franekd4 Opublikowano 22 Listopada 2017 #1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Witam,przyszedł czas zmiany kotła na skam-p 12kw(sterownik iryd pid fl) i przy okazji będzie zmiana instalacji C.O na nową. Mam pytania czy schemat zamieszczony poniżej jest odpowiedni czy trzeba coś dodać?.Obieg będzie otwarty.W których miejscach zamontować zaworki zwrotne i czy sa one koniecznością?-jestem zwolennikiem prostych rozwiązań z jak najmniejsza ilością nowinek technicznych. Pozdrawiam Andrzej. schemat ze strony Sekom:
shogunzlasa Opublikowano 22 Listopada 2017 #2 Opublikowano 22 Listopada 2017 Hej, by inni mogli pomóc potrzeba więcej info.1. Co chcesz ogrzewać. Ile obiegów - np. masz tyle a tyle grzejników (podłączone w szeregu / na rozdzielaczu, podłogówke, bojler tyle litrów).2. Co już masz czego nie chcesz przerabiać lub chcesz wykorzystać (np masz podłogówkę i zestaw mieszający, masz pompę od grzejników itp).3. Na jakiej temp. ganiały grzejniki i czy masz termostaty.Schemat nie zakłada podnoszenia temp powrotu do kotła co jest jego największą wadą.
franekd4 Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 22 Listopada 2017 1 w sumie będą 3 rozdzielacze :pierwszy rozdzielacz zasilać będzie poziom piwniczny -7 obiegów(grzejniki),drugi rozdzielacz będzie zasilał parter tez 7 obiegów(grzejniki) i trzeci rozdzielacz do podłogówki (parter:6 pętli) + boiler 140l. 2 cześć grzejników(AL) juz jest zamontowana pare lat temu z rozdzielaczem na parter, rozdzielacz na podłogówke jest z zawórem trójdrogowym AFRISO ATM366 +cala grupa pompowa -czeka na zamontowanie.Ogólnie to jest wszystko co na schemacie(łacznie ze sterowaniem iryd pid fl) podanym w pierwszym poscie,brakuje tylko poskładania wiekszosci w całość czyli podpięcia rur do pozostałych dwóch rozdzielaczy,boilera,pieca. 3.termostaty beda zamontowane na grzejnikach,ciezko powiedziec jaka temperatura była na grzejnikach,był termometr na starym piecu ok 70 stopni Możesz podpowiedzieć w jaki sposób podnieść temperature powrotu kotła nie komplikując zbytnio tego schematu .?
sambor Opublikowano 22 Listopada 2017 #4 Opublikowano 22 Listopada 2017 Można dać pompę kotłową i będzie bez demolki
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2017 #5 Opublikowano 22 Listopada 2017 Jak w załączniku.Przed każdą pompą filtr osadnikowy +zawory odcinające przed i za.
shogunzlasa Opublikowano 22 Listopada 2017 #6 Opublikowano 22 Listopada 2017 Demolki nie będzie bo jeszcze nic nie ma.Najprościej jak powyżej - pompa kotłowa - czyli kawał rurki z zasilania do powrotu i pompa + zwrotny. + zawór dławiący przepływ - grzybkowy.Warto też jakoś elektronicznie sterować pompą (mini sterownik typu włącz wyłącz). Tu jest schemat:https://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/monthly_11_2012/post-7809-0-67082000-1352499418.pngMożesz dać większy zawót 4D i pompę - ale obniżysz temp zasilania grzejników - jak latały na wys. temp. może być kiepsko.Możesz dać sprzęgło, zawór TZM 3D - drogie rozwiązanie.Możesz puscić CWU na stałe - ale jak wymagana jest wysoka temp to też kiepsko...
Gość Digitrax Opublikowano 22 Listopada 2017 #7 Opublikowano 22 Listopada 2017 Shogun na Twoim rysunku zawory zwrotne w obiegach grzewczych są w złych miejscach.
shogunzlasa Opublikowano 22 Listopada 2017 #8 Opublikowano 22 Listopada 2017 Nie ja rysowałem - znalazłem po prostu coś z pompą mieszającą... Sorki za niedopatrzenie - odpowietrznik widzę upgradował rysunek.Co do zaworów - nie wkręcałbym ich zaraz za pompą (bezpośrednio do pompy) - zwłaszcza w pionie. Mogą (a nie muszą) dzwonić - chyba że jak pisał odpowietrznik damy je pomiędzy zawory odcinające - wtedy można je łatwo wymienić.
franekd4 Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 26 Listopada 2017 panowie zdecydowałem sie na na sprzegło+zawór TZM 3D zamiast pompy jak by ktos zamiescił to prawidlowo na schemacie to bede wdzieczny. za pomoc. zawory zwrotne zamieszczone przez odpowietrznik są prawidłowo zamieszone na schemacie? .
odpowietrznik Opublikowano 26 Listopada 2017 #10 Opublikowano 26 Listopada 2017 No oczywiście ze dobrze.No jak możesz w ogóle wątpić w kompetencję fachowca najwyższej klasy ;) W tej sytuacji zastanawiam się czy podawać schemat ze sprzęgłem bo znów będzie czy jest poprawny)
franekd4 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 27 Listopada 2017 bez urazy ale ciezko stwierdzić kto ma racje tym bardziej ze jeden drugiego poprawia ;) dzieki za schemat ;-pompa za sprzęgłem na powrocie do kotła musi być?
shogunzlasa Opublikowano 27 Listopada 2017 #12 Opublikowano 27 Listopada 2017 Ale akurat na tym wątku każdy do błędu się przyznaje :)Pompa musi być.
franekd4 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 27 Listopada 2017 dzięki panowie za cenne info,teraz trzeba będzie przełożyć ta wiedzę w praktykę :) .
audilhr Opublikowano 1 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Witam panowie a czy w tym ostatnim rysunku nie jest potrzebne zastosowanie zaworu grzybkowego do regulacji przeplywu
franekd4 Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor #15 Opublikowano 24 Lutego 2018 Witam,ponownie instalacja zrobiona i działa ale nie do końca jak oczekiwałem.Mianowice pompa od grzejników(nr 5 na zdjeciu) zaciąga zimną wodę zamiast ciepłej z kotła.Kiedy załączę pompę kotłową na stale to ciepła woda idzie na obieg grzejników :blink: .W momencie gdy włączam pompę c.o zamiast ciepłej wody pojawia się zimna i odpływa tak jak by w przeciwnym kierunku(cofa sie do sprzęgła i dalej płynie w kierunku grzejników ) i wychładza automatycznie wodę na obieg grzejników .Panowie podsyłam krotki opis i parę zdjec mojej instalacji: Zaznaczone na zdjęciu: 1- rura (ciepła woda) idzie na parter i rozdziela sie na 2 odcinki- do rozdzielacza podłogówki i na 1 pietro do naczynka wzbiorczego 2- powrót z rozdzielacza podłogówki 3- powrót z rozdzielaczy grzejnikowych 4- powrót do kotła 5- pompa c.o.(grzejniki) 6- pompa kotłowa dogrzewająca powrót 7 pompa cwu
odpowietrznik Opublikowano 24 Lutego 2018 #16 Opublikowano 24 Lutego 2018 To jest źle.Rura do naczynia wzbiorczego powinna wychodzić bezpośrednio z kotła a ty dałeś ją za sprzęgłem?Zawory różnicowe zbyteczne tylko mogą być z nimi problemy.Filtr osadnikowy montuje się przed pompą(ma ją chronić)) mam tu na myśli ten z pompą w obiegu zaworu VTC.Miałeś schemat w poście #10,się go nie trzymałeś) Brak śrubunków przy poszczególnych urządzeniach,będziesz płakał jak przyjdzie coś wymienić) Pompa #6 ma chodzić cały czas,nie chodzi = grzejniki i podłogówka nie grzeje) W pewnych miejscach powinny być odpowietrzniki bo rura idzie najpierw w górę a potem schodzi w dół. To jest źle.Rura do naczynia wzbiorczego powinna wychodzić bezpośrednio z kotła a ty dałeś ją za sprzęgłem?Zawory różnicowe zbyteczne tylko mogą być z nimi problemy.Filtr osadnikowy montuje się przed pompą(ma ją chronić) mam tu na myśli ten z pompą w obiegu zaworu VTC.Miałeś schemat w poście #10,się go nie trzymałeś) Brak śrubunków przy poszczególnych urządzeniach,będziesz płakał jak przyjdzie coś wymienić) Pompa #6 ma chodzić cały czas,nie chodzi = grzejniki i podłogówka nie grzeje) W pewnych miejscach powinny być odpowietrzniki bo rura idzie najpierw w górę a potem schodzi w dół. Powinien też być odpowietrznik automat.na zasilaniu zasobnika(załącznik)
franekd4 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor #17 Opublikowano 26 Lutego 2018 pompa od grzejników odłączona bo zaciąga zimna wodę(wadliwie zrobilem instalacje). kocioł ma dwa wyjścia-do jednego trzeba podpiąć rurę bezpieczeństwa a do drugiego można dać wyjście do poszczególnych pomp?(co,cwu sprzegło itp.) czy trzeba wszystko podpiąć na 1 wyjściu z pieca?
odpowietrznik Opublikowano 26 Lutego 2018 #18 Opublikowano 26 Lutego 2018 Musisz poprowadzić rurę do naczynia bezpośrednio z zasilania kotła Cu28 lub stal 1"(albo jak w załącz#1 albo jak #2)Nic dziwnego że pompa #5 zasysa zimną wodę skoro nie jest dostarczana gorąca woda do sprzęgła ponieważ stoi pompa #6 ta pompa ma chodzić cały czas.A jak wygląda rozdzielacz podłogówki?możesz rzucić foto?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.