hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Potrzebuję kupić do domu kocioł DS o mocy w granicach 19kw. Niestety P2ar odpada - zamówiłem kocioł w styczniu i nadal go nie ma, a ja jestem ciągle zwodzony, że może będzie na styczeń przyszłego roku (miał być w sierpniu). Co z obecnych na rynku kotłów nadaje się do w miarę bezproblemowego użytku? MPM DS 17-19 czy może znajdę coś lepszego w podobnej cenie? Głównym paliwem będzie węgiel, ale i drewno czasem chciałbym "zutylizować". Układ otwarty, nie ma dopłat z gminy. Wiem, że jest obszerny temat o MPMie, ale jest tam taki bajzel, że ciężko coś pożytecznego znaleźć...
marcin25 Opublikowano 14 Listopada 2017 #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Kurcze sam myślę o kotle od P2ar ale chyba ciężko będzie.
hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 Nie myśl o nim, ja się zawiodłem. Zamówiłem pod koniec stycznia, zapłaciłem zaliczkę, kocioł miał być na początku sierpnia. We wrześniu dostałem zwrot zaliczki, bo Przemek się nie wyrobił, ale kocioł "jest robiony i potrzeba jeszcze max dwóch tygodni". Dzisiaj dostałem wiadomość, że MOŻE w styczniu uda się go zrobić. Niestety dla mnie przetrzymywanie zaliczki (ponad 2k) przez ponad pół roku i zbywanie klienta przez kilka miesięcy jest niedopuszczalne. Nie wiem ile z tłumaczeń było prawdą, a ile zwykłą ściemą i w to nie wnikam, ale niestety wyszło jak wyszło i ja odradzam zamawianie kotła, który nie wiadomo kiedy i czy w ogóle będzie wyprodukowany... Jeśli chcesz wiedzieć więcej zapraszam na priv. A teraz wróćmy do tematu :)
Gość Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Branie zaliczek w wys 50% zamawianego wyrobu i utrzymywanie tego stanu rzeczy przez wiele miesięcy od napalonych klientów,jest bezczelną formą finansowania swojej działalności gospodarczej ale za to najtańszą...
hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 Dokładnie, powinno być jak z zadatkami - nie wywiązałeś się z umowy, zwracasz w podwójnej wysokości. Może wtedy niektóre osoby zastanowiłyby się co robią... Żeby nie było, zaliczka została zwrócona z umownymi odsetkami w wysokości 10%. Po przetrzymaniu zaliczki przez ponad pół roku - śmiech na sali... PS. Może Przemek sam się wypowie w tym temacie, bo wnioskując po mailu, którego otrzymałem, śledzi wątek na bieżąco (prosił mnie o jego usunięcie)...
mahony Opublikowano 14 Listopada 2017 #6 Opublikowano 14 Listopada 2017 zobacz http://www.zgoda-wieprz.pl/126-kotly-grzewcze,134-kociol-grzewczy-ksgw-zgoda 20 kw z rusztem ruchomym 3490-zł
hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zastanawia mnie podawana przez producenta powierzchnia do ogrzania. 20kw przy dobrze ocieplonym domu 190m2? Przy moim metrażu musiałbym 30kw brać :) I temperatura spalin jak na dolniaka też coś duża... I tylko 275kg przy 400kg MPMa. Coś mi on nie pasuje...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2017 #8 Opublikowano 14 Listopada 2017 Wspomniana przez Ciebie różnica w wadze wynika z naszpikowania MPM-a w ciężkie klamoty jakim niewątpliwie jest szamot... :D Zgoda trochę asekurancko podchodzi do proponowanych mocy na dany metraż. Jest wielu zadowolonych użytkowników tych kotłów,a modyfikować pod swoje potrzeby kocioł musi każdy palacz.
colover Opublikowano 14 Listopada 2017 #9 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jak do węgla Dakon Dor jest ok. I pewnie tańszy od MPM.
todi Opublikowano 14 Listopada 2017 #10 Opublikowano 14 Listopada 2017 Po roku użytkowania Mpm,wymieniłem na Buderusa s112 i palenie znów stało się przyjemnością.
mahony Opublikowano 14 Listopada 2017 #11 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zastanawia mnie podawana przez producenta powierzchnia do ogrzania. 20kw przy dobrze ocieplonym domu 190m2? Przy moim metrażu musiałbym 30kw brać :) I temperatura spalin jak na dolniaka też coś duża... I tylko 275kg przy 400kg MPMa. Coś mi on nie pasuje... to jest kocioł dedykowany pod węgiel a MPM raczej pod drewno. Jeśli byś palił drewnem to MPM DS 17-19 na Twój metraż (jakikolwiek on jest) też może być za słaby
colover Opublikowano 14 Listopada 2017 #12 Opublikowano 14 Listopada 2017 Bo ta seria Dakon/Buderus/Junkers jest bardzo udana. Zresztą z tego co pamiętam MPM był wzorowany na tej konstrukcji.
hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #13 Opublikowano 14 Listopada 2017 Metrów mam 220, w tym 145 mieszkalnej i 75 usługowej (sklep, w którym jest wręcz zimno). Brak ocieplenia podlogi, na scianach 5cm styro, a na suficie podwieszanym 5-10cm wełny. Wiadomo, że sklepu do 21 stopni grzał nie będę, ale te 15* by wypadało mieć... Chciałbym dołożyć przede wszystkim wełny, ale czy to będzie za rok czy za trzy to nie wiem. W tym roku generalka dachu mnie wykończyła... MPM bardziej pod drewno? Gdzieś czytałem opinie, że właśnie węgiel woli. Z resztą przy obecnym zawirowaniu z cenami węgla nie wiadomo czym będziemy palić w najbliższych latach... Mieszkam na wsi, lasów dookoła sporo, tylko miejsca na przechowywanie drewna trochę mało... Ale jeśli cena węgla poszybuje jeszcze ze 20% to raczej na drewno trzeba będzie przejść. Albo na zboże - mam do dyspozycji 300ha :D
mahony Opublikowano 14 Listopada 2017 #14 Opublikowano 14 Listopada 2017 woli węgiel..., w takim razie po co producent napchał w niego tyle szamotu :D może jednak jakoś przebrniesz przez temat o MPM :)
hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 14 Listopada 2017 Czytałem go mniej więcej do 200 strony i później co 10tą, ale ja średnio pamiętam o czym czytałem 5 stron wcześniej .). Miałem zamówiony kocioł KDS-RW od P2ar, który też jest niby kotłem na węgiel, ale ma całą ściankę szamotu (przekrój niżej). Dlatego już zwątpiłem ;)
mahony Opublikowano 14 Listopada 2017 #16 Opublikowano 14 Listopada 2017 sprawa szamotu jest dyskusyjna :) , zobacz tu http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-dolnego-spalania/kociol/mpm-ds
pepito82 Opublikowano 14 Listopada 2017 #17 Opublikowano 14 Listopada 2017 Potwierdzam, Dakon jest ok do palenia węglem i właśnie kończę dostosowanie kotła do moich potrzeb. Nowa wersja http://www.dakon.cz/produkty/dor-4f/ spełnia podobno wymagania ecodesign. Nie wiem dokładnie jak ma się to do naszych krajowych przepisów.
carinus Opublikowano 14 Listopada 2017 #18 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zastanawia mnie podawana przez producenta powierzchnia do ogrzania. 20kw przy dobrze ocieplonym domu 190m2? Przy moim metrażu musiałbym 30kw brać :) I temperatura spalin jak na dolniaka też coś duża... I tylko 275kg przy 400kg MPMa. Coś mi on nie pasuje... Nie patrz sztywno co podaje producent.Ja też ogrzewam sporo metrów,zapotrzebowanie na ciepło mam wyliczone na stronie i wystarcza mi kociołek 5kW na węglu.Przelicz zapotrzebowanie domu i dopasuj kocioł patrząc na to czym chcesz palić i jak,czyli palenie ciągłe czy przepalanie.
hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #19 Opublikowano 14 Listopada 2017 Potwierdzam, Dakon jest ok do palenia węglem i właśnie kończę dostosowanie kotła do moich potrzeb. Nowa wersja http://www.dakon.cz/produkty/dor-4f/ spełnia podobno wymagania ecodesign. Nie wiem dokładnie jak ma się to do naszych krajowych przepisów. A gdzie kupowałeś tego Dakona? Jak z serwisem w Polsce? Coś tam po czesku rozumiem, ale sporo już nie pamiętam :) Z tego co wyczytałem, to on jest raczej do węgla brunatnego (Czesi kamiennego nie mają, co najwyżej młodokamienny)... Sam nie wiem czy się nie wstrzymać jeszcze tego sezonu i zobaczyć jak się rozwinie sytuacja z cenami węgla i zakazami palenia. Choć nie wiem czy mój 12letni kociołek wytrzyma...
colover Opublikowano 14 Listopada 2017 #20 Opublikowano 14 Listopada 2017 Masz ze dwa wątki o tych kotłach. Ale zastanów się czy chcesz się w DSy pchać. Kup lepiej podajnik z V klasą. Tylko z dobrą retortą. Kolega na Ardeo obrotowym palił też zbożem i to z całkiem dobrymi efektami.
marcin25 Opublikowano 14 Listopada 2017 #21 Opublikowano 14 Listopada 2017 Więc nie da się w Polsce kupić Ds do drewna?? Mpm to nie jest raczej kocioł do drewna.
hamis Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #22 Opublikowano 14 Listopada 2017 Podajnik chętnie, ale ciężko z kasą. Dobry podajnikowiec kosztuje 2-2,5x tyle co DS. A i problemów z nimi jeszcze więcej (pomijam pewny wzrost cen ekogroszku w najbliższych latach). Najlepszy dla mnie byłby kocioł do którego w ciągu dnia mogę nawrzucać drewna (choćby i co 3 godziny) a na noc zasypać go węglem, żeby całą noc wytrzymało. A rano znów drewno... Korci mnie trochę ten MPM, ale boje się, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego... Najgorsze, że w mojej okolicy nigdzie nie da się kupić kotła DS, same śmieciuchy. Wszystko muszę zamawiać... Pytałem dziś w MPMie i model 17-19kw z blachą zmiejszającą ruszt i transportem wyjdzie 4420zł
zaciapa Opublikowano 14 Listopada 2017 #23 Opublikowano 14 Listopada 2017 Więc nie da się w Polsce kupić Ds do drewna?? Mpm to nie jest raczej kocioł do drewna. Nie wiem jak się pali drewnem w mpm'ie bez bufora, ale z buforem pali się bardzo dobrze...
colover Opublikowano 14 Listopada 2017 #24 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jak drewnem chcesz palić to Dakona odpuść sobie. Jednak MPMa bierz. No chyba, że w Kalvisa zainwestujesz.
sambor Opublikowano 14 Listopada 2017 #25 Opublikowano 14 Listopada 2017 Kalvis do samego drewna jest lepszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.