Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Mpm Multi 21Kw Pierwsze Odpalenie Nie Osiąga Temperatury Zadanej

Mat3o85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym użytkownikiem pieca MPM Multi 21kW z podajnikiem. Sterownik Tech 853n

Piec zamontowany 3 tygodnie temu. Do ogrzania jest dom jednorodzinny Ares II paliwo stale z podpiwniczeniem pod całością. Czyli 270m2. Piwnica wysokosc 2m, parter 2.6m a poddasze to skosy a wysokość 2.6m. W piwnicy są 3 kaloryfery tylko do lekkiego ogrzania pomieszczę.

W domu znajduje się ogrzewanie podłogowe na parterze i na poddaszu razem 150m2 jak również instalacja grzejnikowa wykonana z rurek miedzianych i kaloryferów. Na poddaszu jest 5 kaloryferów na parterze 6 kaloryferów. Wszedzie jest po 10 żeberek.

Dom ocieplony zewnątrz 20cm styropian grafitowy skosy na poddaszu 20cm styropian, podłoga na parterze 10cm xps i na poddaszu 10cm xps. 

w instalacji znajduje zawór 3d,  cwo na zbiornik 300l. Na parterze i na poddaszu są skrzynki z rozdzielaczami i pompkami do podłogówki.

Pompka CO ustawiona na 2 poziom a podłogówki pompki na 1 wszystko ustawione w sterowniku na 40 stopni włączenia. Instalacja otwarta zbiornik przelewowy

ustawienia pieca

zadana temperatura 60sto

czas podawania 14

czas przerwy 40

siła nadmuchu 39% zasłona wentylatora otworzona do połowy.

Palenie eko groszek 27MJ sprawdzony przez sprzedawce pieca.(SZTYGAR)

Problem polega na tym ze piec nie osiąga zadanej temperatury 60sto. Pompki włączają się przy 40 stopniach piec dochodzi do 48sto.i spada do 38 i dalej do 47 lub 48. Jak ustawie pompki na 50 stopni to dojdzie do 55 i spada do 48 i dalej na 55 lub 56 i spada na 48.

Moje pytanie to 

1 czy piec nie ma za małej mocy??

2 czy nowy dom i trzeba go ogrzewać aż złapie temperaturę

3 czy może być źle wykonana instalacja i dlatego nie dochodzi do zadanej temp.

z obserwacji  zauważyłem że zawór 3 d jest manualny ustawiony na powrót na 3 skala do 10 AFRISO, Strasznie gorący komin koło czopucha, słabo nagrzane powroty do pieca. sadza na górnych płytach wodnych,Nie ogrzewam CWO pompka wyłączona kopczyk na palniku troszeczkę ponad poziom retorty, drzwiczki od pieca gorące bardziej niż wyjście z pieca. Jeszcze mały eksperyment jak odkręciłem zawór spustowy z pieca to leciała letnia woda.

Piec chodzi na okrągło zero wyłączenia się w podtrzymanie idzie 4 tydzień.

Proszę o Pomoc czy tak ma być i grzać dalej czy szukać hydraulika w celu sprawdzenia instalacji??

Opublikowano

3/ Ewentualnie zdjęcia "okolic" kotła - bardzo często zdjęcia więcej wyjaśniają, niż schemat.

Opublikowano

Ok jesli chodzi o punkt 1.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/32b2 wyszło 15KW   na piecu jest na tablice znamionowej 19-21KW

Jeśli chodzi o punkt 2.

to zrobię zdjęcia i wstawię będzie szybciej i mniej zawile.

z DTR z retorty Palnik Brucer na EKOGROSZEK

Palniki retortowe II-ej generacji zeliwny

popiół to taki drobniutko zmielony pył jak piasek

Opublikowano

To już na tej podstawie mogę podpowiedzieć, że obecnie powinieneś spalać ok.10-12 gramów ekogroszku na minutę ( w zależności od jego kaloryczności). Nie wiem, jaki tam jest typ podajnika, tzn. ile gramów jest w stanie podać na minutę?

PS: Dodałeś typ palnika :)

Opublikowano

Podam link do strony z kotłem

http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-multi-z-podajnikiem.html

nie no super tylko nie wiem gdzie to sprawdzić ten podajnik ile podaje na minute zadzwonię jutro do nich i zapytam. 

Teraz spala 120 kg starcza na 3,5 dnia

Parametry jak wyżej w opisie.

Opublikowano

Nie napisałem tego, aby się wymądrzać, ale by mieć jakiś punkt wyjścia. Jeśli spalasz znacznie więcej, będziemy szukać przyczyn. Albo sprawność spalania lub wymiany niska, albo jakieś babole w instalacji.

Opublikowano

Jak montowali hydraulicy kazali zadzwonić i zapytać czy retorta jest uszczelniona silikonem czy maja oni uszczelniać Pamięta że 

powiedział ze nie trzeba nic tam uszczelniać bo jest tak spasowana ze nic tam nie trzeba uszczelniać wiec hydraulicy nic nie uszczelniali ALE MOWIE TUTAJ O RETORDZIE.

Moje pytanie czy dysza to to samo czy nie ???

Opublikowano

Dobra jutro wygaszę piec i kupie silikon 1200stopni? i do dzieła.

Pytanie on jest montowany na wcisk czy są jakieś śrubki trzymające ??

zdjęcie retorty młotek gumowy lub kawałek drewna bo to zeliwo ?? 

Opublikowano

Korona bez silikonu schodzi "sama". 

Mocowanie jest "grawitacyjne".

Nie zagwarantuję Ci, że to rozwiąże Twoje problemy, ale pod koroną nie może dmuchać lewe powietrze. Łatwo to sprawdzić podczas pracy dmuchawy.

Opublikowano

To czy korona "siedzi" szczelnie na palniku można sprawdzić np. obserwując iskry przy większym nadmuchu. Opadając, mają swobodnie spaść do popielnika. Jeśli na wysokości palnika/korony mają dziwne zawirowania na boki - znak, że korona jest nieszczelna.

Oczywiście najpierw trzeba spróbować delikatnie  ją podważyć :)

Opublikowano

ehhh od tyłka strony zaczynacie.

Dom nowy, kocioł 21, 270m2 do ogrzania

Buda zimna, masa podłogówki, czyli tony zimnej wody....

To teraz na start potrzeba kotła pewnie ze 40-45kW i jakbyś tyle energii dostarczył, to by ruszyło i sie wygrzało

Skoro kocioł dobrany ok a zaczynamy dopiero wygrzewanie chaty, to nie wali sie we wszystkie rurki, tylko rozgrzewa stopniowo

Skręcić grzejniki na 2-3

a podłogówke rozgrzewać pętlami, tj. zamknij dane pętle podłogówki i rozgrzewaj po 2 w jednym czasie, jak się rozgrzeją i kocioł będzie miał swoją temp. - dołączaj do rozgrzania dalej po 1pętli. To potrwa, ale taka jest właściwa droga

Z głową i powoli a wszystko ruszy i się dogrzeje

Opublikowano

Hmmm...kolega nie napisał, że nowy dom grzeje, tylko że kocioł ma od trzech tygodni. Tak czy owak, to powinna być podstawowa informacja :)

Bo wtedy wyjściowe dane trzeba razy 1,5 albo i 2 pomnożyć.

Opublikowano

Faktycznie nie napisałem ze to nowy dom. PRZEPRASZAM

Zrobię jutro zdjęcia instalacji i jak się pali.

Jakie ustawić teraz parametry palnika 

Pale EKOGROSZEK ULTRA  SZTYGAR WĘGIEL 27-28 MJ/KG

Opublikowano

ehhh od tyłka strony zaczynacie.

Może i od tyłka, ale nie rozumiem dlaczego coś, co należało zrobić na początku nagle staje się nieistotne, "pomijalne".

Montaż korony był i jak czytamy po konsultacji z producentem silikonu nie położono. To w końcu uszczelniać, czy nie uszczelniać? Trzymać się DTR, czy wierzyć w szczelne spasowanie żeliwa?

Ja uszczelniam, bo nie widzę powodu, by dmuchawa cokolwiek przedmuchiwała spodem. Poza tym ile czasu zajmuje kontrola szczelności podpalonym zwitkiem gazety?

Opublikowano

Ja bym mu zapodał na początek 8s/40-48s. To żeliwny palnik i na pełnej  mocy będzie spiekał Stygara. Z nadmuchem też nie za ostro.

Opublikowano

Może i od tyłka, ale nie rozumiem dlaczego coś, co należało zrobić na początku nagle staje się nieistotne, "pomijalne".

Montaż korony był i jak czytamy po konsultacji z producentem silikonu nie położono. To w końcu uszczelniać, czy nie uszczelniać? Trzymać się DTR, czy wierzyć w szczelne spasowanie żeliwa?

Ja uszczelniam, bo nie widzę powodu, by dmuchawa cokolwiek przedmuchiwała spodem. Poza tym ile czasu zajmuje kontrola szczelności podpalonym zwitkiem gazety?

Wszystko OK tylko to trochę mało istotne teraz - jakieś przedmuchy mogą być, ale nie są winowajcą opisanej sytuacji - można zlikwidować je potem...

Opublikowano

Jak się pali to widać jak iskierki koło korony wpadają w zawirowania i nie spadają regularnie. Gazetę odpalić w retordzie i będzie widać czy dmucha czy nie.

Opublikowano

Dzisiaj uszczelniłem retorte silikonem. Retorta nie była spasowana poprostu położona i tyle.

Teraz trochę fotek z instalacji

post-76465-0-35435200-1512743395_thumb.jpg

post-76465-0-91975600-1512743414_thumb.jpg

post-76465-0-86131300-1512743435_thumb.jpg

post-76465-0-40540200-1512743455_thumb.jpg

post-76465-0-60014900-1512743480_thumb.jpg

post-76465-0-25345500-1512743507_thumb.jpg

post-76465-0-03904200-1512743543_thumb.jpg

post-76465-0-83057200-1512743596_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Na dzień dzisiejszy po dokonaniu USZCZELNIENIA RETORTY piec dochodzi do żądanej temperatury i wchodzi w stan podtrzymania. 

Po uszczelnieniu retorty tak jak pisał kolega KIMINERO kłopoty z temperatura zostały rozwiązane, ZADANA TEMPERATURA ZOSTAŁA OSIĄGNIĘTA.

Mała drobnostka a jaką robiła u mnie negatywna robotę. Moja retorta nie była w żaden sposób spasowana, a na pewno nie ciasno.

Będę palił jeszcze kilka dni i zobaczę jak się sytuacja rozwinie. Na dzień dzisiejszy serdecznie dziękuje wszystkim za Pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.