teres Opublikowano 30 Listopada 2017 #26 Opublikowano 30 Listopada 2017 No to teraz teorie zapodałeś :) A jak ktoś nie ma siłownika ? to co ma stać przy kotle i czekać :) ? A jak ktoś ma siłownik ale ustawione w sterowniku pilnowanie temp za zaworem , to za przeproszeniem wtedy sterownik w d... ma temp powrotu A to ja mówię tylko o wersji zawór + siłownik + sterowanie, bo inaczej to bez sensu. Sterownik ma pilnować powrotu i dodatkowo dbać o temperaturę zadaną na wyjściu.
ameno25 Opublikowano 30 Listopada 2017 #27 Opublikowano 30 Listopada 2017 Kolego proszę Cie Jesli nie ustawisz odpowiednio wysokiej temp na kotle i ustawisz w sterowniku pilnowanie powrotu , to skąd ma starczyć na zasilanie ?? sterownik bedzie przymykał zeby zapewnić temp powrotu a w chaupie bedzie zimno , jedynym warunkiem jest tak wysoka temp CO żeby starczyło i na zasilanie i na temp powrotu jaka ustawiliśmy i innej opcji nie ma , pompa na powrocie też nie pomoże
teres Opublikowano 30 Listopada 2017 #28 Opublikowano 30 Listopada 2017 Ale to o tym trzeba komukolwiek tłumaczyć? Przecież to jest normalne i logiczne. Sorry, myślałem że to oczywista oczywistość ;)
JapaKonia Opublikowano 30 Listopada 2017 #29 Opublikowano 30 Listopada 2017 Koledzy jak to się ma do temperatury powrotu, gdy jedne źródła podają, że powrót nie powinien mieć mniej niż 45*C, a inne źródła podają że temperatura między zasilaniem a powrotem nie powinna wynosić więcej jak 10*C? Zakładając dwa scenariusze: 1) temperatura na kotle 45*C, temperatura powrotu 40*C 2) temperatura na kotle 75*C, temperatura powrotu 50*C w którym scenariuszu będzie /nazwijmy to/ prawidłowe użytkowanie kotła? zaznaczam że owe źródła to tzw. "fachofcy" :D
sambor Opublikowano 30 Listopada 2017 #30 Opublikowano 30 Listopada 2017 Jak to są kotły na paliwo stałe to ten drugi jest bliższy prawdy. Idealnie jak jest 60-65C na kotle i 50 - 55C na powrocie.
shogunzlasa Opublikowano 1 Grudnia 2017 #31 Opublikowano 1 Grudnia 2017 A mnie ciekawi taka sprawa. Skoro 4D działa jak regulowane sprzęgiełko bez sterowania temperaturą - tylko sterowanie przepływem (temperatura jest tego wynikiem) to jak zadziałałoby sprzęgło bez TZM 3D.Ciekawe czy obieg piec - sprzęgło miałby czas się dogrzać by mu temp gwałtownie nie spadła i ile wynosiłaby ten spadek.
audilhr Opublikowano 1 Grudnia 2017 #32 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Chodzi ci o tzm 3d na obiegu kotlowym na youtube wpisz sobie sprzeglo hydrauliczne i tam kolega klaudiusz nagral filmik jego sprzęgła bez tzm na powrocie.
iweczko Opublikowano 2 Grudnia 2017 #33 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Pompa powinna być za zaworem 4D i najlepiej na Zespole różnicowo pompowym. Grawitacyjnie fajnie jak chodzi, ale czasami nie dopcha do każdego kaloryfera jak długa linia. Przed dajemy w kotłach gazowych. W. Kotłach na paliwo stało zawsze po. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.