Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.o I C.w.u Pod Kocioł Skam-P 12Kw

franekd4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,przyszedł czas zmiany kotła na skam-p 12kw(sterownik iryd pid fl) i przy okazji będzie zmiana instalacji C.O na nową. Mam pytania czy schemat zamieszczony poniżej  jest  odpowiedni czy trzeba coś dodać?.Obieg będzie otwarty.W których miejscach zamontować zaworki zwrotne i czy sa one koniecznością?-jestem zwolennikiem prostych rozwiązań z jak najmniejsza ilością nowinek technicznych.

Pozdrawiam Andrzej.

schemat ze strony Sekom:

post-74417-0-62600800-1511337011_thumb.jpg

Opublikowano

Hej, by inni mogli pomóc potrzeba więcej info.

1. Co chcesz ogrzewać. Ile obiegów - np. masz tyle a tyle grzejników (podłączone w szeregu / na rozdzielaczu, podłogówke, bojler tyle litrów).
2. Co już masz czego nie chcesz przerabiać lub chcesz wykorzystać (np masz podłogówkę i zestaw mieszający, masz pompę od grzejników itp).
3. Na jakiej temp. ganiały grzejniki i czy masz termostaty.

Schemat nie zakłada podnoszenia temp powrotu do kotła co jest jego największą wadą.

Opublikowano

1 w sumie będą 3 rozdzielacze  :pierwszy rozdzielacz zasilać będzie poziom piwniczny -7 obiegów(grzejniki),drugi rozdzielacz będzie zasilał parter tez 7 obiegów(grzejniki) i trzeci rozdzielacz do podłogówki (parter:6 pętli) + boiler 140l.

2 cześć grzejników(AL) juz jest zamontowana pare lat temu z rozdzielaczem na parter, rozdzielacz na podłogówke jest z zawórem trójdrogowym AFRISO ATM366  +cala grupa pompowa -czeka na zamontowanie.Ogólnie to jest wszystko co na schemacie(łacznie ze sterowaniem iryd pid fl) podanym w pierwszym poscie,brakuje tylko poskładania wiekszosci w całość czyli podpięcia rur do pozostałych dwóch rozdzielaczy,boilera,pieca.

3.termostaty beda zamontowane na grzejnikach,ciezko powiedziec jaka temperatura była na grzejnikach,był termometr na starym piecu  ok 70 stopni

Możesz podpowiedzieć w jaki sposób podnieść temperature powrotu kotła nie komplikując zbytnio tego schematu .?

Opublikowano

Demolki nie będzie bo jeszcze nic nie ma.

Najprościej jak powyżej - pompa kotłowa - czyli kawał rurki z zasilania do powrotu i pompa + zwrotny. + zawór dławiący przepływ - grzybkowy.
Warto też jakoś elektronicznie sterować pompą (mini sterownik typu włącz wyłącz).

Tu jest schemat:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/monthly_11_2012/post-7809-0-67082000-1352499418.png

Możesz dać większy zawót 4D i pompę - ale obniżysz temp zasilania grzejników - jak latały na wys. temp. może być kiepsko.
Możesz dać sprzęgło, zawór TZM 3D - drogie rozwiązanie.
Możesz puscić CWU na stałe - ale jak wymagana jest wysoka temp to też kiepsko...

Opublikowano

Shogun na Twoim rysunku zawory zwrotne w obiegach grzewczych są w złych miejscach.

Opublikowano

Nie ja rysowałem - znalazłem po prostu coś z pompą mieszającą... Sorki za niedopatrzenie - odpowietrznik widzę upgradował rysunek.
Co do zaworów - nie wkręcałbym ich zaraz za pompą (bezpośrednio do pompy) - zwłaszcza w pionie. Mogą (a nie muszą) dzwonić - chyba że jak pisał odpowietrznik damy je pomiędzy zawory odcinające - wtedy można je łatwo wymienić.

Opublikowano

panowie zdecydowałem sie na na sprzegło+zawór TZM 3D zamiast pompy  jak by ktos zamiescił to prawidlowo na schemacie to bede wdzieczny. za pomoc.

zawory zwrotne zamieszczone  przez odpowietrznik są prawidłowo zamieszone na schemacie?

.

Opublikowano

bez urazy ale ciezko stwierdzić kto ma racje tym bardziej ze jeden drugiego poprawia ;)  

dzieki za schemat  ;-pompa za sprzęgłem na powrocie do kotła musi być?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,ponownie instalacja zrobiona i działa ale nie do końca jak oczekiwałem.Mianowice pompa od grzejników(nr 5 na zdjeciu) zaciąga zimną wodę zamiast ciepłej z kotła.Kiedy załączę pompę kotłową na stale to ciepła woda idzie na obieg grzejników  :blink: .W momencie gdy włączam pompę c.o zamiast ciepłej wody pojawia się zimna i odpływa tak jak by w przeciwnym kierunku(cofa sie do sprzęgła i dalej płynie w kierunku grzejników ) i wychładza automatycznie wodę na obieg grzejników .Panowie podsyłam krotki opis i parę zdjec mojej instalacji:

Zaznaczone na zdjęciu:

1- rura (ciepła woda) idzie na parter i rozdziela sie na 2 odcinki- do rozdzielacza podłogówki i na 1 pietro do naczynka wzbiorczego

2- powrót z  rozdzielacza podłogówki

3- powrót z rozdzielaczy grzejnikowych

4- powrót do kotła

5- pompa c.o.(grzejniki)

6- pompa kotłowa dogrzewająca powrót

7 pompa cwu

post-74417-0-64198100-1519488903_thumb.jpg

post-74417-0-55656200-1519488951_thumb.jpg

post-74417-0-56061000-1519488968_thumb.jpg

post-74417-0-28086300-1519488980_thumb.jpg

Opublikowano

To jest źle.Rura do naczynia wzbiorczego powinna wychodzić bezpośrednio z kotła a ty dałeś ją za sprzęgłem?Zawory różnicowe zbyteczne tylko mogą być z nimi problemy.Filtr osadnikowy montuje się przed pompą(ma ją chronić)) mam tu na myśli ten z pompą w obiegu zaworu VTC.Miałeś schemat w poście #10,się go nie trzymałeś)

Brak śrubunków przy poszczególnych urządzeniach,będziesz płakał jak przyjdzie coś wymienić)

Pompa #6 ma chodzić cały czas,nie chodzi = grzejniki i podłogówka nie grzeje)

W pewnych miejscach powinny być odpowietrzniki bo rura idzie najpierw w górę a potem schodzi w dół.

To jest źle.Rura do naczynia wzbiorczego powinna wychodzić bezpośrednio z kotła a ty dałeś ją za sprzęgłem?Zawory różnicowe zbyteczne tylko mogą być z nimi problemy.Filtr osadnikowy montuje się przed pompą(ma ją chronić) mam tu na myśli ten z pompą w obiegu zaworu VTC.Miałeś schemat w poście #10,się go nie trzymałeś)

Brak śrubunków przy poszczególnych urządzeniach,będziesz płakał jak przyjdzie coś wymienić)

Pompa #6 ma chodzić cały czas,nie chodzi = grzejniki i podłogówka nie grzeje)

W pewnych miejscach powinny być odpowietrzniki bo rura idzie najpierw w górę a potem schodzi w dół.

Powinien też być odpowietrznik automat.na zasilaniu zasobnika(załącznik)

post-32948-0-22198200-1519494156_thumb.jpg

Opublikowano

pompa od grzejników odłączona bo zaciąga zimna wodę(wadliwie zrobilem instalacje).

kocioł ma dwa wyjścia-do jednego trzeba podpiąć rurę bezpieczeństwa a do drugiego można dać wyjście do poszczególnych pomp?(co,cwu sprzegło itp.) czy trzeba wszystko podpiąć na 1 wyjściu z pieca?

Opublikowano

Musisz poprowadzić rurę do naczynia bezpośrednio z zasilania kotła Cu28 lub stal 1"(albo jak w załącz#1 albo jak #2)Nic dziwnego że pompa #5 zasysa zimną wodę skoro nie jest dostarczana gorąca woda do sprzęgła ponieważ stoi pompa #6 ta pompa ma chodzić cały czas.A jak wygląda rozdzielacz podłogówki?możesz rzucić  foto?

post-32948-0-21663900-1519631025_thumb.jpg

post-32948-0-22422500-1519631453_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.