Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Od Góry - Ile Zasypujecie.

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

W tym roku zmieniłem piec na Elektromet Eko-Kwr 17kw, ogrzewam nim 5 dużych pokoi plus zasobnik wody 270L. Od jakiegoś czasu pale od góry i generalnie super to wygląda.

Jedynie nurtuje mnie pytanie ile sypiecie i na jak długo Wam to wystarcza? Ja pomniejszyłem komorę zasypową i obecnie wchodzi 15kg węgla (czyli 1,5 wiadra). Na jednym zasypie jestem w stanie wyciągnąć wyniki ok 8h. 

Może mam już paranoje ale wydaje mi się ze to dość spore spalanie? Podajcie swoje wyniki :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Po to zmniejszyłeś żeby 3x dziennie rozpalać, chyba że masz tak docieplony dom i te 8h palenia wystarczy. Napisz jakiej kaloryczności i granulacji węglem palisz, jaką temperaturę masz na kotle ustawioną. Sypie się tyle aby jak najdłużej się paliło bo w przerwach dom się wychładza. Jak dogrzejesz dom to będziesz mniej spalał.

Opublikowano

Jestem na etapie testów dlatego pomniejssylem teraz wiem żeby powiększyć. Temp na kotle 65C. Nie znam kaloryczność węgla ale dobrze się wypala. Wielkości jabłka.

Opublikowano

15-18 kg+ koksy z poprzedniego palenia +  drewno na rozpałkę .Węgiel mieszany(Staszic- wesoła-wieczorek) ok 20godz (od rozpalenia do wygaśnięcia).

Opublikowano

15-18 kg+ koksy z poprzedniego palenia +  drewno na rozpałkę .Węgiel mieszany(Staszic- wesoła-wieczorek) ok 20godz (od rozpalenia do wygaśnięcia).

O tu jest wynik na dom 311m podziwiam, ale węgiel który kiedyś fedrowałem, najlepszy.
Opublikowano

Witam serdecznie.

W tym roku zmieniłem piec na Elektromet Eko-Kwr 17kw, ogrzewam nim 5 dużych pokoi plus zasobnik wody 270L. Od jakiegoś czasu pale od góry i generalnie super to wygląda.

Jedynie nurtuje mnie pytanie ile sypiecie i na jak długo Wam to wystarcza? Ja pomniejszyłem komorę zasypową i obecnie wchodzi 15kg węgla (czyli 1,5 wiadra). Na jednym zasypie jestem w stanie wyciągnąć wyniki ok 8h.

Może mam już paranoje ale wydaje mi się ze to dość spore spalanie? Podajcie swoje wyniki :)

Pozdrawiam!

Hej ja wsypoje 10 kg plus 4szt brykietu ruf i w tej chwili pali mi sie 12 godzin tez mam zmniejszone palenisko z 21kw tak mysle ze jakies 14 kw .

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

311 metrów ,ale dobrze trzyma ciepło.W największe mrozy nie sypałem więcej jak 25 -28 kg (oczywiście po dociepleniu). Przed dociepleniem szło więcej.Trochę przykiszam (45 stopni) opał , bo przy tych   temperaturach zewnętrznych utrzymywanie wyższej temperatury na kotle =sauna w domu.Na chwilę obecną temperatura w domu 23-24 stopnie.Od następnego sezonu podajnik+3D.

Gość berthold61
Opublikowano

Panowie ja zauważyłem po kilkunastu zabudowach szamotem że te zmniejszenie szamotem czasem robi więcej szkód niż pożytku , to było by dobre jak by palenie trwało non stop ale szarpane grzanie czyli codzienne rozpalanie to straty na szamocie są ewidentne niestety i zanim to wszystko się nagrzeje i odda na ścianki wymiennika to połowa opału poszła do komina , ja obecnie też mam szamot ale zrobiłem całkiem inaczej niż zawsze ,dałem po bokach kotła szamot na sztorc i na tym położyłem cegły szamotowe ale tak że szamot jest tylko z przodu do połowy kotła natomiast cały tył tam gdzie jest wymiennik czyli tył oraz boki sa wolne od szamotu i teraz praktycznie ciepło od rozpalenia idzie w prost do wymiennika i spalanie mi się wydłużyło o co najmniej 3-4 godziny mimo dziadowskiego wegla z Ziemowita (popiołu więcej niż węgla )

Opublikowano

berthold61 możesz pokazać to ułożenie? Nie do końca rozumiem że dałeś szamot na sztorc, a później na to cegły szamotowe.

Gość berthold61
Opublikowano

ciężko mi to okreslić , cegły jedna po lewej jedna po prawej 12cm do góry i 6cm od ścianki a długa na 23 cm i dopiero na nich na płasko jedna za drugą kładę i znów jedna na drugiej aż dojdę do krawędzi komory załadunkowej , nie wiem jak to namalować , zrobię zdjęcie i podam za jakąś godzinę z hakiem

Opublikowano

Jest spora poprawa bez dmuchawy a naturalnym ciągu wczoraj udało się wyciągnąć ponad 11h :))))

Dodam ze dom ma prawie 100lat dach nie jest docieplony i jest sporo mostków termicznych. Okna też słabe bo już dawno się rozszczelniły i nie maja gazu w komorach.... na wiosnę będę zmieniał. Dodatkowo wysokie pomieszczania jak to w starym budownictwie.

Opublikowano

Reg 06 czyli dmuchawa. Ustawiony na 5%czyli minimum. Wczorajsze palenie na naturalnym ciągu utwoerdzilo mnie w tym żeby kupić elektroniczny miarkownik ciągu.

Gość witek1234
Opublikowano

No i paliło się 11 godzin. To źle?

Jeśli mógłbym próbować coś doradzić to usuń szamot. Ja na 100m2 nieocieplonego domu spalam dziennie 2 x po 15-18 kg groszku z Ziemowita. No i dobrze się zastanów nad zakupem nowego sterownika. Co będzie jak się nie sprawdzi? Czasem nie warto brać pod uwagę kto ile spala bo i domy mamy różne. Jeśli będzie Ci szło na obecne temperatury ok. 35 kg węgla płomiennego albo 30 kg koksującego na dobę, to naprawdę nie ma tragedii. Mówię o spalaniu przy braku izolacji cieplnej na Twoim metrażu.

Gość witek1234
Opublikowano

Majmaj, sam widzisz jakie ilości spalają koledzy przy domach ocieplonych i nieocieplonych. Tutaj wszelkie standardy biorą w łeb więc nie ma co stwarzać sobie problemu.

Opublikowano

Witam mam pytanie , pale od góry drewnem w kotle Defro KDR3 i moje pytanie jest takie czy  rozetka powietrza wtórnego przy paleniu drewnem ma być cały czas otwarta na max ?/ jak to ma wyglądać przy paleniu drewnem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.