nextmen Opublikowano 24 Listopada 2017 #1 Opublikowano 24 Listopada 2017 Cześć Powiedzcie mi czy dobrze kombinuje: na ochronie powrotu miałem zamontowany zawór temperaturowy na 55 stopni. Niestety element odpowiedzialny za zamykanie i otwieranie się zaworu uległ uszkodzeniu (zawór działał 5 lat) i w następstwie kocioł praktycznie cały czas grzał mały obieg (temp na kotle 78 - 80 stopni). Wywaliłem zawór temperaturowy, wstawiłem rure ale temp na piecu teraz jest 52 stopnie i rośnie razem z temperaturą w buforze. Chcę zamontować zawór 3d + siłownik + sterownik (delta 200 3D) do siłownika. W mojej opinii montaż w/w zestawu da mi większą kontrolę nad temp powrotu. Czy taki zestaw ma prawo zadziałać?? Dzięki za wsparcie
gmaj22 Opublikowano 24 Listopada 2017 #2 Opublikowano 24 Listopada 2017 Ma prawo...Tak samo jak z rozdzielaczem 3D w miejscu górnego trójnika. Przenieszenie pompy na powrót między mieszacz a kocioł nie wchodzi w grę? Ten zawór stałotemperaturowy nie miał wymiennego wkładu?
Pieklorz Opublikowano 24 Listopada 2017 #3 Opublikowano 24 Listopada 2017 Zobacz coś takiego, poczytaj opis.. to jest tańsza alternatywa dla tzw laddomatu link do 5/4cala, na 1" też są albo w druga mańke na 2" są wersje 45, 55 oraz 65st.C link jest na 45 na powrocie https://www.domer.pl/zawor-termostatyczny-tsv5b-45-st-regulus-5-4.html
PioBin Opublikowano 24 Listopada 2017 #4 Opublikowano 24 Listopada 2017 Cześć Powiedzcie mi czy dobrze kombinuje: na ochronie powrotu miałem zamontowany zawór temperaturowy na 55 stopni. Niestety element odpowiedzialny za zamykanie i otwieranie się zaworu uległ uszkodzeniu (zawór działał 5 lat) i w następstwie kocioł praktycznie cały czas grzał mały obieg (temp na kotle 78 - 80 stopni). Wywaliłem zawór temperaturowy, wstawiłem rure ale temp na piecu teraz jest 52 stopnie i rośnie razem z temperaturą w buforze. Chcę zamontować zawór 3d + siłownik + sterownik (delta 200 3D) do siłownika. W mojej opinii montaż w/w zestawu da mi większą kontrolę nad temp powrotu. Czy taki zestaw ma prawo zadziałać?? Dzięki za wsparcie Schemat1.jpg Odpowiadając na Twoje pytanie: ma prawo. Mój 4d z siłownikiem działa w opcji ochrony powrótu w konfiguracji jak Twoja czyli z buforem. Jest możliwość ustawienia z poziomu sterownika temperatury której ma pilnować. Od razu napisze, że zawór 4d tylko tym się zajmuje! Czy możesz rozszerzyć swój pomysł dlaczego czcesz to zrobić? Co było nie tak z zaworem temperaturowym że nie chcesz ponownie go zamontować?
nextmen Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 24 Listopada 2017 Dzięki za szybką odpowiedź @ Gmaj22 piszesz o rozdzielaczu 3d, co masz dokładnie ma myśli? Przeniesienie pompy na powrót wchodzi w grę (tym bardziej że dwa dni temu wymieniałem, zatarła się stara) ale drugi raz w ciągu dwóch tygodni nie chce mi się spuszczać wody z układu (brak zaworów), po sezonie się za to wezmę. Stary zawór herz-a rozebrałem i szukałem wkładu po nr. ale nie znalazłem. @Pieklorz - podobny zawór miałem zamontowany (herz) ale odmówił posłuszeństwa, zresztą wydaje mi się ze 55 stopni wody wracającej do kotła to trochę przesada dlatego wziął się pomysł sterowania zaworem 3d z siłownikiem, sterownikiem i czujnikiem pilnującym temp. wody powracającej do kotła. @Piobin zawór temperaturowy to układ typowo mechaniczny. Przeglądając specyfikację tych zaworów odniosłem wrażenie że mają one dosyć dużą bezwładność tj. raz się otworzy przy 55 a kolejny raz przy 63 (zawór z wyjściem na 55 stopni). Dodatkowo powstaje kwestia przycierania się elementu zamykającego i otwierającego, brud, osady, zresztą to samo się dzieje w termostatach samochodowych. Zestaw o który jest zapytanie da pełną kontrolę temp. wody wracającej do kotła (histereza np 2 stopnie dla czujnika) dodatkowo minimalizujemy możliwość przytarcia się środka zaworu.
nextmen Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2017 @Piobin mój zawór się rozleciał (element sterujący odmówił posłuszeństwa) i kocioł "chodził" na małym obiegu przy temp 78 - 80 stopni
PioBin Opublikowano 24 Listopada 2017 #7 Opublikowano 24 Listopada 2017 Dziękuje za informacje. Zadałem pytanie ponieważ rozwarzałem wymianę swojego 4d (który de facto pilnuje tylko ochrony powrotu) na temperaturowy zawór termostatyczny 3d. Ale po Twojej informacji będę dłużej rozważał... Myśle że ze swojego rozwiązania będziesz zadowolony :)
gmaj22 Opublikowano 24 Listopada 2017 #8 Opublikowano 24 Listopada 2017 Rozdzielacz 3D to nic innego jak to, co naszkicowałeś. Inna opcja rozdzielacza to 3D na górze za pompą. Mieszacz byłby wtedy, gdybyś przeniósł pompę na powrót między 3D a kocioł (wg szkicu) - to odpada, bo nie chcesz spuszczać wody, choć ma niezaprzeczalna zaletę, bo pompa pracuje z napływem i w niższej temperaturze. W KAŻDYM przypadku należy pamiętać, że na króćcu od strony kotła ma być ZAWSZE pełny przepływ, pozostałe dwa proporcjonalnie reguluje siłownik.
Pieklorz Opublikowano 24 Listopada 2017 #9 Opublikowano 24 Listopada 2017 Decyzja zawsze jest inwestora. To, że coś wygląda podobnie nie oznacza, że jest tak samo zbudowane. Zawór z linka jest na 45st.C, w jego przypadku można wymienić sam wkład.
gmaj22 Opublikowano 24 Listopada 2017 #10 Opublikowano 24 Listopada 2017 Odróżniam zawór temperaturowy od 3D i to, o czym pisałem powyżej, dotyczy właśnie 3D.
Pieklorz Opublikowano 24 Listopada 2017 #11 Opublikowano 24 Listopada 2017 Gmaj odpisywałem nextmen na post z 21:20 :-) To, że Ty się znasz na gajgach w instalacji, to ja wiem ;-)
gmaj22 Opublikowano 24 Listopada 2017 #12 Opublikowano 24 Listopada 2017 Za bardzo wyrywny czasami jestem ;)
nextmen Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 24 Listopada 2017 @pieklorz miałem założony zawór (zdjęcie jeszcze kiedy pracował w instalacji) i wydaje mi się że zasada działania jest taka sama jak Twój przykład z linku we wcześniejszym poście. Jedyna różnica to temp na "wyjściu" tego zaworu - u mnie 55 a Twój 45. Jeśli się mylę to to mnie popraw. @gmaj22 powiedz mi jaka jest różnica pomiędzy rozdzielaczem 3D a mieszaczem oprócz tych co wspomniałeś (praca pompy w niższej temp) Po sezonie pompa będzie przeniesiona na powrót. Finalny wygląd instalacji na zdjęciu. W takim układzie będzie wszystko OK??
ameno25 Opublikowano 25 Listopada 2017 #14 Opublikowano 25 Listopada 2017 Pompe na powrót i np Afriso ATV zakres 45 -55 * , czyli zaczyna puszczać na bufor przy 45* , a przy 55* całkowicie otwiera przepływ na bufor
gmaj22 Opublikowano 25 Listopada 2017 #15 Opublikowano 25 Listopada 2017 W jaki sposób zabezpieczony jest obieg kocioł-bufor? Zbiornik membranowy? O tym, czy zawór 3D pracuje jako rozdzielacz czy mieszacz decyduje jego usytuowanie względem pompy. Pomijam wyjaśnienia typu: regulacja proporcjonalna i jakościowa. Wystarczy napisać, że w opcji rozdzielacza pompa TŁOCZY przez zawór 3D wodę proporcjonalnie do bufora i do powrotu kotła, zaś w opcji mieszacza ZASYSA proporcjonalnie wodę z powrotu i zasilania. Opcja, o której pisze Ameno też nie jest zła, tylko wspomniałeś,ze się już na tym sparzyłeś. Zawsze można zapasowy wkład od razu kupić, żeby za kolejne 10 lat nie okazało się, że nic nie pasuje.Pytanie, czy go wtedy znajdziesz :))
Pieklorz Opublikowano 25 Listopada 2017 #16 Opublikowano 25 Listopada 2017 @pieklorz miałem założony zawór (zdjęcie jeszcze kiedy pracował w instalacji) i wydaje mi się że zasada działania jest taka sama jak Twój przykład z linku we wcześniejszym poście. Jedyna różnica to temp na "wyjściu" tego zaworu - u mnie 55 a Twój 45. Jeśli się mylę to to mnie popraw. Zasada działania tak, ale rozwiązania konstrukcyjne niekoniecznie. Diabeł zawsze tkwi w szczegółach Wkładki sa na dane temp., są modele 45, 55, 65. Uważam,że 45 jest wystarczający Zacytuję opis W nowych modelach zaworów jest zastosowany element termostatyczny z uszczelką gumową, która gwarantuje wysoką szczelność zaworu i tym uniemożliwia mikrocyrkujację w czasie, gdy kocioł nie spala. Mikrocyrkulacja przez kocioł powoduje ochładzanie zbiornika akumulacyjnego stratami cieplnymi kotła do komina. Wszystkie zawory są solidnej konstrukcji o dużych przekrojach przepływu wody grzewczej. Nie są, więc podatne na zanieczyszczenia w przypadku zastosowania w starszych układach grzewczych. Z zaworów serii TSV3B-8B można łatwo wypuścić szlam, wyczyścić lub wymienić element termostatyczny po odkręceniu zatyczki bez demontażu zaworu z układu grzewczego. Modele TSV3B i TSV5B nie potrzebują do swojego działania zaworu równoważącego, posiadają automatyczne równoważenie gorącej wody doprowadzanej by-passem zabudowane wewnątrz zaworu. Jego instalacja jest, więc prostsza, a regulacja bardziej dokładna
shogunzlasa Opublikowano 25 Listopada 2017 #17 Opublikowano 25 Listopada 2017 Mnie ciekawi jaka ta temp powinna być - gdzieś kiedyś czytałem 48 dla wungloka 55 dla pelleciaka (wiadomo wszystko zależy od warunków i konstrukcji).Czasem się zastanawiam czy już się powoli paranoja nie robi z tymi temperaturami powrotu - wszyscy pchają zawory 3D 4D, potem pół instalacji nie działa - ale tylko żeby gwaracja była... Chyba lepiej by było wmontować pompę mieszającą do kotła na stałe :D
nextmen Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 25 Listopada 2017 @gmai22 nie chcę wnikać w takie szczegóły jak regulacja proporcjonalna i jakościowa chyba że jest mi to do czegoś potrzebne. Mam peleciaka w układzie otwartym z buforem - które umieszczenie pompy (na zasilaniu czy powrocie) według Ciebie będzie lepsze?? @pieklorz zawór z wkładką mechaniczną dla mnie odpada (niemiłe wspomnienia ;) , zastosuję układ o który pytam w tym temacie. @shogunzlasa chcę założyć 3d i mieć kontrolę nad temp. powrotu. Mam porównanie jak zachowuje się układ z "ochroną" powrotu i bez -z ochroną praca jest stabilniejsza, kocioł mniej cierpi - podobno ;) mam kocioł na pellet i powrót chce ustawić o okolicach 40 - 45 stopni.
gmaj22 Opublikowano 26 Listopada 2017 #19 Opublikowano 26 Listopada 2017 Skoro masz układ otwarty, i znasz umiejscowienie zbiornika wyrównawczego, są pewne wymagania wymuszające niejako umiejscowienia pompy. Żeby się za dużo nie rozpisywać, poczytaj sobie TU: http://www.instalator.pl/2005/05/pompa-na-zasileniu-czy-na-powrocie-bezpieczna-instalacja/
nextmen Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor #20 Opublikowano 26 Listopada 2017 @ gmaj22 dzięki za link, wiele wyjaśnił. Mam pytanie jeszcze o sterownik - chce kupić dk system delta 200 3d i tam jest parametr: tryb rozłączenia. Oznacza to że po pełnym otwarciu bądź zamknięciu zaworu sterownik nie podaje sygnału dla dalszej pracy siłownika?? I jeszcze jedno czy siłownik musi być z krańcówkami czy nie koniecznie?? Zastanawia mnie sytuacja w której kocioł będzie wygaszony, sterownik będzie dążył do temp powrotu np 45 stopni. W pewnej chwili siłownik "dociągnie" do końca zawór. Jak się zachowa układ gdy taka sytuacja utrzyma się np. przez okres 3 godz??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.