-18 kg groszku z Ziemowita. No i dobrze się zastanów nad zakupem nowego sterownika. Co będzie jak się nie sprawdzi? Czasem nie warto brać pod uwagę kto ile spala bo i domy mamy różne. Jeśli będzie Ci szło na obecne temperatury ok. 35 kg węgla płomiennego albo 30 kg koksującego na dobę, to naprawdę nie ma tragedii. Mówię o spalaniu przy braku izolacji cieplnej na Twoim metrażu.
kazik Opublikowano 10 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Ja przy 140 m2 spalam do 15 kg na dobę przy jednokrotnym rozpaleniu. Budynek dobrze ocieplony.
HP79 Opublikowano 10 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 10 Grudnia 2017 A ja 25 kg płomiennego na dobę żeby mieć 23 stopnie na 80 m2 zupełnie nie ocieplonych - taki przedwojenny standard:-)
Gość witek1234 Opublikowano 11 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Majmaj, sam widzisz jakie ilości spalają koledzy przy domach ocieplonych i nieocieplonych. Tutaj wszelkie standardy biorą w łeb więc nie ma co stwarzać sobie problemu.
Podkarpacie Opublikowano 11 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witam mam pytanie , pale od góry drewnem w kotle Defro KDR3 i moje pytanie jest takie czy rozetka powietrza wtórnego przy paleniu drewnem ma być cały czas otwarta na max ?/ jak to ma wyglądać przy paleniu drewnem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.