Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja I Brak Ochrony Powrotu, Co Zrobić?

zodi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hydraulik tak mi spiol ogrzewanie. Czy zawory zwrotne mają być w punktach x? Powrót z podłogi idzie jeden z góry a drugi z dołu i łączą się trójnikiem.

Nie ma sensu powtarzać w nieskończoność tego samego i to jeszcze na tej samej stronie. Przeczytaj ze zrozumieniem post kol. sambora #93.

Opublikowano

Masz racje, sorki ze jestm taki upierdliwy ale ja wole upewnic sie 10 raz bo juz nie chce 3 raz przeabiac tej pieprzonej kotlowni. Hydraulik ciagle sie ze mna kluci o te zawory zwrotne bo twierdzi ze nie upcha pompka jak powkladamy tyle ZZ.

Naprawde duzo mi pomagacie i wszytskie wasze uwagi sa brane pod uwage. Nowa instalacje jest robiona weglug waszych wytycznych ale on ciagle sie spiera.

Opublikowano

Jedno pytanie mam. Kto płaci?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moj hydraulik ktory skopal instalację i twierdził to samo że to nie będzie działać, że tak sie nie robi dostal kopa i przyszedł gość który zrobił tak jak chciałem. Polak taki jest że jak coś spiep.... to za nic sie nie przyzna do tego ze nie miał w 100% pojęcia ze dobrze robi. Idealnie przedstawia takich fachowcow program usterka.

Opublikowano

fajnie ze to ja trafiłem na takiego fachowca. Ale na mojej budowie to nie pierwszy:( za materiał płacę ja, robota nic.

Mam jeszcze jedno pytanie co do wielkości rur. Bardzo proszę o odpowiedź czy tak może być, a jeśli nie to jak być powinno bo właśnie tak hydraulik to spina?

post-76001-0-94360000-1511811283_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego nie ty pierwszy i nie ostatni. Dzięki takiemu forum i chetnych osób możemy jakoś naprawić bledy innych.

Co do schematu, to przy takim przekroju powrotu z 4d i tak bedzie potrzebna pompa.

Opublikowano

Zamiast trzeci raz przerabiać, czy nie lepiej dać zarobić komuś, kto zrobi to raz a dobrze? Leżałbyś teraz w domu i głaskał kobitę po tyłku, a nie wysiadywał po forach :)

Opublikowano

Kolego nie ty pierwszy i nie ostatni. Dzięki takiemu forum i chetnych osób możemy jakoś naprawić bledy innych.

Co do schematu, to przy takim przekroju powrotu z 4d i tak bedzie potrzebna pompa.

Oczywiście, schemat nie uwzglednia pomp.

Opublikowano

Zamiast trzeci raz przerabiać, czy nie lepiej dać zarobić komuś, kto zrobi to raz a dobrze? Leżałbyś teraz w domu i głaskał kobitę po tyłku, a nie wysiadywał po forach :)

pewnie masz racje ale nie kazdego stac zeby placic dwa razy za to samo. sorki.

Opublikowano

I tu swieta racja. Daj hydraulikowi schemat od sambora i powiedz ze tak chcesz i tak ma zrobić i za przerobienie nie placisz.

Opublikowano

Oczywiście, schemat nie uwzglednia pomp.

Ja bym wolał zobaczyć na papierze jak gość chce to spiąć w całości zanim weźmie klucz do ręki.

Po mojemu CWU na miedzi 22, rozdzielacze na miedzi 28, a to mizerne CO na miedzi 22. Mały obieg kotłowy stal 32, ostatecznie miedź 28. Obowiązkowo pompa kotłowa!

Opublikowano

Jak będzie pompa kotłowa to nic nie przydławi
Zamiast Cu28 na CW daj ją do rozdzielaczy podłogówki, tam będzie potrzebna.
Na obieg grzania CW Cu22, do grzejników też Cu22

A obiegi kotłowe to albo stal 5/4 albo Cu28 - ale pompa kotłowa musi być,

zawory zwrotne sprężynowe z metalowym grzybkiem

Opublikowano

Jak będzie pompa kotłowa to nic nie przydławi

Zamiast Cu28 na CW daj ją do rozdzielaczy podłogówki, tam będzie potrzebna.

Na obieg grzania CW Cu22, do grzejników też Cu22

A obiegi kotłowe to albo stal 5/4 albo Cu28 - ale pompa kotłowa musi być,

zawory zwrotne sprężynowe z metalowym grzybkiem

a obieg kotłowy może być tak że odpływ 5/4, a przypływ 28 miedż?

Opublikowano

Witam

I instalacja zrobiona według Sambora planu. Mam tylko jedno pytanie.

Wszystkie podłączenia do zaworu 4d są 5/4 a powrót do kotła rurki 1 calowe? Może tak być?

Opublikowano

Moze być. Nic sie nie stanie.

Opublikowano

Na pewno lekko nie było, o czym moze świadczyć jego nieobecność na forum przez ten czas.

Opublikowano

Dokładnie lekko nie było bo on podpytal kolegi i nagle go olsnilo.

Podłączył wszystko według projektu za wyjątkiem zasilania kotła.

Zasilanie kotła jest wpięte przed zaworem 4d a nie jak na planie za zaworem. Nie wiem czy to ma jakiś sens ale teraz jest taki problem.

1. Gdy włącza się pompa kotłowa wzrasta temperatura wody w cwu. Pompa cwu wogole nie chodzi a cwu ma 56 stopni i rośnie.

2. Jak tylko włączy się pompa kotłowa rośnie temperatura za zaworem 4d czyli wzrasta temperatura na ogrzewaniu.

I co teraz?

Opublikowano

Jest to możliwe, jeśli bojler jest podłączony przed zaworem 4D. Dlatego ja wolę montować zamiast pompy cwu elektrozawór kulowy NC.

PS: zodi - zrób najlepiej zdjęcie jak to teraz wygląda. Szczegół włączenia zasilania i powrotu cwu. Czuję że powrót cwu został wpięty do rury w części ssawnej pompy kotłowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.