oczko991 Opublikowano 1 Listopada 2017 #1 Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam. Potrzebuje pomocy, i instrukcji co i jak wszystko zrobić po kolei aby było dobrze. Moja instalacja - https://photos.app.goo.gl/kWvWeRjhWrlYnfcr2 Chciałbym wymienić miarkownik ciągu, i wyczyścić filtr przed pompą. Proszę o instrukcje które zawory zakręcić/odkręcić aby spuścić wodę, i w jakiej kolejności to robić. Jak później zamontować miarkownik, i jak odpowietrzyć cały układ? Czy mógłby ktoś to zobrazować przerabiając któreś ze zdjęć w paint'cie ? Za pomoc z góry dziękuję. Napiszę jakbym ja to zrobił i proszę o poprawę. 1.Zakręcić wszystkie możliwe zawory przy piecu. 2.Założyć wąż ogrodowy na wyjście z pieca rurki na dole po prawej strony i odkręcić zawór. 3.Odkręcić miarkownik i wkręcić nowy 4.Odkręcić filtr wyczyścić i zaozyc nowy. 5. Napelnić instalacje 6.Odpowietrzyc najpierw ostatni grzejnik do pierwszego, później pompe ? a czy miarkownik tez lekko odkrecic? czy odpowietrzanie robić na rozpalonym piecu czy na zimnym? skad wiedziec kiedy zakonczyc dopuszczanie wody do układu ?
zioleks Opublikowano 2 Listopada 2017 #2 Opublikowano 2 Listopada 2017 Wyczyszczenie filtra przed pompą (odkręcenie, wywalenie z siatki tego co się zebrało) wykonać można po zakręceniu tylko zaworu przed pompą czyli tego z czerwoną rączką o którą opiera się przewód zasilający pompę - wg zdjęcia. Ponad pompą widać zawór zwrotny więc jeśli jest sprawny to powinien zapobiec nieplanowanym wyciekom... Popłynie tylko trochę wody z odcinka od tego zaworu kulowego do zaworu zwrotnego. Tego filtra się nie wymienia, bo to zwykła siatka jest zwinięta w rulon...Wykręcasz, oczyszczasz, wkręcasz. Chyba że uszczelka zwalona to wymieniasz tylko ją. Z miarkownikiem trochę gorzej, ale jeśli masz "pewne ręce" i nie boisz się chluśnięcia w twarz i na sufit "syfiastą" wodą to robiłbym na "otwartym sercu" czyli bez spuszczania wody z układu/kotła... Mnie się tak udało, nie polecam ale sprawę załatwia. Podejście mocno na partyzanta, ale nie mając pełnej wiedzy na temat co gdzie i jak w instalacji to chyba najsensowniejsze rozwiązanie. Odpowietrzenie po uzupełnieniu wody powinno odbyć się samoczynnie, jeśli oczywiście przy produkcji instalacji przestrzegano zasad właściwego podłączenia naczynia itp... Uzupełnianie wody też jest prawie automatyczne o ile jest rurka przelewowa z naczynia z której widać wodę kiedy już napełniony jest układ do pełna...
HarryH Opublikowano 2 Listopada 2017 #3 Opublikowano 2 Listopada 2017 Wymieniłem miarkownik na żywca, wylało się może ze 3l wody. Trzeba wszystko dobrze przygotować i jazda. Spuszczanie wody to zło- dostarczasz nową porcję tlenu do korozji i składników mineralnych,które odłożą się jako kamień.
ayo007 Opublikowano 2 Listopada 2017 #4 Opublikowano 2 Listopada 2017 ..a jak już spuścisz wodę i będziesz napełniał to bardzo powoli aby dać szansę powietrzu niech się przemieści do atmosfery i nie zrobi poduszki powietrznej..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.