Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Ogrzewanie W Sklepie Samoobsługowym?


radziuszkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czytelników,

 

Mam taką kwestię do przeanalizowania i wcielenie jej w życie:

Otwieram sklep o powierzchni ok 270mkw sali sprzedaży i zastanawiam się nad formą ogrzewania. Nie chcę iść w kierunku kotła węglowego, peletowego, czy innych wynalazków, a sieci gazowej i miejskiego ogrzewania w pobliżu nie ma.

 

ale...

 

na sklepie będą dwie lady mięsne, dwie nabiałówki, dwie pod ważywa i napoje, to wszytsko będzie podpięte pod jeden agregat monoblok.

Zastanawiam się nad odzyskiem ciepła + bufor i rozprowadzeniem podłogówki.

 

Co o tym sądzicie?

 

Wiercenie otworów w posadzce będzie zakazane, chyba że w zaplanowanych miejscach.

 

Budynek jest ocieplony solidnie, w chwili obecnej jestem na etapie kładzenia kanalizacji, a w nadchodzącym tygodniu będziemy wylewać chudy beton więc instalacja sanitarna przed nami.

 

W załączniku koncepcja technologiczna ustawienia regałów na obiekcie

post-61453-0-92034700-1509912667_thumb.jpg

Opublikowano

To czym to będziesz ogrzewał źródłami termalnymi czy masz czynny wulkan pod sklepem?

Opublikowano

Zaraz, Ty chyba chcesz skonstruować PerpetumMobile - chłodnie mają Ci oddać tyle ciepła, żeby ogrzać pomieszczenie w którym stoją, które ogrzewa je same, więc oddadzą więcej ciepła, żeby się ochłodzić, więc temperatura wzrośnie...

Nie - to zadziała jak ustawienie wiatraczka do napędu na żaglowcu.

Opublikowano

Jak jest projekt budowlany to musi być projekt branżowy uwzględniający różne strefy temperatur - część socjalną z temp 20-24C,

część handlową z temp min 18C.

Temp ustalają przepisy i nie ma przebacz

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ
z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (z późn. zmianami) :
§ 30.
W pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy (metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania) nie niższą niż 14oC (287 K), chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają.
W pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, i w pomieszczeniach biurowych temperatura nie może być niższa niż 18oC (291 K).

§ 31. Pomieszczenia i stanowiska pracy powinny być zabezpieczone przed nie kontrolowaną emisją ciepła w drodze promieniowania, przewodzenia i konwekcji oraz przed napływem chłodnego powietrza z zewnątrz.

 

 

Na ten obiekt  trudno określić zapotrzebowanie, gdyż nie znamy przeszklenia, ale 50-60W/m2 będzie

Dodatkowo muszą być kurtyny powietrzne aby ograniczyć wpływ zimnego powietrza z zewnątrz - min 10kW/ wejście, ale to już elektryczne

 

A co do grzania podłogówką to zły pomysł, gdyż ponad połowę powierzchni mamy mieć zastawioną regałami na towar.

Przeważnie stosuje się nagrzewnice kanałowe i ciepłe powietrze nawiewane do pomieszczenia

Opublikowano

Już i ogrzewanie sklepów chcą robić metodą "na oko"? Zastanawiam się po co inwestorzy płacą za projekty jak nie chcą z nich korzystać? Takich obiektów nie ogrzewa się tradycyjnie tu raczej potrzebne jest zintegrowany system grzewczo-wentylacyjny. I PROJEKT, PROJEKT i jeszcze raz PROJEKT !!!! i według projektu wykonać.

Opublikowano

dziękuję wszystkim za posty,

....ale chłopy, tu jest polska, dopiero dwadzieścia kilka lat minęło od systemu słusznie minionego, nie róbmy sensacji, forum jest po to żeby pytać, lekarze leczyć nie potrafią,a z profesjonalnym projektem lub chociażby doradztwem  mamy problem podobny.

 

Dobra, może chociaż na ogrzanie cwu starczy z odzysku z chłodni, zaryzykuję i puszczę obieg czynnika z chłodnic przez bojler, o efektach napiszę na wiosnę, ale jak podejść do ogrzewania.

Zgadzam się że ponad połowa powierzchni będzie zastawiona przez regały, ale nie są to elementy płaszczyznowe, które będą blokowały przepływ powietrza.

Muszę zgłębić temat nagrzewnic kanałowych wodnych, bo te hity typu volcano, mnie nie interesują.

Najlepiej podpatrzeć i dopytać o sprawdzone rozwiązanie i je zastosować, na to tutaj liczyłem, no ale faktycznie zbyt mało szczegółów podałem na temat budynku.

Opublikowano

Nie szukaj problemów gdzie ich nie ma. Aby móc ten sklep otworzyć musisz mieć decyzję o pozwoleniu na użytkowanie. do tego opinie straży pożarnej i sanepidu i znając życie jak nie będziesz miał branżowych projektów to z pozwolenia .....nic nie będzie. Daj sobie spokój z robieniem czegoś ... bo tak Ci się wydaje albo tak chcesz. Jak coś chcesz to niech projektant przeleje to na papier i dopiero wykonuj. Zresztą obiekt handlowy z tego co pamiętam wymaga uzyskania pozwolenia na budowę czyli musiałeś mieć wszystkie projekty branżowe i tych dokumentów radzę się trzymać, a  każda zmiana powinna być udokumentowana. Inspektora przecież mieć musisz. Bez dokumentów budynku z pozwoleniem na użytkowanie mogą być poważne kłopoty. Tu naprawdę nie ma miejsca na "partyzantkę i samowolę. Ale zrobisz jak zechcesz

Opublikowano

z tym odzyskiem ciepła z chłodni to nie jest taki głupi pomysł nie wiem czy starczy na ogrzanie sklepu ale myślę że do cwu powinno się sprawdzić. znam jednego rolnika który ma podpięty bojler pod chłodziarkę od mleka i to się sprawdza.

 

 

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw

- owies - ekogroszek -

Opublikowano

Mylisz zagadnienia rolnik odbiera energię od ciepłego mleka , a w sklepie zapobiega tylko żeby zimny towar nie zyskiwał energii od ciepłego otoczenia. Chyba że będzie to zamrażarka odbierająca energię od ciepłych produktów . To tak w skrócie nie wdając się w szczegóły mas i różnic temperatur.  poz Hermogenes

 

Przegapiłem do CWU masz rację.

Opublikowano

mak dzięki za odpowiedź nie na temat, za rady, porady i w ogóle jest super...ale nie wprowadzaj ludzi w błąd, żadnego Inspektora mieć nie muszę, Kierownik budowy jest OBLIGATORYJNY! natomiast w zależność od rodzaju robót i stopnia ich trudności organ wydający decyzję o pozwoleniu na budowę może ustanowić Inspektora nadzoru inwestorskiego....

Dobra,dość to nie istota sprawy....

 

Projektant branży sanitarnej u którego byłem na spotkaniu, wyliczył zapotrzebowanie ciepła pod potrzeby CO

Qco= 37239W

To coś dużo, obiekt ma 327mkw (ściana 15cm styropianu + 24 gazobeton, fundamenty 10cm styrodur, podłoga 5cm styrodur, na stropie 18cm piana)

 

Tłumacząc, pojawiłem się z tym tematem TUTAJ, żeby dowiedzieć się coś o ogrzewaniu takich powierzchni z konkretną funkcją, więc nie odbiegajmy od wątku. Zasadniczo, po odwiedzeniu dwóch branżystów sanitarnych uznałem, że osobiście muszę zagłębić się w ten temat i powiedzieć im co chcę, bo jeżeli skorzystam z ich usług to zastanę z kotłem 100kW.

 

Jak to mówi damian z ucieczki do raju - peace -

Opublikowano

Wyszło ok. 114w/m2, a to nie jest jakoś bardzo dużo, biorąc pod uwagę ciągłe otwieranie drzwi, wentylację, duże przeszklenia i na pewno wysokość o wiele większą niż standardowe 2,6m...

 

Sam mam sklep (w domu, 70m2) i wiem, że potrafi on pochłonąć mnóstwo prądu i jeszcze więcej ciepła do ogrzania. Mniej więcej 2-3 razy tyle co salon o identycznej wielkości...

Opublikowano

mak dzięki za odpowiedź nie na temat, za rady, porady i w ogóle jest super...ale nie wprowadzaj ludzi w błąd, żadnego Inspektora mieć nie muszę, Kierownik budowy jest OBLIGATORYJNY! natomiast w zależność od rodzaju robót i stopnia ich trudności organ wydający decyzję o pozwoleniu na budowę może ustanowić Inspektora nadzoru inwestorskiego....

Dobra,dość to nie istota sprawy....

 

Projektant branży sanitarnej u którego byłem na spotkaniu, wyliczył zapotrzebowanie ciepła pod potrzeby CO

Qco= 37239W

To coś dużo, obiekt ma 327mkw (ściana 15cm styropianu + 24 gazobeton, fundamenty 10cm styrodur, podłoga 5cm styrodur, na stropie 18cm piana)

 

Tłumacząc, pojawiłem się z tym tematem TUTAJ, żeby dowiedzieć się coś o ogrzewaniu takich powierzchni z konkretną funkcją, więc nie odbiegajmy od wątku. Zasadniczo, po odwiedzeniu dwóch branżystów sanitarnych uznałem, że osobiście muszę zagłębić się w ten temat i powiedzieć im co chcę, bo jeżeli skorzystam z ich usług to zastanę z kotłem 100kW.

 

Jak to mówi damian z ucieczki do raju - peace -

Niech będzie że kierownik budowy wystarczy..... Podchodzisz do budowy tego sklepu jak do budowy....komórki na rowery, ale to twój problem. Kwestionujesz to co Ci wyliczył branżysta, i do ogrzewania  sklepu próbujesz podjeść jak do ogrzewania domu. I to jest twój największy błąd. Sklep poza powierzchnią to jeszcze kubatura (wysokość pomieszczeń to nie jest tak jak w domku jednorodzinnym 2,65 czy 2,80 tylko 4 albo ponad 4 m),  i ruch ludzi i duże przeszklone powierzchnie ścian, a więcej w nim strat wynika z wentylacji niż przenikania.... Nie wierzysz inżynierowi branżowemu ..... cóż tu dalej powiedzieć... i skąd ta pewność że będzie Ci potrzebny  .... kocioł i dlaczego akurat 100 kW jak zapotrzebowanie ma wynosić 37?  Proponuję poczytać o ogrzewaniu obiektów kubaturowych, może wtedy zrozumiesz specyfikę takiego ogrzewania. Powtórzę to co napisałem w swoim pierwszym poście ..."Takich obiektów nie ogrzewa się tradycyjnie tu raczej potrzebne jest zintegrowany system grzewczo-wentylacyjny."   Decyzje i pieniądze na realizację są twoje, a nasze pisanie masz gratis

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wybór padł na kocioł olejowy, nie wybrałem jeszcze firmy ale uważam że najbardziej optymalne rozwiązanie. Może podsuniecie pomysł jakiej firmy wybrać olejaka?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.