Mata Opublikowano 3 Października 2017 #1 Opublikowano 3 Października 2017 Witam proszę o szybką odpowiedz czy takie podłączenie bedzie prawidłowe 0 zmkniety 10 otwarty pozdr mata
palaczRybnik Opublikowano 3 Października 2017 #2 Opublikowano 3 Października 2017 Witam, Proszę się zapoznać z tym dokumentem. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjF7NK32dPWAhXpJcAKHRM4B2YQFggnMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.afriso.pl%2Fpl%2Fpobieranie%2Finstrukcja_obslugi_rozszerzona_arv_4_drogowe_zawory_mieszajace_AFRISO.pdf&usg=AOvVaw20F8IBfNf0CHO1crHLOGGX Ja w swoim kotle mam zrobione drugi sposób czyli 0 otwarty 10 zamknięty. Mam tez dodatkowo pompę CO na powrocie.
konopka Opublikowano 3 Października 2017 #3 Opublikowano 3 Października 2017 0 zamknięty czy otwarty zależy od tego z której strony wpięte jest zasilanie z kotła,a przeważnie skalę na zaworze można odwrócić
Mata Opublikowano 3 Października 2017 Autor #4 Opublikowano 3 Października 2017 0 zamkniety 10 otwarty
Mata Opublikowano 3 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 3 Października 2017 Czy ktos z fachowcow potwierdzi czy tak moze byc zamontowany zawor 4d
Gość mak Opublikowano 3 Października 2017 #6 Opublikowano 3 Października 2017 Zawór 4D nie jest zaworem typu zamknij /otwórz (!!!!) ale zaworem zmieniającym kierunek przepływu przy położeniach skrajnych i mieszającym w położeniu środkowym. Pisanie że jest zamknięty albo otwarty jest błędne. Gdy jest zamknięty na zasilanie znaczy że jest otwarty na powrót i odwrotnie. Co jest też takim uproszczeniem bo.... W przypadku zaworu 4D nie ma praktycznie sytuacji że zamknięty jest przepływ w którymś kierunku. Jak by tak było to oznaczało by że w całym układzie przepływu nie ma. A w którą stronę sobie ustawisz skalę to już twoja decyzja
sambor Opublikowano 3 Października 2017 #7 Opublikowano 3 Października 2017 Sam zaw 4-D jest podłączony prawidłowo, a gdzie jest 0 a gzie 10 to wyniknie z jego działania i wtedy najwyżej trzeba będzie przestawić tabliczkę Zwyczajowo przyjmuje się , że 10 to max otwarcie na instalację - czyli całe ciepło z kotła idzie na odbiory a 0 to stan odwrotny , że całe ciepło krąży w obiegu kotłowym.
Mata Opublikowano 3 Października 2017 Autor #8 Opublikowano 3 Października 2017 Czyli jak mieszanie na powrocie tak jak u mnie bo latwiej zmontowac to bedzie dobrze bo na schematach firmowych jest mieszanie na zasilaniu kaloryferow
sambor Opublikowano 3 Października 2017 #9 Opublikowano 3 Października 2017 Zaw 4-d w układzie CO zawsze pracuje jako podwóny mieszacz - miesza gorącą wodę z kotła z zimną wodą z powrotu i podaje ją na grzejniki Jednocześnie miesza zimną wodę z powrotu instalacji z gorącą wodą z kotła i podaje ją na powrót kotła. Poniżej schemat działania
Mata Opublikowano 7 Października 2017 Autor #10 Opublikowano 7 Października 2017 witam ponownie trochę czytałem i jakoś dziwnie działa u mnie zawór 4d proszę popatrzeć jak to u mnie wygląda i jak trochę poczytałem to może mam żle podłączone prosze jakiegoś fachowca o potwierdzenie czy to jest dobrze bo na schematach firmowych widzę że środkowa pozycja zaworu ustawia się zasilanie instalacji --- powrót do pieca u mnie wychodzi zasilanie z pieca --- powrót z instalacji czy jak przekręce środek w poziomie to będzie dobrze na początku posta mam prosty rysunek tak to teraz wygląda proszę o wyrozumiałość początki załączam jak powinno być
odpowietrznik Opublikowano 8 Października 2017 #11 Opublikowano 8 Października 2017 O ile pierwszy rysunek w poscie #10 to sytuacja jak u ciebie to powinno być zamontowane jak w załączniku.Po prostu masz"kopnięty" zawór 4D.Musisz zwrócić uwagę na spłaszczenie na trzpieniu zawieradła(na który zakłada się ewentualnie siłownik)
Mata Opublikowano 8 Października 2017 Autor #12 Opublikowano 8 Października 2017 czyli przegroda w pozycji środkowej ( 50%) może być ustawiona w poziomie ? bo wiekszość schematów pokazuje pozycję pionową
odpowietrznik Opublikowano 8 Października 2017 #13 Opublikowano 8 Października 2017 Może,ważne aby ta przegroda)jak ją nazywasz(fachowo zawieradło)była odpowiednio ustawiona względem wejść i wyjść do/z zaworu
sambor Opublikowano 8 Października 2017 #14 Opublikowano 8 Października 2017 czyli przegroda w pozycji środkowej ( 50%) może być ustawiona w poziomie ? bo wiekszość schematów pokazuje pozycję pionową Schemat jest sprawą umowną, o przestawieniu tabliczki to już w poście 7 pisałem kilka dni temu, a autor tego tematu nawet nie sprawdził jak ma naprawdę położenie zwieradła, tylko w kółko o tabliczce nawija.
Mata Opublikowano 8 Października 2017 Autor #15 Opublikowano 8 Października 2017 przepraszam że tak się powtarzam ale chcę byc pewien że dobrze podłączony czyli ostatecznie jak podłącze tak jak wyżej podał odpowietrznik to na 100% będzie dobrze
sambor Opublikowano 8 Października 2017 #16 Opublikowano 8 Października 2017 Jego pytaj, czy będzie dobrze, ale powinno być, wystarczy , że obrócisz zwieradło bez demontażu rur i założysz prawidłowo tabliczkę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.