pawciak Opublikowano 27 Listopada 2017 #1 Opublikowano 27 Listopada 2017 Cześć, przepraszam jeśli to zły dział, ale uznałem, że to najlepszy wybór. Otóż sprawa jest taka - posiadam w domu szeregowym ogrzewanie gazowe (piec Immergas Eolo Star). Mieszkamy w tym domu drugi rok i jeśli dobrze pamiętam to w tym roku, od uruchomienia sezonu grzewczego (albo w poprzednim tego nie zauważyłem) - w jednym kaloryferze (łazienka, 1 pietro) dosyć wyraźnie słychać stukanie (jak w załączonym MP3). Jeśli stuka a ja przekręcę głowicę, to przestaje stukać. Niemniej później po czasie stukanie powraca. To jedyny kaloryfer z takim problemem. Jeśli dobrze zaobserwowałem, stuka wtedy gdy piec pracuje. Nie znam się na tematyce zupełnie ale mam dwa przypuszczenia: 1. Do wymiany głowica termostatyczna 2. Do wymiany zawór w kaloryferze? 3. Spartolone podłączenie tego kaloryfera Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? bo nie wiem czy samemu to ogarnę, czy trzeba jednak wzywać instalatora :( dziękuję za wszelką pomoc! stukanie.mp3
sambor Opublikowano 27 Listopada 2017 #2 Opublikowano 27 Listopada 2017 Trzeba zmniejszyć przepływ przez grzejnik - na zaworze, pod głowica masz cyferki i pierścień z nacięciem. Ustaw tak aby nacięcie pierścienia było na cyfrze 2, powinno pomóc.
pawciak Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2017 cześć, późno ale bardzo bardzo dziekuje :) ta porada pomogła prawie w 100%. Problemu nie było przez jakis czas ale znowu wrocił (z mniejszą intensywnością tj rzadziej i jakby ciszej ale mimo wszystko..). Czy można zrobić coś jeszcze? zmniejszenie ciśneinia w piecu z 1.5bar na np 1.1bara moze pomoc?
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Raczej nie pomoże, jak możesz to przestaw jeszcze na niższy numer
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.