Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Konfiguracji Naczynia Przeponowego

pellastex2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam pytanie do Was.

Posiadam instalacje o pojemności wody ok 1300l wody ( w tym 2 bufory po 500l).

Posiadam 2 naczynia przeponowe o pojemności 100 i 35 litrów.

Instalacja na wysokość 7 metrów.

Obecnie jak wygrzeję bufory do temperatury powyżej ok 75 stopni zaczynają otwierać się zawory bezpieczeństwa (2.5bar).

Teraz mam nabite naczynia po podłączeniu od instalacji powietrze 0.9 bar a wody dopuszczam do 1 bar.

Czy można by było jakoś inaczej skonfigurować ciśnienia by obyć się bez wymiany naczyń.

Był bym wdzięczny za pomoc.

Dziękuję

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie wiem ile naczynie przeponowe może pomieścić wody, ale u siebie mam bufor 1350l i naczynie otwarte 70l. Rozładowuję do średniej 30*C a ładuję czasami powyżej 90*C i tak pojemność wystarcza.

Może więc naczynie masz za małe jak @sambor napisał, lub uszkodzona membrana, a może zbyt dużo wody dopuszczasz. Upuść ze 2 - 3 litry i obserwuj co się będzie działo.

Opublikowano

regulacja po stronie gazowej:

ciśnienie hydrostatyczne ( odległość do najwyższego punku instalacji - 10m = 1 bar) + 0,2 bar - przykład - 8 metrów do najwyższego punktu czyli 0,8 bar + 0,2 bar = 1 bar - tyle pompujesz powietrza

ciśnienie napełniania - strona gazowa + 0,3bar czyli dla przykładu powyżej - 1,3 bara - na tyle napełniasz instalację

Opublikowano

A przy jakiej temperaturze czynnika, albo czy temperatura ma znaczenie?

Opublikowano

Ok. Dziekuje.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Czy jeśli mając 0.9 powietrza a wody 1.2bara to czy nie spowoduje to szybszego otwierania zaworu (przy niższej temperaturze)?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Spowoduje ;)

Wg tej strony: http://www.reflex-pro.de/pl-PL/heizungsanlage.aspx Naczynie powinno mieć 200L

Opublikowano

Ja w podobnej instalacji - ok 1200l mam Naczynia 200 + 24+24, te małe zabezpieczają wprost kotły a duże całość.

To takie zabezpieczenie przed sklerozą, sabotażem i głupotą.

Podobnie mam z ZB na każdym z kotłów osobne i na buforze też.

Ciśnienie na zimno mam ok 0,7 bara, a przy 100C 1,4bara.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.