Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmniejszenie Strat W Instalacji Co

klapoluchy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Domek ma 3 kondygnacjie:

Piwnica i tu jest rozproywadzona cala onstalacja Co.

Piętro, tylko grzejniki aluminiowe 120 żeberek.

Poddasze nie zamieszkałe.

Dom ocieplony 10cm styropianu i 25 wełny pod dachem, na stropie 5cm styropianu.

Cala instalacja zrobiona jest na rozdzielaczu i każdy grzejniki podłączony jest rurka pex 12.Powrot zabezpieczony przez CW a na grzejnikach głowice. Wszystko działa, w domu ciepło tylko w piwnicy mam prawie taką samą temperaturę jak na piętrze dzięki rurką od CO mimo że wszystko jest w otulinie.

Czy jeżeli zmienił bym podłączenie grzejników z pexa 12 na plastik zgrzewany i dał większą średnicę rur tak żeby podłączyć 2 lub 3 grzejniki pod jedna nitkę zasilania to straty ciepła w piwnicy były by mniejsze. Teraz to normalnie mam z 200mb tego pexa na suficie a tak było by trochę mniej tych rur.

Opublikowano

Daj jakieś zdjęcia instalacji. Z twojego opisu wynika z tego że w piwnicy dałeś rozdzielacz i po suficie piwnicy rozprowadziłeś instalację Raczej myślę że pex 16 nie 12 (pex wymiaruje się po zewnątrz). Jak pex jest ocieplony to nie powinien podnosić temperatury w piwnicy. Ciepła piwnica to nie jest wielki błąd dla ogólnego bilansu cieplnego budynku. Poza rurami ciepło może pochodzić z kotła (błędnie wykonana izolacja kotła) podłączenia kotła do komina,  z podgrzewacza cwu (izolacja)......  Ciepła piwnica to ciepła podłoga na parterze a jak ciepła podłoga to zawsze potrzeba mniej energii do podgrzania pomieszczeń. Jak uważasz że jest za ciepło to szukaj elementu który tą piwnice podgrzewa, zaizolowane rury pex na suficie będą ostatnim elementem który tą temperaturę podnosi.

Opublikowano

Byłem z termometrem elektronicznym w piwnicy i tak: w pomieszczeniu z piecem 24.5C a w pozostałej części średnio 19C. Rurki pex mają średnice 12mm.

Mierzyłem też jak promieniują, to wyszło, że 40C tam, gdzie nie ma otuliny. Dla odmiany rura zgrzewana 32mm miała temp. 21C. W piecu najbardziej promieniują drzwiczki bo mają 40-50C. Czekam na jakieś sugestie z Waszej strony.

post-70715-0-55532000-1509046625_thumb.jpg

post-70715-0-66337100-1509046637_thumb.jpg

post-70715-0-43535600-1509046648_thumb.jpg

post-70715-0-32172800-1509046671_thumb.jpg

Opublikowano

Przerazajace jest to jak ta instalacja wyglada. Zamysl byl ciekawy, wykonanie gorsze. O samych wzgledach bezpieczenstwa koledzy wspomnieli wyzej.

Co do samego tematu watku... Troche szukasz dziury w calym IMHO a na obecna chwile jedyna izolacja, ktora moze jeszcze bardziej ograniczyc straty ciepla to izolacja z welny mineralnej Rockwool. Jakkolwiek, podejrzewam, ze nie uda sie tego zmontowac w taki sposob, w jaki wymaga tego producent, chociazby dlatego ze instalacje pod ten system izolacyjny szykuje sie zawczasu (odpowiednie odstepy od scian, odpowiednie odstepy od kolanek, etc.). Kosztowo rowniez nie bylaby to tania sprawa.

Opublikowano

Byłem z termometrem elektronicznym w piwnicy i tak: w pomieszczeniu z piecem 24.5C a w pozostałej części średnio 19C. Rurki pex mają średnice 12mm.

Mierzyłem też jak promieniują, to wyszło, że 40C tam, gdzie nie ma otuliny. Dla odmiany rura zgrzewana 32mm miała temp. 21C. W piecu najbardziej promieniują drzwiczki bo mają 40-50C. Czekam na jakieś sugestie z Waszej strony.

Zapomniałeś o ponad dwumetrowej rurze łączącej kocioł z kominem i masz główny element który podnosi temperaturę w piwnicy. Jak ten pex masz naprawdę 12mm to masz duuuuużo szczęścia że ta instalacja działa. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Sezon grzewczy już w pełni a ja mam kilka pytań odnośnie instalacji

Na początku małe sprostowanie grzejniki są podlączone pexem o średnicy 16mm.

Czy jeżeli glowica wykrywa spadek temperatury w pomieszczeniu i się otworzy żeby je dogrzać to na 20 żeberek w grzejniku tylko 6 jest ciepła, potem kolejne 2 sporo chłodniejsze a reszta to juz zupełnie zimna , zapowietrzone nie sa napewno.

Czy zainstalowanie zaworu 3D i sterowanie przy jego pomocy temperaturą nie było by lepszym rozwiazaniem niż głowicami? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.