Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regeneracja/naprawa Pompy Obiegowej

huhra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukuje zakładu/serwisu który zajmuje się naprawą pomp obiegowych

Konkretnie Grundfos 25-40-180 po 17latach, wirnik do wymiany, syfu mega sie tam nazbierało

Najlepiej woj. Lubelskie ale może być też cały kraj.

Opublikowano

A czy taka pompa wymaga jakiejś obsługi, oprócz zapewnienia czystości wody i przeglądu filtrów siatkowych? 

Opublikowano

A opłaca się w ogóle naprawiać jeszcze stare energochlonne pompy?

Koszt nowej elektronicznej Wilo Yonos 2.0 25-40 to niewiele ponad 400zl, wersja poprzednia taniej.

Opublikowano

A czy taka pompa wymaga jakiejś obsługi, oprócz zapewnienia czystości wody i przeglądu filtrów siatkowych?

Powinieneś ją załączać poza sezonem co jakiś czas by się nie zablokowała z powodu kamienia w wodzie.

Opublikowano

To jasne. Ale czy należy coś demontować i czyścić profilaktycznie? Mam LFP od 14 lat,filtr przed pompą i 150 l czternastoletniej zmiękczonej wody.

Co znaczy poprawić wirnik?

Opublikowano

Jak wirnik metalowy to mało co można z nim zrobić, najwyżej oczyścić, ale plastiki po ponad 10 latach potrafią się zdeformować i są głośne lub nie pracują prawidłowo.

Mam pompę 25/40 z 1993r  i nadal działa - na każdej robocie, ona bidula pierwsza jest montowana , a później docelowe elektroniki.

A kolejna z 2002r leży na półce i czeka na swoją kolej - obie oryginalny Grundfoss.

Opublikowano

Rozumiem-nie dotykać. Pompa jest bardzo cicha,wirnik metalowy,wydajność wystarczająca na 1 biegu.

Opublikowano

A opłaca się w ogóle naprawiać jeszcze stare energochlonne pompy?

Koszt nowej elektronicznej Wilo Yonos 2.0 25-40 to niewiele ponad 400zl, wersja poprzednia taniej.

Oczywiscie! Zadna elektroniczna pompa obiegowa nie wytrzyma tyle ile stary Grundfos czy Wilo z metalowymi bebechami. Mam kilka sztuk z demontazu w domu i niektore maja obecnie po 20 lat i po podlaczeniu do instalacji hulaja bez wiekszych problemow.
Opublikowano

Szkoda tylko, że stare dobre poczciwe Grundfosy nie zadowalają się taką ilością prądu jak obecnie produkowane wynalazki.

Opublikowano

Ja wolę dodać 5 dych/sezon za święty spokój.

Opublikowano

Ja z kolei z chęcią bym wymienił Grundfosy jakie mam na elektroniczne też Grundfosy ;)

Działają 8 sezon i żadnych niepokojących oznak jak i dźwięków.

Mam dwie 40 i jedną 60 ;)

Opublikowano

Dzień dobry, przepraszam za wcinkę ale mam podobny problem. Pompa wilo wczoraj po 10 latach przestała kręcić a po rozebraniu okazało się że wirnik chodzi dość ciężko. Czy można łożyska jakoś oczyścić lub przesmarować? Elektryka wygląda na ok bo pod zasilaniem 230 kręcąc wkrętakiem w kierunku zgodnym jest dużo łatwiej niż pod prąd. Byłbym wdzięczny za pomoc bo już patrzę które drzewo skosić w ogrodzie do kominka :) 

Opublikowano

Oczyścić łożysko - to oczywiste, pewnie są ślizgowe, więc szmata + woda , jak nie woda to coś bardziej ostrego np mleczko Cifa, ale bez nadmiernego rysowania powierzchni , ew papier ścierny 1000.

Potem w nitro lub innym rozpuszczalniku wymyć + wazelina i działa następne 10 lat.

Opublikowano

Dzięki, wirnik z łożyskami i uszczelniaczami umieszczony jest w koszu ze stali nierdzewnej. Czy można go wybić uderzając w końcówkę wału z nacięciem pod śrubokręt dostępną od czoła? Pewnie pod nierdzewny kołnierz trzeba coś podłożyć aby się nie zdeformował ..

Opublikowano

za wielu opcji kombinacji nie ma chyba. Wirnik pompy jest z tworzywa więc podważać nie można a zatem pozostaje próba wybicia wkładając pobijak prętowy w widoczny otwór i opierając kołnierz na jakiejś okrągłej podporze np otworze wyciętym w płycie z grubego tworzywa. Problem tylko w tym, że nie wiem czy nie uszkodzę np panewek. Może jest jakiś haczyk np że trzeba podgrzać albo że nie trzeba rozbierać tylko zalać olejem z obu stron.

Może ktoś z kolegów ma z tym jakieś doświadczenie? Warsztat mam nieźle wyposażony więc ogarnę.

post-75052-0-64915400-1507578942_thumb.jpg

post-75052-0-65183000-1507578938_thumb.jpg

Opublikowano

A może namoczenie w gorącym occie pomoże jeśli to tylko kamień i nie ma zadnej elektryki którą można przypadkiem zalać.

Edit.

W taki sposób u siebie odblokowałem jedną pompę i po ok pół godzinnej kąpieli kamień się rozpuścił. Ale jeśli to nie kamień to pozostaje jakoś to rozebrać i looknąć.

Opublikowano

Dzięki wszystkim serdecznie,

zrobiłem jak niżej co może komuś się przydać:

1. na zwężoną końcówkę kosza w którym osadzony jest wirnik z łożyskami nałożyłem wąż ogrodowy (akurat 3/4")

2. postawiłem do pionu i wlałem rozpuszczalnik nitro aby usunąć tłuste osady wewnątrz i dobrać się do kamienia

3. dmuchałem w rurę aby wymusić szybszy przepływ rozpuszczalnika przez szczeliny między wałem a panewkami - PYCHA :)

4. jak już leciał w miarę czysty płyn to wystukałem co się dało i przedmuchałem

5. kilka razy napełniłem rurę octem który powoli przeciekał przez wirnik i łożyska

6. przepłukałem wodą

Śmiga aż miło :)

post-75052-0-62464800-1507653564_thumb.jpg

Opublikowano

Dzwoniłem do tego poleconego serwisu Grundserwis Warszawa

odpowiedz że od kilku lat nie ma do tych pomp czesci i juz sie ich nie regeneruje

Moja wyglada tak: rozbierać samemu i czyscic czy nie ma sensu?

post-40045-0-71700200-1507715012_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.