Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za Duze Spalanie Groszku

Adrian1114

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szogunzlasa dzięki za odpowiedź, chyba nie mam co kombinować, zwłaszcza że jestem nowicjuszem, fajnie się spala, w domu ciepło, teraz ma być trochę zimniej to podkręcę na 4D żeby więcej szło na układ, nie mam PID więc w dwustanie mam sadzę, ale czyszczenie raz na tydzień mi nie przeszkadza, spala nie też jak na moje warunki nieocieplone są do przyjęcia

Opublikowano

I ja się wtrące ale już na koniec...

Kiedyś założyłem tutaj temat: Ile opału przesuwa ślimak w Twoim podajniku? Wiecie ile osób odpowiedziało???....  JEDNA!!! A później ludzie ustawiają piece 30kw pod 15kw, 20kw jak by miały 35kw i dużo spala albo sadzy całe wiadro!

Jeżeli u mnie ślimak podajnika przesuwa średnio 520g węgla na 60s pracy - to stąd wiem że przy ustawieniu 5/95 spali (zutylizuje jak ktoś woli) 1,56 kg / h. A to oznacza że moc mojego kociołka przy akceptowalnym spalaniu i odbiorze to ok. 10kW

A teraz tak ustawić proces spalania (nadmuch, temeparture its.) aby właśnie tyle z niego wyszło...

A jak u Was spalają te piece to ja już nie wiem...

Opublikowano

Cześć a jak to można obliczyć sprawdzic?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1. Opróżniasz szuflade na popiół

2. Uruchamiasz ślimak w trybie ręcznym ze stoperem na 60

3. Ważysz ile spadło do popielnika węgla

4. Wróć do punktu 1 i tak co najmniej 10 razy.

Mnożysz / dzielisz przez podawanie/przerwe - matematyka. Znasz (przesadziłem) ale zakładasz jaka jest kalorycznyść tego czarnego badziewia które wsypałeś. Na końcu masz przybliżony wynik ale wystarczający żeby od czegoś zacząć. Dokładny to w laboratorium.

Opublikowano

Rozumiem ze mam za czesto podawanie w podtrzymaniu ale jak wydluze na ponad 9 minut to nic mi nie da bo tylko tyle trzyma z zegarkiem na reku zszedlem z ustwieniami na 7s i 33s przerwy 40 % procent nawiew narazie sie nie zapada zobacze po calej dobie ile wzial groszku przy tych ustawieniach

Opublikowano

Ale podtrzymanie może być o wiele dłuższe ponieważ służy ono podtrzymaniu żaru w postoju tak żeby utrzymać żar. Więc ustaw tak żeby się nie zalaczalo teraz. Będziesz nim się "bawić" wiosną

Opublikowano

Rozumiem ze mam za czesto podawanie w podtrzymaniu ale jak wydluze na ponad 9 minut to nic mi nie da bo tylko tyle trzyma z zegarkiem na reku zszedlem z ustwieniami na 7s i 33s przerwy 40 % procent nawiew narazie sie nie zapada zobacze po calej dobie ile wzial groszku przy tych ustawieniach

A co się dzieje gdy przestawisz nadmuch co 15 minut? Gaśnie żar ?

Opublikowano

No to nie dmuchaj tak często i nie wychładzaj żaru, przestaw nadmuch co 15 minut i zobaczysz co będzie

Opublikowano

Tak zrobilem zobaczymy co bedzie

Bo i tak mysle ze te 30kg na dobe przy tych metrach bez zaworu bez glowic termostatycznych w grzejnikach to i tak nie jest najgorzej w domu przykrecilem grzejniki tak ze wszedzie jest 22 23 stopnie

Opublikowano

Z takim spalaniem musisz się liczyć, nie ma co się oszukiwać, że będzie 20kg

Daj znać jak to wygląda po kilku godzinach

Opublikowano

I ja się wtrące ale już na koniec...

Kiedyś założyłem tutaj temat: Ile opału przesuwa ślimak w Twoim podajniku? Wiecie ile osób odpowiedziało???....  JEDNA!!! A później ludzie ustawiają piece 30kw pod 15kw, 20kw jak by miały 35kw i dużo spala albo sadzy całe wiadro!

Jeżeli u mnie ślimak podajnika przesuwa średnio 520g węgla na 60s pracy - to stąd wiem że przy ustawieniu 5/95 spali (zutylizuje jak ktoś woli) 1,56 kg / h. A to oznacza że moc mojego kociołka przy akceptowalnym spalaniu i odbiorze to ok. 10kW

A teraz tak ustawić proces spalania (nadmuch, temeparture its.) aby właśnie tyle z niego wyszło...

A jak u Was spalają te piece to ja już nie wiem...

Masz licznik czasu pracy podajnika ,bo skąd wiesz ile sie odstawia chyba ze jedziesz w Pid

Opublikowano

a zmienialiście i jak to działa parametr w w serwisowym temperatura priorytetu

Opublikowano

A może zalozyc zawor

Bo tez nie powiedzialem ze mam zwykla instalacje czyli tylko c.o bez wody uzytkowej jedna pompa do c.o a w lecie pale na zatepczym ruszczie bo posiadam dostep do taniego drzewsna dlatego wystarczy mi tylko pare klockow porebanych i wode mam goraca bo grzeje tylko bojler 250 litrow bo na grzejniki woda nie idzie wiec moze zalozyc zawor 3d zeby podniesc tem powrotu zeby dluzej w podtrzymaniu trzymal

Opublikowano

Zapytajcie, jaki ma sterownik. Nie zawsze 5s/25s to 1 do 5. Często jest to 1 do 4 :)

Opublikowano

Palenisko się zapada bo MASZ ZA DŁUGĄ PRZERWĘ.

Tak jak wyżej Ci podają stosunek podawania i przerwy zależy od rodzaju węgla i nadmuchu.

Jak masz węgiel 24MJ to raczej o niskiej spiekalności i długim płomieniu.

Dasz 1:10 to na bank się zapadnie chyba że go będziesz dmuchać na 10-15% - ale wtedy moc palnika może być za mała by coś ogrzać.

Jak się kopiec zapada to daj 1:6 (podawanie 5 przerwa 30) i np 30% nadmuchu. Jak się zapada to skracasz przerwe do 1:5 (5/25). Jak mocno przebija temp wracasz do 1:6 ale dajesz mniejszy nadmuch.

Przy węglach do 25 MJ nie przekraczaj 35-40s przerwy bo się zacznie sklejać szlaka. Jak pasuje wydłużyć ponad 35 sekund to odejmij podawania (4s / 24 przerwa) itd...

Jakbyś palił EKO 28-29 MJ to musisz go dłużej palić - wtedy 1:10...

To cytat do posta wyżej, bo wyskoczyłem jak Filip z konopii.:)

Opublikowano

Zapytajcie, jaki ma sterownik. Nie zawsze 5s/25s to 1 do 5. Często jest to 1 do 4 :)

To i ja coś odcytuje :D

Trzeba wziąć uwagę na rozpędzenie ślimaka, rozbicie złoża itp. Dobry stosunek (jakkolwiek to brzmi :D) może to być 4 / 40 lub 5 / 55 - czyli nie musi to być proporcjonalne :)

Opublikowano

Dzień dobry Panowie, a jeśli chodzi o pięć 15 kw to stosunek przerwa-podawanie się nie zmienia, bo mam węgiel 25 Mj i ustawione 7-10 s podawanie 70 s przerwy, ładnie się pali w domu ok 22 * przez cały dzień, piec chodzi średnio raz na godzine- dwie.

Witam

Jakie masz ustawienia na oiecu. Ja tez mam 15KW i pale na PID spalanie 35kg/24h ustawienia fabryczne min.1s/40s max. 3s/70s tem peratura spalin 165s-190s

Opublikowano

To i ja coś odcytuje :D

Trzeba wziąć uwagę na rozpędzenie ślimaka, rozbicie złoża itp. Dobry stosunek (jakkolwiek to brzmi :D) może to być 4 / 40 lub 5 / 55 - czyli nie musi to być proporcjonalne :)

Akurat nie to miałem na myśli. Otóż niektóre sterowniki wliczają czas podawania do czasu przerwy na zasadzie: "uruchom podajnik na 5sek po upływie 25 sek od POCZATKU poprzedniego podania" -  i mamy 1 do 4.:)

Opublikowano

Witam

Jakie masz ustawienia na oiecu. Ja tez mam 15KW i pale na PID spalanie 35kg/24h ustawienia fabryczne min.1s/40s max. 3s/70s tem peratura spalin 165s-190s

Dom nieocieplony 120 m, stary z 1900 roku, cegła 50 cm ściany, poddasze ocieplone od wewnątrz wełna 15 c, okna plastikowe 2 szyby. Termostaty na grzejnikach oraz regulator pokojowy na 22 stopnie w najzimniejszym punkcie.

Temp 55*

Za zaworem 4d - 45*

Histeryza 3 stopnie

Dmuchawa 25-30 %

Podawanie 5-10 /70

Podtrzymanie 3s /25 minut /12 s dmuchawy

spalal mi przy temp ok 5 - 0 stopni 17,5 kg.

Opublikowano

Witam

No niezłe dajesz w komin , i to spalanie przy tych temp. MASAKRA. Coz kto bogatemu zabroni .
Opublikowano

Marekd a Ty jakie masz u siebie temperatury przy zapotrzebowaniu 8kw?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.