Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 12Kv Problem Z Ustawieniem,dużo Pali

Archenic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam problem z ustawieniem pieca juz 1.5 mies się mecze:) Info domku. Dom. Stary 3 piętrowy. Ogrzewane jedno piętro. Na wys. 8m ok110 m2. Dom nie ocieplony.okna plastikowe lecz juz maja swoje lata świetności za doba. Liczba. Grzejników 10.

Rury w domu ok 1.5 cala. Nie ocieplone.

Stare termostatu (czarne)

Przy piecu- instalacja. Z zaworem 4d , pompa.

Aktualnie chodzie na własnych ustawieniach ,Także PID wyłączony. Groszek pieklorz 27mJ

Ustawienia:

Praca

-czas podawania 5sec

Przerwa pod. 70sec

Siła nadmuchu 38%

Praca podtrzymania. 6sec

Przerwa podtrzymania 5 min.

Wentylator w podtrzymaniu:

Praca 50sec

Przerwa 50sec

Histereza 1 SEC

Temp zadana 65

Piec osiąga temp. W ok5min. Podtrzymanie ok 30min. Węgiel wypala się cały zostaje proszek. Lecz popiołu jest dużo wiaderkona 2 dni. Średnie spalanie ok30kg na dobę.zawór 4d. Ustawiony na 3.

Jeżeli ktoś będzie w stanie coś pomoc. Będę wdzięczny. Nie mogę niestety dzień w dzien obserwować pieca. Bo w tyg nie mam mnie w domu, tad juz tyle czasu nawie się. W ustawianie.

Opublikowano

Dom nieocieplony ,czy pozostałe piętra są ogrzewane? Wypełnij :http://cieplowlasciwie.pl/

Opublikowano

Hmm - jeśli popiół jest OK to obstawiałbym wys. temp. spalin - ale jeśli to 5ta klasa to też odpada. Przewymiarowanie raczej też bo to 12 kW... Ustawienia tak samo - ogólnie ciężko się do czegoś doczepić... 

Opublikowano

Dołączę się do tematu. Wysoka temperatura spalin, jak jej się "pozbyc"? Wydaje mi się że 20 min w nadzorze to malo, czopuch jest tak ciepły że nie można trzymać na niej ręki. Nie mam pomiaru termometry na czopuchu.

Na czopuch nie mam w żaden sposób możliwości przymkniecia.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

30kg / dobe to moc ciągła okolo 9kW. Czy tyle pobiera ciepła budynek + CWU? Link do wstępnej kalkulacji masz podany w poscie #2

Opublikowano

Wg kalkulatora, do ktorego podales link moc grzewcza wynosi 9.2kW. Dodam że spalanie jest zeru 25/30 kg/ dobę przy obecnych warunkach pogodowych

Opublikowano

Witam problem z ustawieniem pieca juz 1.5 mies się mecze:) Info domku. Dom. Stary 3 piętrowy. Ogrzewane jedno piętro. Na wys. 8m ok110 m2. Dom nie ocieplony.okna plastikowe lecz juz maja swoje lata świetności za doba. Liczba. Grzejników 10.

Rury w domu ok 1.5 cala. Nie ocieplone.

Stare termostatu (czarne)

Przy piecu- instalacja. Z zaworem 4d , pompa.

Aktualnie chodzie na własnych ustawieniach ,Także PID wyłączony. Groszek pieklorz 27mJ

Ustawienia:

Praca

-czas podawania 5sec

Przerwa pod. 70sec

Siła nadmuchu 38%

Praca podtrzymania. 6sec

Przerwa podtrzymania 5 min.

Wentylator w podtrzymaniu:

Praca 50sec

Przerwa 50sec

Histereza 1 SEC

Temp zadana 65

Piec osiąga temp. W ok5min. Podtrzymanie ok 30min. Węgiel wypala się cały zostaje proszek. Lecz popiołu jest dużo wiaderkona 2 dni. Średnie spalanie ok30kg na dobę.zawór 4d. Ustawiony na 3.

Jeżeli ktoś będzie w stanie coś pomoc. Będę wdzięczny. Nie mogę niestety dzień w dzien obserwować pieca. Bo w tyg nie mam mnie w domu, tad juz tyle czasu nawie się. W ustawianie.

Ja przy obecnej temp w pid miałem około 15kg

Teraz przełączyłem na dwu stan by porównać spalanie. Parametry mam podobne do Ciebie no może te przedmuchy masz za często.

Mam dom nieocieplony, grube mury, ogrzewam dom około 80m + cwu

Opublikowano

Wg kalkulatora, do ktorego podales link moc grzewcza wynosi 9.2kW. Dodam że spalanie jest zeru 25/30 kg/ dobę przy obecnych warunkach pogodowych

To było pisane do @Archenic

U Ciebie nie wiem o co pytasz. Jak masz wysoką temp. spalin to może trzeba w kotle posprzątać?

Opublikowano

A powiedz skoro masz teraz PID. I spalanie 15kg.możesz podać wszystkie ustawienia jakie masz. Dodał ze ja mam sterownik. Tech versja 4. Mam juz taki metik w głowie ze chyba spróbuje przywrócić piec do ustawień fabrycznych. I odpalic na PID. Czytałem jeszcze cos takiego ze warto wyl funkcje hellatron. Zaraz IDE do pieca działać.

Opublikowano

Dom nieocieplony ,czy pozostałe piętra są ogrzewane? Wypełnij :http://cieplowlasciwie.pl/

Dom nie ocieplony, podemna niezamieszkany ale dogrzewany na 18st piętro. Nademna strych Nie ocieplony

Opublikowano

Ja przy obecnej temp w pid miałem około 15kg

Teraz przełączyłem na dwu stan by porównać spalanie. Parametry mam podobne do Ciebie no może te przedmuchy masz za często.

Mam dom nieocieplony, grube mury, ogrzewam dom około 80m + cwu

powiedz skoro masz teraz PID. I spalanie 15kg.możesz podać wszystkie ustawienia jakie masz. Dodał ze ja mam sterownik. Tech versja 4. Mam juz taki metik w głowie ze chyba spróbuje przywrócić piec do ustawień fabrycznych. I odpalic na PID. Czytałem jeszcze cos takiego ze warto wyl funkcje hellatron. Zaraz IDE do pieca działać.

Opublikowano

Dom nieocieplony ,czy pozostałe piętra są ogrzewane? Wypełnij :http://cieplowlasciwie.pl/[/quote

Nademna strych nie ocieplony. Podemna. 18st

Opublikowano

A powiedz skoro masz teraz PID. I spalanie 15kg.możesz podać wszystkie ustawienia jakie masz. Dodał ze ja mam sterownik. Tech versja 4. Mam juz taki metik w głowie ze chyba spróbuje przywrócić piec do ustawień fabrycznych. I odpalic na PID. Czytałem jeszcze cos takiego ze warto wyl funkcje hellatron. Zaraz IDE do pieca działać.

Moje doświadczenie jest takie, palę drugi sezon z różnymi skutkami, wiem jedno im więcej grzebiesz w ustawieniach pid tym jest gorzej, musisz czekać na efekty, pewnie inni zaraz mnie opiszą że klamie itd. to są moje wnioski, owszem mam teraz inne parametry i chciałbym palić w pid bo piec jest czysty itd. jednak trzeba zauważyć że ja na obecną chwilę mam problem z ciepłym powrotem i pewnie to mi psuje pracę kotła w pid bo zjechałem już do mocy kotła 38% a on i tak wchodził w nadzór a jak się opaliła pompka cwu to spadała temp kotła i piec głupiał a przecież piec ma równo i stabilnie pracować...wiec w styczniu przerabiam instalację i chyba zaożę dodatkową pompę na powrót bo mam zawór 3d plus siłownik i mam możliwość sterować ciepłem na grzejniki.

Opublikowano

Mam rozumieć ze u mnie wszystko ok ze spalaniem? Hmm

Opublikowano

Moje doświadczenie jest takie, palę drugi sezon z różnymi skutkami, wiem jedno im więcej grzebiesz w ustawieniach pid tym jest gorzej, musisz czekać na efekty, pewnie inni zaraz mnie opiszą że klamie itd. to są moje wnioski, owszem mam teraz inne parametry i chciałbym palić w pid bo piec jest czysty itd. jednak trzeba zauważyć że ja na obecną chwilę mam problem z ciepłym powrotem i pewnie to mi psuje pracę kotła w pid bo zjechałem już do mocy kotła 38% a on i tak wchodził w nadzór a jak się opaliła pompka cwu to spadała temp kotła i piec głupiał a przecież piec ma równo i stabilnie pracować...wiec w styczniu przerabiam instalację i chyba zaożę dodatkową pompę na powrót bo mam zawór 3d plus siłownik i mam możliwość sterować ciepłem na grzejniki.

Tak czy oeak będę wdzięczny za podanie ustawień.zobaczymy co z tego wyjdzie.np ka palenia gołym piecu tzn. Brak pogodowki, pokojówki.

Opublikowano

Dom nieocieplony ,pod tobą niedogrzewane pomieszczenia ,a nad tobą zimny strych. Jak wprowadziłem się do swojego domu też miałem nieocieplony strych i kocioł aby dogrzać mieszkanie przy mrozach musiał gonić na 70- 80 stopni.Największa ucieczka ciepła odbywa się przez strych,jeśli ocieplisz odczujesz różnicę.Ustawienia kotła wydają się dobre.Opału szło od groma i trochę.

Opublikowano

Nie wiem czy na PID nie przejść. Wyzerowac fabryczne ust. I próbować odnowa. 30kg. To za duzo niestety

Opublikowano

Zapisz swoje teraźniejsze ustawienia,żeby móc do nich powrócić,spróbuj z pidem .Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz .

Opublikowano

Zaraz znikał do kotłowni cos ogarne... . tylko nie wiem czy cos w ludzie zmieniać. Czy tez nic

Opublikowano

Tak czy oeak będę wdzięczny za podanie ustawień.zobaczymy co z tego wyjdzie.np ka palenia gołym piecu tzn. Brak pogodowki, pokojówki.

podawanie 2/4s

przerwa 50/90s

moc kotła 38%

korekta -4

nic więcej nie ruszałem

Opublikowano

Na pewno żalem moc kotła na 75% więcej naraziw nie ruszalem. Tylko weź pod uwagę to ze ja nie mam żadnych czujników. Żadnego sterowania ani nic.

Opublikowano

Ważne by piec nie wchodził w nadzór. Niech popracuje kilka godzin z tymi ustawieniami. Obserwuj pracę i w razie konieczności obniż moc kotła. ja tak właśnie robiłem

Opublikowano

Bo przy pracy w pid na tym to polega by piec chodził cały czas, by jego praca oscylowała w granicach temp zadanej

Opublikowano

Rano podesle wykres z pracy kotla

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.