szakallo Opublikowano 3 Listopada 2017 #1 Opublikowano 3 Listopada 2017 Witam, Rozglądam się za rekuperatorem coś koło 400-600m3/h najlepiej coś przeciwprądowego. Planuję zakup coś koło czerwca następnego roku. Czy polecicie coś taniego i dobrego. Polowałem na Dospel Optimal 400 ale ceny coś poszły w górę chyba sezon i dlatego. Więc jeśli ktoś ma jakiś pomysł to z chęcią poczytam. Zastanawiałem się nad samym wymiennikiem plus wentylatory i sterownik do samodzielnego montażu ale zastanawiam się czy warto się bawić bo jakoś nie widzę oszczędności.
teres Opublikowano 4 Listopada 2017 #2 Opublikowano 4 Listopada 2017 Tanich i dobrych nie ma. Z dobrych polecam Thessla Green.
szakallo Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Listopada 2017 A w czym on lepszy od innych. Nie potrzebuję nagrzewnic wstępnych itp. pierdół które ciągną dodatkowy prąd. Jedynie duży wymiennik przeciwprądowy plus dwa ekonomiczne i długotrwałe wentylatory.
teres Opublikowano 4 Listopada 2017 #4 Opublikowano 4 Listopada 2017 Fajne możliwości rozbudowy, dodatkowe filtry na nawiew, możliwość monitorowania przepływu faktycznie w m3/h, do 5 lat gwarancji (wersje Home), wspierasz polskiego producenta. Potrzebujesz, bo inaczej może Ci zamarznąć.
elfuczi Opublikowano 19 Listopada 2017 #5 Opublikowano 19 Listopada 2017 Barbor robi wymiennik do tego 2x kanałowe went. I tech robi sterownik ot cala filozofia
szakallo Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Elfuczi - też je oglądałem cena jeszcze jeszcze ale bardziej zależałoby mi na przeciwprądowym wymienniku, czy znasz jakąś firmę która robi w podobnych cenach?
elfuczi Opublikowano 18 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Na stronie niemieckiej są przeciwprądowy Barbórka a jak nie to dwa krzyżowe i sprawność się poprawi
szakallo Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Tak liczę i wychodzi że jednak wybiorę Dospel optimal 400 z bypasem Chyba że znajdziecie cos ciekawego w podobnej cenie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.