Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi Rot Pawer Vs Pellas Revo

grzesiek27t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to spoko, bo mi nie wszystkie załączniki się wyświetlają. Często mam taki "złamany" obrazek

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Zgadza się, wtedy dajesz prawy klik na ten "złamany" obrazek, pokaż obraz, zaznaczasz że nie jesteś robotem i wyświetla się normalnie.

Opublikowano

Aaa... Wszystko przez to, że z telefonu piszę. Dzięki wielkie!

www.kochowka.blogspot.com

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przeczytałem na forum temat palnika kipi Rot Power i dochodzę do wniosku, że najlepszym wyborem będzie palnik revo. Kocioł zasili bufor 600 z wężownicą CWU a sterowanie temperatury w pokojach załatwi danfoss link. Cały dom chce zrobić na ogrzewaniu podłogowym.

Opublikowano

Przeczytałem na forum temat palnika kipi Rot Power i dochodzę do wniosku, że najlepszym wyborem będzie palnik revo. Kocioł zasili bufor 600 z wężownicą CWU a sterowanie temperatury w pokojach załatwi danfoss link. Cały dom chce zrobić na ogrzewaniu podłogowym.

Opublikowano

Dobry wybór, będziesz miał spokojną głowę i nie szukał pomocy po forach :)

Opublikowano

Zastanawiam się czy 600 l nie będzie mało na mój dom i czy wężownicą da radę z wodą użytkowa. Znalazłem bojler Galmet sg(k)

800/200 tylko cena 6000 zł trochę odstrasza

https://galmet.com.pl/pl/podkategoria/kombinowane-zbiorniki-akumulacji-ciepla

Opublikowano

Lepiej chyba dać większy bufor, a bojler CWU osobno. W trybie LATO lepiej to się sprawdzi :)

Opublikowano

Bojler CWU zasilany z bufora??

Opublikowano

Nie, rozdzielone.

Opublikowano

To w okresie letnim przy rozdzielonym zasilaniu CWU, kocioł będzie się częściej uruchamiał.

Opublikowano

To w okresie letnim przy rozdzielonym zasilaniu CWU, kocioł będzie się częściej uruchamiał.

Opublikowano

Nie musisz kolego dublować postów:-)

Chciałbym nawiązać do Twojego wyboru. Jeśli faktycznie dojdzie to do skutku, to szukaj palnika wyprodukowanego po wrześniu 2017. Wtedy też Pellas dokonał pewnych modyfikacji, o których możesz przeczytać na stronie producenta (nie wszystko jest tam opisane) Użytkuję takie właśnie Revo od tego roku. Wcześniej korzystałem z wersji przed liftem. W mojej ocenie palnik zyskał na plus. Nie będę sie rozpisywał. Po prostu musisz sam się przekonać;-)

Opublikowano

Przepraszam, ale piszę z telefonu i czasami mi wrzuca kilka razy post :(

Opublikowano

Myślę, że niebawem wpadniesz na to, co jednak wyjdzie korzystniej. Osobiście CWU 150l w okresie letnim "ogrzewam palnikiem".

Opublikowano

Kolego laptop, szukałem na stronie producenta info i nic nie znalazłem na temat modyfikacji palnika. Możesz powiedzieć co zmienili??

Opublikowano

Są lepsze palniki niż obrotowe w kwestii awaryjności i obsługi. Co do bufora to mam 800l z wężownicą do cwu i nie narzekam, choć myślałem, że domek muj będzie mniej energii potrzebował.

Opublikowano

reded, napiszesz coś więcej o tych palnikach od Skiepko?. Słyszałem, że są bardzo dobre, ale nigdy nie czytałem opinii użytkowników

Opublikowano

Nie ma co pisać, drugi sezon i obsługa kotła nie przekracza 30 minut, palnik czyszczę około 2 minuty jak trzeba otwory nadmuchowe z nagaru przeczyscić a pracuje bardziej skutecznie na g...ianym pelecie i nie jest tak skomplikowany jak Kipi czy Pellas.

PS jak masz nie daleko do Piły to możesz zobaczyć.

Opublikowano

Chętnie bym wpadł, ale 150km...trochę daleko :) Ja swój palnik przelecę profilaktycznie szczotką drucianą raz na miesiąc, też palę g...nym pelletem :) . Co miałeś na myśli, pisząc że Pellas jest skomplikowany? Miałeś na myśli budowę czy obsługę?

Opublikowano

Jako użytkownik mogę powiedzieć że na 100% budowę bo obsługa jest praktycznie zerowa. Wybieranie popiołu i zasypanie paliwa.

Wysłane z mojego nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Budowę i obsługę np. rozebranie palnika aby przeczyścić dokładnie nadmuch, Im więcej elementów ruchomych tym większe ryzyko awarii, oby nikogo to nie dotknęło...

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, wracając do starego tematu, jestem już szczęśliwym posiadaczem pieca Viteco EG pellet mini Compact z palnikiem revo. Dom 104 m2 wszędzie ogrzewanie podłogowe plus grzejnik w łazience. Sterowanie Salus każdy pokój ma oddzielne sterowanie, średnia temperatura 23-24 stopnie. Ocieplenie 15 cm styropian na stropie, 15 cm na ścianach grafit, podłoga 14 cm, okna trzy szybowe. Spalanie 22 kg na dobę przy temp 5 stopni na zewnątrz.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Nadszedł czas na modernizację kotłowni - początkowo miała być wymiana kotła, jednak najprawdopodobniej zakończy się na dołożeniu palnika do obecnego kotła 15kw .  Do ogrzania ok 100 m2.  1 pompa cwu, 1 grzejniki , 1 podłogówka. Możliwe, że w przyszłości Bufor (ale to nic pewnego ) .

Nie wiem na co się zdecydować : 

KIPI 5-16 kw

• sterownik 860 
  • econet
  • czujnik pogodowy

PELLAS REVO MINI 5-26 kw

• sterownik s-control
  • econet
  • czujnik pogodowy

Pellas wyceniony 500 zł więcej w stosunku do kipi (zestawy jak wyżej) .

Warto dopłacić do Pellasa ?

Czy nie będzie za duży do mojego kotła (będzie musiał być mocno ograniczony)  ? 

Pozdrawiam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.