sambor Opublikowano 25 Października 2017 #51 Opublikowano 25 Października 2017 To pierwsze to podstawa Dla grzejników 1 zaw zwrotny - ten za pompą wystarczy Zasilanie CW daj w bok od rury do zbiornika przelewowego i wywal ten separator powietrza , on jest śmieszny w tym miejscu.
Mirazzboono Opublikowano 25 Października 2017 Autor #52 Opublikowano 25 Października 2017 Poprawione w sposób szybki
sambor Opublikowano 25 Października 2017 #53 Opublikowano 25 Października 2017 No nareszcie - 3 dni, 50 postów i jest efekt. Dla lepszego to można dać odpowietrznik automatyczny na zasilaniu grzania CW, ale w miejscu jak rura skręca w dół, nie wiem czy będziesz miał taki układ w praktyce, ale tam warto dać. Na rozdzielaczach CO i podłogi odpowietrzniki aut tylko na belkach zasilających, na powrotnych ręczne, na belkach CWi ZW nie potrzeba odpowietrzników!
Mirazzboono Opublikowano 25 Października 2017 Autor #54 Opublikowano 25 Października 2017 Dziękuję Warto zauważyć jak ewaluował system. W zasadzie system fizycznie jest do zainstalowania w takiej formie, poza rozdzielaczem cwu, który będzie na niższym poziomie.Druga sprawa to zamiana miejsc pieca z buforem ze względu na układ komina.
Mirazzboono Opublikowano 27 Października 2017 Autor #55 Opublikowano 27 Października 2017 A jakby tak zamiast zaworu 4d zastosować wymiennik płytowy i zamknąć układ co, następnie zawory 3d dla grzejników i podłogówki ? No i dołożyć naczynie wzbiorcze.
sambor Opublikowano 27 Października 2017 #56 Opublikowano 27 Października 2017 Możesz zamknąć układ CO, ale wtedy dajesz 1 pompę przed wymiennikiem , a za wymiennikiem pompę bez 3D na grzejniki i pompę z 3D na podłogę oraz naczynie przeponowe zależne od pojemności układu
Mirazzboono Opublikowano 27 Października 2017 Autor #57 Opublikowano 27 Października 2017 Jeżeli nie dam 3d przy grzejnikach to nie będzie kontroli temp. nad nimi ? Zdarzają się historie że zawór 4d przepuszcza gorącą wodę/parę przewyższającą nastawy zaworu ?
sambor Opublikowano 27 Października 2017 #58 Opublikowano 27 Października 2017 Najlepszą kontrolą nad grzejnikami są zawory z głowicami termostatycznymi Jak nie masz pomiaru za zaworem 4-D + odpowiedniego sterowania tym zaworem, to taki zawór zawsze może puścić wyżej niż jest przewidywane.
Mirazzboono Opublikowano 27 Października 2017 Autor #59 Opublikowano 27 Października 2017 W instalacji rury pex, i w zasadzie chodzi o to jak się zabezpieczyć w 100 % przed "a jakby się jednak stało" i coś puściło.
sambor Opublikowano 27 Października 2017 #60 Opublikowano 27 Października 2017 W tym miejscu to już nie ma takich temperatur - PEX spokojnie wytrzyma, chyba że z masy ryżowej
Mirazzboono Opublikowano 27 Października 2017 Autor #61 Opublikowano 27 Października 2017 Ostatnie pytanie. Czy wpływa to na system co czy jest on w układzie otwartym czy zamkniętym ? (słuszność instalowania wymiennika płytowego itp. )
sambor Opublikowano 27 Października 2017 #62 Opublikowano 27 Października 2017 Czy układ jest otwarty czy zamknięty decyduje producent kotła lub systemu grzewczego np podłogówki
Mirazzboono Opublikowano 27 Października 2017 Autor #63 Opublikowano 27 Października 2017 Wiem o tym że decyduje producent kotłów.Pytam czy sposób układu (otwarty/zamknięty) wpływa na funkcjonalność systemu.
sambor Opublikowano 28 Października 2017 #64 Opublikowano 28 Października 2017 Otwarty jest łatwiejszy do regulacji i sterowania.
Mirazzboono Opublikowano 28 Października 2017 Autor #65 Opublikowano 28 Października 2017 Przy zbiorniku kombinowanym obwod co kaloryferow oraz obwod co podlogowki podlaczony mam bezposrednio do zbiornika. Wejscie i wyjscie sa po przeciwnych stronach. Zbiorniki kombinowane moga miec kilka kroccow do kilku obwodow. W obu przypadkach nie robisz cyrkulacji cwu? Jak znajde wiecej czasu to udostepnie ci dla poronania schemat z mojej kotlowni. Przepraszam że nie napisałem , ale oczywiście z chęcią zobaczyłbym jak ty masz to rozwiązane.
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #66 Opublikowano 29 Października 2017 Nie jest tak że jak się nie odseparuje obiegu co od kotła to będzie się osadzał syf w instalacjach grzewczych (pex grzejników - podłogówek) ? Wiecie jak to jest - chce się robić system który będzie najbardziej adekwatny.Dlatego wolę przyjąć wszystkie alternatywy. Od 1 października wszedł w życie zakaz produkcji pieców "zwykłych" - więc pozostaje opcja pieca stałego z podajnikiem. To jaki sens jest konfigurować instalacje CO z buforem w oparciu o piec z podajnikiem (w którym możemy działać np na możliwości podtrzymania temp.) oraz kotłem gazowym ? No bo to czy kocioł będzie pędził całą mocą aby nagrzać bufor (w moim przypadku 1000 l) do temp 90 st. , a ustawić stałą niższą temp. z mniejszą mocą jest raczej ekonomiczniejsze.
HarryH Opublikowano 29 Października 2017 #67 Opublikowano 29 Października 2017 Moim zdaniem bufor nie ma ekonomicznego sensu przy PRAWIDŁOWO dobranym kotle z podajnikiem.
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #68 Opublikowano 29 Października 2017 Dlatego jestem za systemem który omawialiśmy wyżej.Ale spotkałem sie z opiniami że w nieodseparowanej instalacji odkłada się syf, w układzie otwartym natlenienie = korozje, przewalanie temperatury na kotle może przepuścić na zaworach = zniszczenie instalacji.Dlatego bufor.... Moja instalacja projektowana wyżej wygląda tak
HarryH Opublikowano 29 Października 2017 #69 Opublikowano 29 Października 2017 Wszystko to prawda, ale te zjawiska trwają grube dziesiątki lat. Sam widziałem w Pecu pod Śnieżką ponad stuletnią instalację CO z oryginalnymi rurami stalowymi i kaloryferami żeliwnymi.
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #70 Opublikowano 29 Października 2017 Czyli bezproblemowo z instalacją miedziowo - pexową można decydować sie na układ otwarty ?
HarryH Opublikowano 29 Października 2017 #71 Opublikowano 29 Października 2017 Na pewno korozja będzie najmniejszym problemem w tym układzie. Nie wiem, po co to tak komplikujesz i skąd wiara w kocioł węglowy przy obecnych cenach i dostępności porządnego węgla. Nie mieszam się, ale ja bym jeszcze usiadł z kalkulatorem nad tym wszystkim.
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #72 Opublikowano 29 Października 2017 Będzie kocioł z podajnikiem na ekogroszek. Ten z rysunku tylko taki poglądowy
Mirazzboono Opublikowano 29 Października 2017 Autor #73 Opublikowano 29 Października 2017 Na pewno korozja będzie najmniejszym problemem w tym układzie. Nie wiem, po co to tak komplikujesz i skąd wiara w kocioł węglowy przy obecnych cenach i dostępności porządnego węgla. Nie mieszam się, ale ja bym jeszcze usiadł z kalkulatorem nad tym wszystkim. Czemu skomplikowany ? :) Kocioł jak pisałem wyżej będzie z podajnikiem na ekogroch.A jakie mogę napotkać większe problemy ?
PioBin Opublikowano 29 Października 2017 #75 Opublikowano 29 Października 2017 Moim zdaniem bufor nie ma ekonomicznego sensu przy PRAWIDŁOWO dobranym kotle z podajnikiem. Tylko problem jest taki, że ten kocioł dobieramy dla zimy -20C jak również dla okresu wiosna/jesien +5C. Chcielibyśmy zeby CWU bylo stale dostepne bez wzgledu czy lato/zima czy dwie osoby przysznic czy cztery kąpiel w wannie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.