Skocz do zawartości
IGNOROWANY

K1Prv4 Defro Komfort Eko Pz 30Kw

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już wspomniałem w pid jest podobnie ze spalaniem do tego w automacie jest problem ze spiekami na koronie niezależnie od korekt i węgla. Na jaki sterownik warto tego techa zamienić ? skzp-02 czy multifun sas

Opublikowano

Zależy jakie spieki masz na myśli, żużlu czy koksu . Ja w swoim stalmarku zmieniłem tech st755zpid z hallotronem na skzp i nie żałuję. W skzp wystarczy mu podać prawdziwe podstawowe parametry i działa :)

Opublikowano

Wiem ,że trzeba spróbować ,ale wstępnie zapytam czy mogę liczyć na oszczędność opału gdy wszystkie głowice termostatyczne rozkręcę na max i puszcze z zaworu 4d 35 lub 40 stopni ? Obecnie to wygląda tak 250m2 dom nieocieplony 3/4 metrażu głowice skręcone na 2 (16st.) a w kilku pokojach na 3(20st.) na zaworze 4d 50st. . Ciepło w domu nie jest ,ale to cena oszczędności . Przy obecnym sposobie piec pali 50kg opału przy temp zew. 0 stopni. Ustawienia myślę ,że mam dobre instalację również . Podłogówki nie załączam bo spalanie wzrośnie .

Przy głowicach i nastawach po czym poznać i jak dawkować temperaturę z zaworu 4d czy ustawić 40 stopni ,a może 55st przy zadanej kotła 65 ? Proszę mi doradzić , pozdrawiam.

Opublikowano
W dniu 15.12.2018 o 18:24, adamu napisał:

Na jaki sterownik warto tego techa zamienić ? skzp-02 czy multifun sas

Mam oba i PID jest lepiej dopracowany w SKZP. 

Opublikowano

Kolego nie chce sie wymadrzac ale raczej spalanie wzrosnie rozkrecajac glowice,a np probowales przy tych temp grzac podlogowka?moze na podlogowce mniejsze spalanie bedzie jak pozakrecsz glowice od grzejnikow?

Opublikowano

Podłogi mam tylko 2 pętle , ale w tych pomieszczeniach również grzejniki wiec nimi grzeje . Jak ustawiłem 35 st. Zasilania podłogi to na mierniku temp płytek 25 stopni , ale powrót był dużo chłodniejszy do kotła mimo pompy kotlowej.

Jak to jest z temp . Zasilania na grzejniki przy głowicach , puścic więcej ciepło czy mniej ? Jak będą mrozy -15 może temp z kotła zadam tylko wtedy patetycznie zawór 4d nie będzie spełniał swojej funkcji ?

Opublikowano

Witam  ja mam z 270m2 termostaty na grzejnikach ustawione okolo 22-23st sciany nie ocieplone jedynie dobra izilacja stropu i piwnic nowe okna i drzwina,na  kotle 63st na dom idzie ok 42st pali okolo 25kg przy najwiekszych mrozazach spalał max 50kg.50kg przy takiej pogodzie to jest kosmos

Opublikowano

Ja jedynie mam niedocieplona strop i ściany . Czyli śmiało mogę na stałe puścić mu 45 stopni ? Grzejniki dłużej się będą nagrzewały ale może spalanie spadnie o te pare  kilo .

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Za oknem 5-10 stopni czas rozpalić kocioł.

Walczymy znowu z PID moc na 35% ,ale problem to temperatura spalin która wynosi 70-90 stopni . Mam komin murowany wiem ,ze dla niego lepiej jak temp. wyniesie ok. 150 st. Wiadomo przy mrozach i ostrym paleniu podskoczy bo w DTR kotła jest temp. 170-190st. 

W pid w jakim kierunku oscylować z mocą jak dam więcej to spaliny chyba pójdą w dół czyli obniżyć moc i będzie bardziej dmuchał ? Chce zrezygnować z dwustanu dlatego tez chciałem zapytać jak jest z ta mocą i jak ja ustawiać w zależności od temp. zewnętrznej ?

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Występuje również w Pid problem z szarpnięciem kotła spada temperatura z 65 na 58-60 gdy np. Cwu spadnie i dobija z (50 do 55st) oraz gdy termostat przekręcę o oczko w górę . 4d jest pompa kotlowa również , może to normalne zjawisko przy ustawionej mniejszej mocy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.