Skocz do zawartości
IGNOROWANY

K1Prv4 Defro Komfort Eko Pz 30Kw

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

posiadam niedawno założony kociołek mam problem z ustawieniami przy obecnej temp. zewnętrznej 5-8 stopni kocioł w 2 dni spalił mi ok.120kg groszku 28mj na temp. zadanej 60stopni , palę na ustawieniach własnych ,ponieważ pid na ustawieniach fabrycznych wgl sobie nie radzi i osiąga temp. ok 45-50 stopni na zadane 60 ,ale to może kwestia tego ,że instalator nie podłączył mi czujnika zewnętrznego ?

Obecne ustawienia to:

czas podawania 20 sek

czas przerwy 60s

nawiew 35% 

podtrzymanie 30min(wytrzymuje ok. 6-8min.)

reszta parametrów fabryczna na tych ustawieniach kocioł osiąga zadana temp i trzyma ponad 5 minut ,ale tworzą sie spieki ,a komora po 2 dniach ma sporo czarnego osadu nie wspominając o ilości przepalonego groszku.

Wcześniej miałem iskre 35kw zmieniłem ,ponieważ spalanie przy takich temperaturach wynosiło +-50k w zime przy mrozach ok.75 . Instalator zalecał mi owy defro ale 35kw i teraz wypomina ,że za słaby jest natomiast tu na forum już max. 25 więc poszedłem na kompromis i dlatego 30kw .Dom cała instalacja nowa (rurki , grzejniki ) ( https://zapodaj.net/df20dafb680e1.jpg.html ) Proszę o pomoc bo nadal liczę ,że zmiana pieca to nie był zły wybór i koszt powoli będzie mi się zwracał w opale . Z góry dziękuje za pomoc.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ons

Opublikowano

Patrzysz w ogóle jaki ogien jest w piecu. Czarna sadza mówi, że masz mało powietrza ale to objawia się, gdy ogień ma końcówki czarne ale tez może być że za szybko węgiel podaje stąd retora staje się generatorem dymu.

Ustaw tak aby ogień był prawidłowy czyli mocno żółtawy. Gdy ogień biały to oznacza, że za dużo powietrza. Ale nie raz lepiej letko jaśniejszy niż by miał smolić. Bo niedopalona sadza to strata kasy.

Zobacz podobne moce piece na forum i jakie mieli ustawienia. Obserwuj ogień.

Opublikowano

Płomień jasny sięgający deflektora , piec co 3 dni nadaje się do czyszczenia z osadu . Na retorcie tworzą się dość duże spieki niedopalone , czy uszczelnienie palnika coś da ?

Opublikowano

Myślałem właśnie ,że na takim sterowniku będzie bardzo łatwo . A jeżeli puszczę go na pidzie to się powinno coś poprawić ustawienia fabryczne bym zostawił jedynie moc na 25kw ustawił. Po 2 dniach pracy w PID jakieś sensowne ustawienia powinien sobie już załapać.

Opublikowano

Jezeli palisz groszkiem takim jak na stanowisku badawczym w defro to coś może wyjdzie ale malo prawdopodobne. Moje problemy z paleniem skonczyly sie ze zmana stera aczkolwiek palilem ostatnio na sterowniku techa i z braku zajecis postanowilem posiedziec i ustawic jak pan bog przykazal no i sie udało ale tylko na dwusyanie jutro wstawie zdjecia

Opublikowano

Adamu, spróbuj takich ustawień do PIDa , mnie pomogło... W dwunastawie kocioł(DEFRO Komfort Eko PZ 15kW) więcej mi spalił...

Moc kotła: 50%

Zadana temp. 65stopni

Min.praca podajnika: 2sek.

Max.praca podajnika: 5sek.

Min.przerwa podawania:35sek.

Max przerwa podawania:55/60sek.

Korekta powietrza: -2%

Wentylator tak jak w ustawieniach fabrycznych , tu nic nie ruszałem.

Temp.spalin mam od 80 do 120 stopni .temp.powrotu do 54 do 56 stopni. Pogodówka załączona z zaworem 4d z siłownikiem.

Palę Eko groszkiem Bartex Silver.

A co do czujnika zewnętrznego , to on się przydaje do sterowania zaworem 3d lub 4d. U mnie sprawdza się doskonale z zaworem 4d z słownikiem. I na instalację fajnie podaje ciepło według krzywej grzewczej i temperatura powrotu też jest utrzymana .

Pozdrawiam Rafał.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki wielkie ! Dziś będe testował PID w dwustanie po korekcie wyszlo mi  znow ok. 60kg/doba no i na palniku robią się gigantyczne spieki rzędu 15cm ,ale to kwestia uszczelnienia palnika mam nadzieję .

Opublikowano

Adamu, spróbuj takich ustawień do PIDa , mnie pomogło... W dwunastawie kocioł(DEFRO Komfort Eko PZ 15kW) więcej mi spalił...

Moc kotła: 50%

Zadana temp. 65stopni

Min.praca podajnika: 2sek.

Max.praca podajnika: 5sek.

Min.przerwa podawania:35sek.

Max przerwa podawania:55/60sek.

Korekta powietrza: -2%

Wentylator tak jak w ustawieniach fabrycznych , tu nic nie ruszałem.

Temp.spalin mam od 80 do 120 stopni .temp.powrotu do 54 do 56 stopni. Pogodówka załączona z zaworem 4d z siłownikiem.

Palę Eko groszkiem Bartex Silver.

A co do czujnika zewnętrznego , to on się przydaje do sterowania zaworem 3d lub 4d. U mnie sprawdza się doskonale z zaworem 4d z słownikiem. I na instalację fajnie podaje ciepło według krzywej grzewczej i temperatura powrotu też jest utrzymana .

Pozdrawiam Rafał.

Jak on to ustawi to zamarznie!

Nie kopiuj dla każdego Twoich ustawień, a już napewno nie dla tak różnej mocy kotłów

Opublikowano

Wiem że kolega ma kocioł większej mocy , ale od czegoś trzeba zacząć. Zawsze może sobie parametry takie jak moc , korekta powietrza jak i czasy podawania zmienić pod siebie... ja też tak robiłem. Skoro ma sterownik z PIDem to dlaczego ma palić w dwunastawie. To może zaproponuj coś koledze oprócz krytykowania mnie

Opublikowano

Faktycznie teraz zauważyłem ,że pod kocioł 15kw ustawienia , czujnik zewnętrzny założony 4d z siłownikiem widać zaczął działać inaczej , PID ogólnie powinien sam sobie ustawienia złapać ? Jedynie myśle ,że usatwienie mocy kotła czy to w % czy poprzez wybranie liczby kw może spowodować jakiś spadek spalania ?

Opublikowano

... Jedynie myśle ,że usatwienie mocy kotła czy to w % czy poprzez wybranie liczby kw może spowodować jakiś spadek spalania ?

Mogłoby przynieść, ale w pierwszym poście napisałeś, że na PID nie osiągał zadanej, tak więc zmniajszanie mocy PID'a nie przyniesie efektów. Musi być inna przyczyna.

Jaki to jest model sterownika? Dmuchawa z turbinką czy bez?

Opublikowano

W tytule posta masz model sterownika...K1Prv4 i jak domnieman będzie jeszcze oznaczenie PZ ..Tak kolega opisał , czyli kocioł z palnikiem żeliwnym i zapalarką .

Opublikowano

Sterownik k1prv4 pz najnowszy soft , tak wentylator z turbina ma on też przysłonę ale jest ona otwarta na max i zablokowana nie ruszałem tego. Pytanie jeszcze mam takie jak dziś włączę pid pochodzi kilka dni i zlapir optymalne nastawy to przy wyłączeniu zasilania i ponownym wybraniu pid od nowa będzie szukał ustawień czy już na optymalnych ?

Opublikowano

Faktycznie teraz zauważyłem ,że pod kocioł 15kw ustawienia , czujnik zewnętrzny założony 4d z siłownikiem widać zaczął działać inaczej , PID ogólnie powinien sam sobie ustawienia złapać ? Jedynie myśle ,że usatwienie mocy kotła czy to w % czy poprzez wybranie liczby kw może spowodować jakiś spadek spalania ?

Adamu , Jak masz kocioł 30 kW to powinieneś mieć ustawiona w sterowniku moc 30kW . To się robi przy pierwszym uruchomieniu kotła. W menu serwisowym możesz sobie ustawić parametry i czasy podawania od do a algorytm PID sam sobie dopasowuje resztę,to tak w skrócie. Ja u siebie zauważyłem że kocioł najlepiej pracuje w zakresie mocy od 40 do 80 % ...nie zauważyłem różnicy czy to 80%czy 100%...zreszta Ty masz palnik tzw.duża energia i w instrukcji kotła - palnika masz napisane jaki zakres mocy ma palnik , czyli jak masz moc kotła 30kW to zakres mocy masz od 9 do 30kW.

A co do Twojego pytania...to jak mieliśmy przerwę w dostawie energii kilka godzin to kocioł i sterownik sam wystartował i nic mu się niepoprzestawialo . Ustawienia były zapamiętane.

Opublikowano

Dokładnie to co powyżej a do tego:

1. Co do dwustanu wyjdz od takich:

W menu serwis kod pewnie znasz 5162 bedziasz mial ustawienia PID. Kolega 161os037 podał dla przykładu swoje.

Mozesz zapisać jakie są domyślne Twoje max podawanie i min przerwa oraz max wentylator. To może być podstawą do ustawienia dwustanu. Nastepnie Post #2 - obserwuj ogień!

2. Co do PID, włącz go ale wyłącz hallotron nadmuchu i sprawdz jak się pali, Niektórzy mają problem z palnikami ekoenergii i nadmuchem z turbinką

Opublikowano

Co wgl daje ten hallotron ? Bo po wyłączeniu wgl wentylator zaczął słabiej i ciszej chodzić.

I myślicie ,że przy dobrych ustaleniach jest możliwość zejścia se spalabiem na poziom 30kg przy obecnych temperaturach ? Bo rozumiem ,że w zimę przy -10-20 to 60 palić powinien .

Opublikowano

To jest taki cud techniki - myśl techniczna od Techa. Zyje to swoim życiem i na ten temat poczytaj na forum.

Złota myśl: Nigdy nie jest tak żeby nie mogło być lepiej...

Opublikowano

Dokładnie to co powyżej a do tego:

1. Co do dwustanu wyjdz od takich:

W menu serwis kod pewnie znasz 5162 bedziasz mial ustawienia PID. Kolega 161os037 podał dla przykładu swoje.

Mozesz zapisać jakie są domyślne Twoje max podawanie i min przerwa oraz max wentylator. To może być podstawą do ustawienia dwustanu. Nastepnie Post #2 - obserwuj ogień!

2. Co do PID, włącz go ale wyłącz hallotron nadmuchu i sprawdz jak się pali, Niektórzy mają problem z palnikami ekoenergii i nadmuchem z turbinką

Co do hallotronu to polecam zastosować komina Regulator Ciągu Kominowego i po problemie . Niestety producenci kotłów zwracają uwagę na ochronę powrotu ( warunek uznania gwarancji) a zapominają poinformować jak ważna rolę odgrywa odpowiedni ciąg kominowy. A potrafi szczególnie w wietrze dni i nie tylko, problemów dostarczyć. A sam hallotron to nie głupia rzecz , mierzy przepływ powietrza przez palnik i pomaga jeszcze lepiej przy dobrze dobranych nastawach dobrze spałać paliwo.

Opublikowano

Płomień jasny sięgający deflektora , piec co 3 dni nadaje się do czyszczenia z osadu . Na retorcie tworzą się dość duże spieki niedopalone , czy uszczelnienie palnika coś da ?

Mi dało dużo, praktycznie o 10% mniejsze ustawienia dmuchawy i ładniej się spala. Zastosowałem sznur 12mm mam Defro Komfort Eko 12kw

Opublikowano

Czyli jest wyjście poza pchaniem silikonu i tak tam dojście ciężkie jedynie wyciągnąć palnik. To zakupić ten sznur i go jakoś wkleić tak ?

Opublikowano

Teraz temperatura dobija już do zadanej 60 stopni nie ma podtrzymania cały czas działa wentylator i podawanie . Co teraz korygować moc czy czasy podawania i nadmuchu ? Bo przez 10h pracy pid zjadł 35kg opału

Opublikowano

A jak się pali? Patrz post #2

Opublikowano

Ogień jasny żółty nawiew w zakresie 35-45% ,ale nadal ogromne spieki oraz spalanie. Pid nie pomógł wracam do dwustanu podawanie 20s przerwa 60s przy takich dobija do 60 stopni 10 min w podtrzymaniu ale spalanie 60kg , jak zmniejszam podawanie czy zwiększam przerwe to temperatura w ok. 50 stopni i nie może dobic ehh nie mam już sił 5 stopni na dworze temrostaty w domu poskręcane przy mrozach to cały podajnik mi w dzień spali

Opublikowano

Jeszcze do tego chyba siłownik zaworu się zepsuł ? Zadana 45 siłownik otwiera się na 100% i temperatura zaworu spada do 35 ? O co chodzi sam już nie wiem może wgl ten sterownik jest uszkodzony ? Co robić panowie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.