Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz Na Grzejniki I Podłogowe

Luuk81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spoko ale jutro przychodzi gość ma to poprawić,dlatego tak mi spieszno,a naczynie ma 8 litrów, ciśnienie to nie wiem poprostu jak kocioł zimny to schodzi do zera.

Opublikowano

To znaczy, że nie masz naczynia!

Na pewno masz 8l?, to nie możliwe

Odpowiedz na pytania :

jaka moc kotła i jego model, producent?

jakie jest ciśnienie dopuszczalne pracy kotła?- będzie w instrukcji

co masz w instalacji - jakie grzejniki i ile

jak wysoko od kotła masz najwyższy grzejnik 

Po kolei odpowiedz.

Opublikowano

Możliwe 8l, moc kotła 16kw, max ciśnienie 0,15 MPa, grzejniki 2szt paneloww stalowe 1200/600, 1 grzejnik stalowe panelowe 600/600, jeden łazienkowy drabinka 90 cm, plus ta jedna pętla podłogowe 150 m,

Opublikowano

Wszystko na parterze na jednej wysokości

Opublikowano

Sprawdź jakie jest ciśnienie wstępne tego naczynia. Może wstawiono ci naczynie CWU gdzie wstępne ma 3-4 bary. W takim wypadku to tak jakby wkręcić korek, a nie naczynie wyrównawcze.

Naczynie ma tabliczkę znamionową.

Opublikowano

Zasypowy, pojemność wody 39 l, według moich obliczeń w instalacji z 90l wody

Opublikowano

Moim zdaniem masz naczynie o za wysokim ciśnieniu wstępnym. Zanim przepona zacznie się uginać odbierając przyrost objętości wody, uchyla się zawór bezpieczeństwa, przez który część wody wykapuje. Jak woda w układzie stygnie, to manometr pokazuje mniej niż przed rozgrzaniem, bo wody jest mniej. W skrajnym wypadku pokazuje zero, bo robi się podciśnienie.

Taka teoria.

Opublikowano

Ciśnienie wstępne 1,6 bara

Opublikowano

Woda nie wycieka z zaworu bezpieczeństwa

Opublikowano

Naczynie 35l,  ciśnienie wstępne - przy pustej inst  0,8-1 bara , ciśnienie pracy 1,2-1,4 bara, zawór bezpieczeństwa zmień z 2,5 na 2,bary.

I tak to powinno wyglądać prawidłowo

Opublikowano

No to ładnie, to fachowiec, tak zrobił, a jakby upuscil na pusto do 0,8 bara te naczynie czy to cis da?

Opublikowano

No majster wszystko robił niby 10% pojemności instalacji

Opublikowano

Tak dobiera się do układu otwartego
Eh fachowcy-flachowcy
A tą pętlę 150m na RTL też sam policzył
Koszmar

Ale ciesz się, że jeszcze ciepło i porządnie nie napaliłeś w kotle.

PS

A instalację do awaryjnego schłodzenia masz?

Opublikowano

To co zmienić naczynie na większe z ciśnieniem wstępnym 0.8 bara i pompę z autoadapt na zasilaniu OP i powinno być dobrze?

Opublikowano

Nie mam tylko ZB, to jakie te naczynie wziąć na te 100 l

Opublikowano

Taki fachowiec a chciałem grupę mieszajaca, to mówił że będzie dobrze na tym RTL, a ja ciemny jak tabaka i się posluchalem, dzięki za info, a majster niech działa a jak nie to wezmę innego, jeszcze raz dziękuję.

Opublikowano

Kolego patrzyłem ma necie na te naczynie i każde ma ciśnienie wstępne 1.5 bara i co robić żeby było te 1.0, upuscic?

Opublikowano

Ok dzięki, a ja mam je zamontowane na powrocie w górę ponad rozdzielacz to dobrze jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.