atom191 Opublikowano 13 Października 2017 #1 Opublikowano 13 Października 2017 W kotle który posiadam istnieje możliwość niezależnego od siebie ustawienia: moc w trybie C.O. (domyślnie 14kW) moc ładowania zasobnika cwu (domyślnie 16kW) Czy ograniczenie mocy ładowania zasobnika cwu ma jakikolwiek sens, czy może przynieść jakieś oszczędności? Zasobnik 120l, dla 2 osób.
Gość mak Opublikowano 13 Października 2017 #2 Opublikowano 13 Października 2017 Ogólnie to na podgrzewie cwu trudno jest uzyskać jakieś oszczędności. W wiszących kotłach gazowych zawsze obowiązuje funkcja priorytetu cwu . Zasobnik 120l jest ok. Co ma dać obniżenie mocy ładowania? Według mnie nic to nie da. Masz na sterowniku ustawiona jakąś wymagana temperaturę w podgrzewaczu i sterownik tak reguluje pracą kotła aby tą temperaturę osiągnąć, obniżysz moc to dłużej będzie trwał czas do osiągnięcia wymaganej temperatury cwu. Jakieś efekty możesz uzyskać obniżając wymagana temperaturę cwu. Uważam że w ogólnym bilansie będą to wielkości które można pominąć . Tak naprawdę na cwu oszczędzić można wtedy gdy mamy krótkie odcinki rurociągów pomiędzy kotłem a punktami poboru cwu, i im te odległości są większe tym straty są większe. Podobnie z cyrkulacją, która ma sens tylko przy dużych podgrzewaczach cwu i zastosowaniu sterownika który pracą pompy cyrkulacyjnej będzie sterował
atom191 Opublikowano 13 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 13 Października 2017 Dziękuję za opinię
Mancio Opublikowano 14 Października 2017 #4 Opublikowano 14 Października 2017 Ja mam kocioł 20 kW. Zmniejszyłem moc CWU na 12kW. Ograniczyłem temperaturę w wężownicy do 65C a żądaną CWU na 43C. Od dawna tego nie zamieniałem. Kocioł i tak coś tam moduluje żeby zoptymalizować proces bo kondensat płynie. Kiedyś miałem bojler gazowy stojący , atmosferyczny, który używał prawie drugie tyle gazu do CWU.
sambor Opublikowano 14 Października 2017 #5 Opublikowano 14 Października 2017 Kiedyś miałem kocioł 35kW i gazu szło od cholery i ciut ciut. Obecnie nie mam tego kotła, palę pelletem i mam 100% oszczędność PS To co napisałem wyżej to nazywa się statystyka manipulowana i jest stosowana przez rządy w celu mydlenia oczu społeczeństwu
atom191 Opublikowano 15 Października 2017 Autor #6 Opublikowano 15 Października 2017 Czyli statystyczna większość (2 do 1) :) uważa, że ograniczenie mocy na cwu (obecnie mam 16kW) jak również ograniczenie maks. temp. zasilania zasobnika (obecnie mam 75 stopni) raczej nie ma sensu i konsekwentnie do tego takie ograniczenie żadnych realnych oszczędności mi raczej nie przyniesie?
odpowietrznik Opublikowano 15 Października 2017 #7 Opublikowano 15 Października 2017 Powinno się dostosować moc kotła do mocy instalacji na CO poprzez ewentualne obniżenie natomiast obniżenie mocy na CWU nie ma sensu tym bardziej że przy takim manewrze mogą być zbyt długie przerwy w ogrzewaniu budynku ponieważ kocioł realizuje podgrzew CWU jako priorytet czyli w pierwszej kolejności podgrzewa wodę użytkową jeżeli tylko dostanie sygnał że temp.wody w zasobniku spadnie o pewną wartość i wtedy ogrzewanie budynku stop i ta przerwa może być zbyt długa. Obniżenie temp.wody w zasobniku ma sens.Po pierwsze tak wysoka temp.grozi poparzeniem użytkowników a po drugie chyba są większe straty postojowe gdy mamy wyższą temp.wody w zasobniku?) Należy tylko od czasu do czasu podwyższyć temp.do ok 70st aby zabezpieczyć się przed legionellą
sambor Opublikowano 15 Października 2017 #8 Opublikowano 15 Października 2017 Po pierwsze CW należy zagrzać w jak najkrótszym czasie, gdyż wtedy kocioł nie grzeje budynku, czyli ze względu na potencjalne wychłodzenie i straty z nadrabianiem ogrzewania budynku producenci zalecają max przerwę na grzanie CW ok 20-30min. Z tego wynika, że dla zasobnika 300l potrzebna jest moc grzewcza ok 25kW. Ponadto jest coś takiego jak sprawność wymiennika ( wężownicy w bojlerze) kreślono jest ona najlepsza jak różnica temp między temp wody grzanej a temp wody grzewczej jest 15-20C - wtedy kocioł ma optimum w czasie grzania i zużyciu gazu.
atom191 Opublikowano 15 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 15 Października 2017 To jeśli mam obecnie maks. temp. zasilania zasobnika ustawioną na 75 stopni i temperaturę ciepłej wody ustawioną na 45 stopni, to powinienem te ustawienia skorygować, aby uzyskać różnice tych ustawień na poziomie 15-20C?
Mancio Opublikowano 16 Października 2017 #11 Opublikowano 16 Października 2017 Ok przekonaliście mnie , podniosłem moc na 15 kW , grzanie zostawiam na 65C plus 43C w bojlerze plus co 2 tygodnie 75C przeciwko legionelli. Nadal jednak twierdzę , że stary atmosferyk przy kominie 12m i stale zapalonej świeczce i słabej izolacji zbiornika spalał średnio 1,4 m3 dziennie do 0,8 m3 obecnie oczywiście pomiar przez kilka dni bez pracy kolektorów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.