rafalb1975 Opublikowano 13 Listopada 2017 #1 Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam Zerknie ktoś czy taki układ ma szansę zadziałać ? Pomieszczenie niskie 230 , naczynie i nagrzewnica prawie na jednakowym poziomie . Wyjście z kotła 1" a drugie 3/4". Rury główne 28 będą przechodzić w elastyczne 3/4 . Rura do naczynka 22. Pompa 25/40 i tu właśnie pytanie gdzie ją zamontować. Bezpośrednio nad kotłem jak na rysunku , czy robić jakiś syfon w dół i potem do góry i tam ją umieścić . Ewentualnie przenieść na powrót , tylko przy tych odległościach rur nie wiem czy zadziała. Potrzebuje opinii kogoś doświadczonego , bo nie mam czasu na eksperymenty.
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jaka moc nagrzewnicy? Jaka moc kotła? To cała instalacja?Z teorią zgodnie dno naczynia ma być 30cm od najwyższego punktu w instalacji - sęk w tym, że w tej instalce w ogóle ciśnienia nie będzie i nie wiadomo czy nie będzie żygać przez wyrównawczy.
rafalb1975 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 nagrzewnica VR mini 3-20 kW kocioł samoróba z demontażu - ok 15-20 myślę wyrównawczy dałem większy (20 l) z drugiego wyjścia 3/4 i mam nadzieję , że "nie będzie żygać" z różnicą wysokości nie mam wielkiego pola do popisu (będę eksperymentował) na co jeszcze zwrócić uwagę , jakieś tajne myki ? :) pompa na powrót ? wyrównawczy na powrót ? takie sugestie dostałem od jednego z "majstrów" odniesie się ktoś do tego ? tak to cała instalacja
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Trochę masakra - to nie wypali...Po 1sze - rura 3/4 nie zagrzeje Ci takiej nagrzewnicy - jest za cienka. Żeby przenieść taką moc musiałbyś zapierdzielać pompą na maksa a i tak nie wiadomo czy to starczy.Po drugie - jak zwiększysz pompę na max to pewnie zacznie Ci zaciągać powietrze z wyrównawczego - tu nie ma w ogóle ciśnienia a podciśnienie od pompy będzie dużeJak dasz wyrównawcze na powrót to naczynie musiałbyś mieć o wiele wiele wyżej. Po trzecie - kocioł jest duży - jak nie będzie odbioru non stop z tej nagrzewnicy (czyli jak się zagrzeje) to dupa bo łatwo się zagotuje.
rafalb1975 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 do nagrzewnicy rura 1" (28) ale krućce w nagrzewnicy tylko 3/4 oryginalnie do naczynka rura 3/4 (22) z drugiego wyjścia kotła , żeby ograniczyć ewentualne wypychanie wody nie wiem czy dobrze kombinuję
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #6 Opublikowano 14 Listopada 2017 Do naczynia ma być 28 - tak jest zapisane w księdze.Bidnie to wygląda - a co ma napędzać ta nagrzewnica?
sambor Opublikowano 14 Listopada 2017 #7 Opublikowano 14 Listopada 2017 Ten schemat jest zły! po pierwsze ma być naczynie podłączone rurą 1" po drugie wprost do kotła, najlepiej na trójniku wprost do góry, z trójnika w bok wyprowadzić zasilanie do pompy, pompę i do nagzrwnicy po trzecie do gwintu 3/4" dać zaw bezp 1,5" lub jak się da to miarkownik ciągu po czwarte góra nagrzewnicy ok 0,5 niżej dołu naczynia wzb po piąte nagrzewnice mają zalecane zasilania z dołu a powrót z góry. po szóste węże giętkie muszą wytrzymać temp 90C i więcej po siódme wąż 3/4 bez problemu przeniesie moc ponad 30kW - to inst przemysłowa, więc nie ma obostrzeń dla budynków mieszkalnych po ósme sprawdzić kocioł aby nie zapowietrzyć nagrzewnicy przy zagotowaniu kotła - samoróbki są przeważnie przewymiarowane Reszta dobrze.
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #8 Opublikowano 14 Listopada 2017 wąż 3/4 bez problemu przeniesie moc ponad 30kW - to inst przemysłowa, więc nie ma obostrzeń dla budynków mieszkalnych Sorki za wprowadzenie w bład - rura przeniesie tylko przepływ będzie szybszy. W domu to przeszkadza - tutaj zapewne nie. Co do kotła - to spora moc na jeden odbiór - pytanie jaki będzie odbiór bo się łatwo gotować może.
rafalb1975 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 14 Listopada 2017 czyli ma być coś takiego rozumiem jedno pytanie jeszcze co wnosi element zaznaczony na schemacie będzie pomagał czy przeszkadzał w tym układzie ?
sambor Opublikowano 14 Listopada 2017 #10 Opublikowano 14 Listopada 2017 Jest potrzebne, to element wymagany przez normę i zdrowy rozsądek- jakby się woda w kotle zagotowała, to tędy para uchodzi i nie wyrzuca wody z naczynia! Tylko pamiętaj nagrzewnica poniżej naczynia , jak pisałem 2 posty wstecz!
rafalb1975 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 14 Listopada 2017 tak to wiem , będę eksperymentował do jakiej wysokości można ją podnieść dzięki
kiminero Opublikowano 15 Listopada 2017 #12 Opublikowano 15 Listopada 2017 To podłączenie naczynia jest błędne. Poniżej masz przykład jak to powinno wyglądać.
hamis Opublikowano 16 Listopada 2017 #13 Opublikowano 16 Listopada 2017 Dokładnie, wcześniejsze podłączenie jest błędne. Nie te króćce, nie ten układ rur. I brak rury przelewowej (wyrzucałoby wodę górą naczynia)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.