pawelh Opublikowano 25 Października 2017 #1 Opublikowano 25 Października 2017 Witam szukam informacji na temat sterownika MULTIfun Np. z jaką dmuchawą pracuje, jak zamatować czujnik żaru chodzi mi o to żeby temat ruszył jak o sterowniku Timel SKZP :) Dodam ze mam piec Heiztechnik Q/Hit 25 kw przerobiony na podajnik ślimakowy z palnikiem pancerpola i szukam odpowiedniego sterownika.
jarrek Opublikowano 25 Października 2017 #2 Opublikowano 25 Października 2017 Nie wiem czy coś pomogę, bo u mnie siedzi inny podajnik, ale ja mam Sas Slim 14kW, podajnik skośny remokomplex 14kW. W podajniku jest wyjście jak na zdjęciu: Dmuchawa Ewmar-Ness:
krisgie Opublikowano 25 Października 2017 #3 Opublikowano 25 Października 2017 Ja mam taki ster ale jaką mam dmuchawę nie mam pojęcia, nie zagladałem tam ;) . Czujnik żaru montujesz wedle dokumentacji Recalart, wszystko mają na stronie łącznie z rysunkami. Ogólnie na skraju palnika w miejscu gdzie nie wychładza go dmuchawa i nie fałszuje odczytu deflektor, potrzebny kawałek wygiętej rurki chyba 1/4 cala i spawarka jak nie masz fabrycznej;) . W zależności od otworów nadmuchowych w danym palniku miejsce montażu może się róznić. Edit. @jarrek mnie ubiegł ;)
pawelh Opublikowano 25 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 25 Października 2017 Bardzo dziękuje za przydatne informacje cały czas się zastanawiam nad multifunem na necie mało co piszę. Jak wygląda praca w PID ? Pracuje z innymi dmuchawami?
krisgie Opublikowano 25 Października 2017 #5 Opublikowano 25 Października 2017 To musiałbyś sprawdzić w Recalart. Sprawdziłem, mam ta samą dmuchawę co @jarrek.
pawelh Opublikowano 25 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 25 Października 2017 Dzwoniłem do nich i z panem którym rozmawiałem za bardzo nie umiał mi powiedzieć na moje pytanie na temat Pidu jedynie książkowo opowiedział to co znalazłem u nich na stronie :) zastanawia mnie to czy multifun ma te same funkcje co SKZP 02 plus do tego czujnik żaru czy na całkiem innej zasadzie działa :)?
krisgie Opublikowano 25 Października 2017 #7 Opublikowano 25 Października 2017 Nie znam SKZP wiec się nie wypowiem. Według mojej wiedzy cz żaru działa tylko z Multifun, czy jest on niezbędny to nie wiem, ale bez niego też można prowadzić kocioł. Najlepiej przewertuj obie instrukcje i wybierz to co Ci pasuje.
Rober528 Opublikowano 26 Października 2017 #8 Opublikowano 26 Października 2017 Czujnik żaru odpowiada za odpowiednie nawęglenie palnika, nie ma wpływu na algorytm pid. Można zrobić to samo przy pomocy korekty dawki paliwa, ale już manualnie obserwując palnik.
kecajbi Opublikowano 26 Listopada 2017 #9 Opublikowano 26 Listopada 2017 Macie dostęp do platformy e-multifun przez stronę www ? U mnie problem od piątku, a serwis nie odpowiada... :(
redhose Opublikowano 5 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Nie chcę zaczynać nowego wątku, a nie znalazłem odpowiedzi. Podłączyłem termometr pokojowy do sterownika i zamiast wskazać temperaturę, widnieje cały czas informacja "open". Co może być tego przyczyną?
kecajbi Opublikowano 5 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jaki regulator, czy jest przewodowy czy bezprzewodowy ?
redhose Opublikowano 5 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sterownik multifun. Narazie posiadam tylko regulator znajdujacy się na kotle. Czujnik temperatury przewodowy, dostarczony fabrycznie do kotła. Instrukcja nie mówi nic o takim komunikacie.
kecajbi Opublikowano 5 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sprawdz w menu serwis co masz odhaczone "ptaszkiem" . Te słowo open masz na swoim pokojowym regulatorze ? Dok1.pdf
krisgie Opublikowano 5 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Może ustawiłeś "termostat" zamiast "czujnik".
marwol Opublikowano 5 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Redhose - wrzuć zdjęcie jak wygląda ten komunikat i na czym jest wyświetlany.
krisgie Opublikowano 5 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Pewnie w Tryb ręczny -> odczyt czujników. Jeśli wszystko dobrze ustawione to może wystarczy wyl/zał stera.
redhose Opublikowano 5 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Niestety teraz nie sprawdzę co jest odhaczone ponieważ prowadzę wyjazdową pracę. Termometr podłaczany pod złacze C2 i C3 instrukcji, tj. pokój 1 i 2. Załączone zdjęcie, tak jak wspomniał krisgie pochodzi z trybu ręcznego --> odczyt czujników. Próbowałem właczać i wyłączać kocioł i nic. Zresztą podłączałem czujnik na wyłączonym kotle.
krisgie Opublikowano 5 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 5 Grudnia 2017 X ciekawości sprawdziłem u siebie. Jak przełączę sterowanie na Termostat to pojawia sie Open. Jeśli to zwykły czujnik z kompletu to sterowanie ustaw na cz.pokojowy lub co innego ale nie termostat.
kecajbi Opublikowano 5 Grudnia 2017 #20 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dokładnie Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
redhose Opublikowano 6 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Dziękuję za pomoc. Sprawdzę rozwiązanie, które podaliście, ale niestety dopiero w piątek. Dam znać czy pomogło.
redhose Opublikowano 10 Grudnia 2017 #22 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Grzebie już chwilę w nastawach sterownika i ni w ząb nie wiem dalej gdzie nastaw, o którym mówicie zmienić. Proszę o małą podpowiedź
redhose Opublikowano 10 Grudnia 2017 #24 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Tego się obawiałem. Nie wiem gdzie wcisnałem hasło serwisowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.