MistrzMasarski Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #26 Opublikowano 14 Listopada 2017 30-40 cm to w momencie,kiedy stawiamy dom. Tak czytałem. Mój już stoi od 20 lat. Nie wiem, czy odważyłbym się kopać tak głęboko.a zarazem tak blisko ławy
pilotg Opublikowano 3 Grudnia 2017 #27 Opublikowano 3 Grudnia 2017 No właśnie w jakiej odległości w istniejącym budynku? Widziałem dwa schematy odwodnienia jeden w gruncie przepuszczalnym drugi w nieprzepuszczalnym nieco się róznia
pilotg Opublikowano 4 Grudnia 2017 #28 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Jeszcze jedno pytanie jakiej szerokości wykop?
MistrzMasarski Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor #29 Opublikowano 4 Grudnia 2017 A woda dalej w piwnicy.. Już myślałem,że schodzi.. Ale wróciła z podwójną obojętnością.
hektoras Opublikowano 15 Stycznia 2018 #30 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Schodzić będzie jak zachowany będzie spadek rur w stronę odprowadzenia tej wody. oczywiście warunek wyprowadzenie tej wody będzie powyżej poziomu wód gruntowych. Gdy tego nie uzyskasz lub nie będzie możliwe to wówczas tylko rozwiązanie z wymuszonym odbiorem tej wody tj. do zbiornika a z niego pompą z pływakiem daleko od budynku - najlepiej do rowu. Sam wykonałem to drugie bo miałem podobnie jak w Twoim przypadku. Koszt znaczny ale gdy wykonywane przez firmę jednak we własnym zakresie nieporównalnie !!!
MistrzMasarski Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #31 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Czyli ile kosztowało?
mario68 Opublikowano 26 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 26 Stycznia 2018 jeśli tej wody nie jest jakoś bardzo dużo, to może warto zainwestować w osuszacz powietrza... wyciągaja nawet po 20 litrów wody dziennie.
MistrzMasarski Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor #33 Opublikowano 27 Stycznia 2018 20 litrów? :D Mróz nas opuścił. A ja 20 litrów pompuje w minutę.. ;)
KamilHydraulik Opublikowano 22 Lutego 2018 #34 Opublikowano 22 Lutego 2018 słąba izolacja Panie, podkopać trzeba będzie lub zrobić wylewke i zabezpieczyć folią
maniek76 Opublikowano 5 Marca 2018 #35 Opublikowano 5 Marca 2018 Miałem dokładnie to samo. Mam kotłownie 1,5m poniżej punktu 0 i kilka razy w roku zalewało mi ją. Dwa lata temu wysmarowałem od wewnątrz ściany i podłogę specjalną masą i od tego czasu spokoj nawet wilgotność powietrza miałem na poziomie 20% gdy rok temu z ciekawości sprawdziłem.
tajne Opublikowano 5 Marca 2018 #36 Opublikowano 5 Marca 2018 U mnie zawsze sucho w piwnicy. A izolacja od wewnątrz?
maniek76 Opublikowano 13 Marca 2018 #38 Opublikowano 13 Marca 2018 Penetron, to naprawdę porządna masa ale i ma tez swoją cenę. W czeskiej Pradze w zabytkowych piwnicach kamienic był ten Penetron stosowany bo konserwator zabytków nie pozwolił zdjąć kostki brukowej aby zrobić hydroizolacje od zewnątrz. Ja u siebie użyłem Izohan. Penetron wytrzymuje większe ciśnienie naporu wody. Na jakieś 15m2 poszło mi 6 worków za które zapłaciłem coś około 700zł. Dałem dwie warstwy tej masy. Fajnie się tę masę nanosi, ja smarowałam grubym pędzlem, porządnie wcierając na dobrze wyczyszczoną posadzkę i ściany. Na wiertarkę założyłem szczotkę drucianą. Możesz nakładać ją na wilgotną/mokrą powierzchnie bo na takiej nawet lepiej zwiąże z podłożem. Poczekaj z zastosowaniem jej do momentu aż wody gruntowe opadną bo masa z tego co pamietam nabiera pełne właściwości po około 30 dniach wiec ciśnienie ujemne wody które może się pojawić w tym czasie może a nawet napewno zaszkodzi. Znajomy w kanale zrobił z tej masy hydroizolacje i niby juz była twarda ale gdy podeszła woda to ciśnienie porobiło takie małe kraterki, prawie niewidoczne i nimi wchodziła woda. Pamiętaj tez aby na styku ściany z posadzką zrobić pożądny cokół z tej masy bo to jest newralgiczne miejsce. Jak masz drobne pęknięcia w posadzce to masa tez to uszczelni, jednak gdy masz dylatacje to już się nie sprawdzi i szczelina z czasem się pojawi. A i czym bardziej chropowate podłoże tym lepiej. Jak masz sobie rozgrzebywać podwórko i kupować te rury odwadniające z których woda tez musi mieć swoje ujście to zastanów się czy nie taniej i wygodniej będzie zrobić hydroizolacje od wewnątrz.
Przemyslaw85 Opublikowano 13 Marca 2018 #39 Opublikowano 13 Marca 2018 Ta.... i mieć dalej mokre ściany w piwnicy. PS. Powyższa odpowiedź podchodzi i pod reklamę. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
maniek76 Opublikowano 13 Marca 2018 #40 Opublikowano 13 Marca 2018 Hehe Reklamę czego ....? Szczotki drucianej wiertarki, pędzla czy generalnie masy hydroizolacyjnej a może szpachelki którą należy cokoły zrobić .....? Gdybym miał dalej mokre ściany w piwnicy to i miałbym siłą rzeczy większą wilgotność w piwnicy a mam na poziomie 20-30% Zastanów się dwa razy zanim coś napiszesz a jak chciałeś zabłysnąć to mogłeś się brokatem obsypać
MistrzMasarski Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #41 Opublikowano 13 Marca 2018 U mnie piwnica ma 60m2 :-/
maniek76 Opublikowano 13 Marca 2018 #42 Opublikowano 13 Marca 2018 Wiec musisz sobie przekalkulować co wyjdzie taniej. Poczytaj w necie o tych masach bo może aż tak dużego ciśnienia naporu wody nie masz i może są jakieś tańsze te masy. Pamiętaj tylko że muszą być na ujemne działanie wody. Możesz tez spróbować dać jedną warstwę na ścianie lub tylko do połowy ściany jeżeli tylko posadzką woda wchodzi. U mnie i posadzką i ścianami wchodziła.
vlad1431 Opublikowano 25 Marca 2018 #43 Opublikowano 25 Marca 2018 Witam, Panowie, mam podobny problem, zamierzam robić drenaż opaskowy wokół domu z lat 60 tych. Mam jeden dylemat, pytam, bo wiem że są tu fachowcy, którzy mogą się wypowiedzieć. W większości mam wszystko ogarnięte, ale mam problem z gankiem, który jest metr nad gruntem. Żeby zrobić wszystko tak jak trzeba, chciałem zrobić podkop pod gankiem, wzdłuż ściany piwnicy, pewnie pół metra szeroki wystarczy, ale po tej stronie domu, piwnica jest 1,5m w ziemi i obawiam się, czy robiąc taki podkop, nie naruszę konstrukcji ganku. Oczywiście jak by wszystko poszło dobrze, potem trzeba było by ubić np jakimś małym skoczkiem. Bo jak by się coś miało stać, to pewnie nie od razu, tylko jak wszystko zacznie siadać. Boje się, żeby się obok podkopu nie obsunęło, po zasypaniu żwirem. Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
MistrzMasarski Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor #44 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Woda zeszła jakiś miesiąc temu. Jak przyszły mrozy. Teraz kopią u mnie kanalizacje i 100-150 metrów od domu nie mogą wkopać rur. Zrobili na początek 4 odwierty i zaczeli pompować wodę. Pompowali dwa dni. Teraz zrobili 21 odwiertów i pompowali znowu dwa dni. Chyba się poddali. Bo od czwartku już nie pompują. Poszli klaść rury w inne miejsce.. Woda jest na wysokości pół metra w dół
Hermogenes Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #45 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Ruszą trawy i liście na drzewach to ją szybko wypompują, teraz stan -60 cm. poz Hermogenes
Kospas332 Opublikowano 19 Maja 2018 #46 Opublikowano 19 Maja 2018 u mnie rury które odprowadzały wodę z rynien popękały w ziemi i zaczeła się też pojawiać woda.Wymiana tych rur rozwiązała problem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.