huhra Opublikowano 7 Października 2017 #1 Opublikowano 7 Października 2017 Witam. Poszukuje zakładu/serwisu który zajmuje się naprawą pomp obiegowych Konkretnie Grundfos 25-40-180 po 17latach, wirnik do wymiany, syfu mega sie tam nazbierało Najlepiej woj. Lubelskie ale może być też cały kraj.
sambor Opublikowano 7 Października 2017 #2 Opublikowano 7 Października 2017 Ja naprawiam tu http://www.grundserwis.pl/ Mają części. Ale pewnie wyjdzie dużo drożej niż pompa używana z All..... Ale dzwoń, pisz.
HarryH Opublikowano 7 Października 2017 #3 Opublikowano 7 Października 2017 A czy taka pompa wymaga jakiejś obsługi, oprócz zapewnienia czystości wody i przeglądu filtrów siatkowych?
krisgie Opublikowano 7 Października 2017 #4 Opublikowano 7 Października 2017 A opłaca się w ogóle naprawiać jeszcze stare energochlonne pompy? Koszt nowej elektronicznej Wilo Yonos 2.0 25-40 to niewiele ponad 400zl, wersja poprzednia taniej.
krisgie Opublikowano 7 Października 2017 #5 Opublikowano 7 Października 2017 A czy taka pompa wymaga jakiejś obsługi, oprócz zapewnienia czystości wody i przeglądu filtrów siatkowych? Powinieneś ją załączać poza sezonem co jakiś czas by się nie zablokowała z powodu kamienia w wodzie.
sambor Opublikowano 7 Października 2017 #6 Opublikowano 7 Października 2017 Jak uzwojenia są dobre to trzeba rozkręcić, wymyć ew poprawić wirnik i działa następne 10 lat. A na przyszłość to filtr przed pompą i spoko
HarryH Opublikowano 7 Października 2017 #7 Opublikowano 7 Października 2017 To jasne. Ale czy należy coś demontować i czyścić profilaktycznie? Mam LFP od 14 lat,filtr przed pompą i 150 l czternastoletniej zmiękczonej wody. Co znaczy poprawić wirnik?
sambor Opublikowano 7 Października 2017 #8 Opublikowano 7 Października 2017 Jak wirnik metalowy to mało co można z nim zrobić, najwyżej oczyścić, ale plastiki po ponad 10 latach potrafią się zdeformować i są głośne lub nie pracują prawidłowo. Mam pompę 25/40 z 1993r i nadal działa - na każdej robocie, ona bidula pierwsza jest montowana , a później docelowe elektroniki. A kolejna z 2002r leży na półce i czeka na swoją kolej - obie oryginalny Grundfoss.
HarryH Opublikowano 8 Października 2017 #9 Opublikowano 8 Października 2017 Rozumiem-nie dotykać. Pompa jest bardzo cicha,wirnik metalowy,wydajność wystarczająca na 1 biegu.
Maciek92 Opublikowano 9 Października 2017 #10 Opublikowano 9 Października 2017 A opłaca się w ogóle naprawiać jeszcze stare energochlonne pompy? Koszt nowej elektronicznej Wilo Yonos 2.0 25-40 to niewiele ponad 400zl, wersja poprzednia taniej. Oczywiscie! Zadna elektroniczna pompa obiegowa nie wytrzyma tyle ile stary Grundfos czy Wilo z metalowymi bebechami. Mam kilka sztuk z demontazu w domu i niektore maja obecnie po 20 lat i po podlaczeniu do instalacji hulaja bez wiekszych problemow.
Gość Digitrax Opublikowano 9 Października 2017 #11 Opublikowano 9 Października 2017 Szkoda tylko, że stare dobre poczciwe Grundfosy nie zadowalają się taką ilością prądu jak obecnie produkowane wynalazki.
HarryH Opublikowano 9 Października 2017 #12 Opublikowano 9 Października 2017 Ja wolę dodać 5 dych/sezon za święty spokój.
Gość Digitrax Opublikowano 9 Października 2017 #13 Opublikowano 9 Października 2017 Ja z kolei z chęcią bym wymienił Grundfosy jakie mam na elektroniczne też Grundfosy ;) Działają 8 sezon i żadnych niepokojących oznak jak i dźwięków. Mam dwie 40 i jedną 60 ;)
stockfish Opublikowano 9 Października 2017 #14 Opublikowano 9 Października 2017 Dzień dobry, przepraszam za wcinkę ale mam podobny problem. Pompa wilo wczoraj po 10 latach przestała kręcić a po rozebraniu okazało się że wirnik chodzi dość ciężko. Czy można łożyska jakoś oczyścić lub przesmarować? Elektryka wygląda na ok bo pod zasilaniem 230 kręcąc wkrętakiem w kierunku zgodnym jest dużo łatwiej niż pod prąd. Byłbym wdzięczny za pomoc bo już patrzę które drzewo skosić w ogrodzie do kominka :)
sambor Opublikowano 9 Października 2017 #15 Opublikowano 9 Października 2017 Oczyścić łożysko - to oczywiste, pewnie są ślizgowe, więc szmata + woda , jak nie woda to coś bardziej ostrego np mleczko Cifa, ale bez nadmiernego rysowania powierzchni , ew papier ścierny 1000. Potem w nitro lub innym rozpuszczalniku wymyć + wazelina i działa następne 10 lat.
stockfish Opublikowano 9 Października 2017 #16 Opublikowano 9 Października 2017 Dzięki, wirnik z łożyskami i uszczelniaczami umieszczony jest w koszu ze stali nierdzewnej. Czy można go wybić uderzając w końcówkę wału z nacięciem pod śrubokręt dostępną od czoła? Pewnie pod nierdzewny kołnierz trzeba coś podłożyć aby się nie zdeformował ..
sambor Opublikowano 9 Października 2017 #17 Opublikowano 9 Października 2017 To musisz praktycznie pokombinować jak najlepiej to wykonać.
stockfish Opublikowano 9 Października 2017 #18 Opublikowano 9 Października 2017 za wielu opcji kombinacji nie ma chyba. Wirnik pompy jest z tworzywa więc podważać nie można a zatem pozostaje próba wybicia wkładając pobijak prętowy w widoczny otwór i opierając kołnierz na jakiejś okrągłej podporze np otworze wyciętym w płycie z grubego tworzywa. Problem tylko w tym, że nie wiem czy nie uszkodzę np panewek. Może jest jakiś haczyk np że trzeba podgrzać albo że nie trzeba rozbierać tylko zalać olejem z obu stron. Może ktoś z kolegów ma z tym jakieś doświadczenie? Warsztat mam nieźle wyposażony więc ogarnę.
krisgie Opublikowano 9 Października 2017 #19 Opublikowano 9 Października 2017 A może namoczenie w gorącym occie pomoże jeśli to tylko kamień i nie ma zadnej elektryki którą można przypadkiem zalać. Edit. W taki sposób u siebie odblokowałem jedną pompę i po ok pół godzinnej kąpieli kamień się rozpuścił. Ale jeśli to nie kamień to pozostaje jakoś to rozebrać i looknąć.
Hermogenes Opublikowano 10 Października 2017 #20 Opublikowano 10 Października 2017 Amerykańscy naukowcy dowiedli że na wszystkie problemy pomaga Coca-cola .poz Hermogenes
stockfish Opublikowano 10 Października 2017 #21 Opublikowano 10 Października 2017 Dzięki wszystkim serdecznie, zrobiłem jak niżej co może komuś się przydać: 1. na zwężoną końcówkę kosza w którym osadzony jest wirnik z łożyskami nałożyłem wąż ogrodowy (akurat 3/4") 2. postawiłem do pionu i wlałem rozpuszczalnik nitro aby usunąć tłuste osady wewnątrz i dobrać się do kamienia 3. dmuchałem w rurę aby wymusić szybszy przepływ rozpuszczalnika przez szczeliny między wałem a panewkami - PYCHA :) 4. jak już leciał w miarę czysty płyn to wystukałem co się dało i przedmuchałem 5. kilka razy napełniłem rurę octem który powoli przeciekał przez wirnik i łożyska 6. przepłukałem wodą Śmiga aż miło :)
huhra Opublikowano 11 Października 2017 Autor #22 Opublikowano 11 Października 2017 Dzwoniłem do tego poleconego serwisu Grundserwis Warszawa odpowiedz że od kilku lat nie ma do tych pomp czesci i juz sie ich nie regeneruje Moja wyglada tak: rozbierać samemu i czyscic czy nie ma sensu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.