Benefaktor Opublikowano 2 Marca 2009 #1 Opublikowano 2 Marca 2009 Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o podpowiedź : w budynku parterowym chcę zamontować 6 grzejników, odległość ostatniego od pieca to ok 12 m. Grzejniki to zwykłe żeberkowce. Pytanie: czy mogę zrobić całą instalację z rury 16 mm czy też muszę stopniować średnicę rur dając bliżej pieca większą średnicę? Pytanie nr 2: czy wystarczy jak naczynie wyrównawcze będzie ok 1,5 metra wyżej niż kaloryfery? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Marca 2009 #2 Opublikowano 2 Marca 2009 Dobrze by było ze stopniować instalację, a średnica zależy od mocy zainstalowanej dla każdego odcinka . Ponieważ jest to budynek gospodarczy więc nie ma potrzeby przesadzania ze średnicą rur, nie będą tu przeszkadzać niewielkie szumy przepływu. Cytuj
automatyk Opublikowano 2 Marca 2009 #3 Opublikowano 2 Marca 2009 podpowiedz czy do kotła sa juz dopiete jakies grzeniki czy ten kocioł ma sazilc tylko te 6 grzejników? jeslitylko te 6 to zaczynasx 28 i konczysz na 15 zbiornik moze byc 1,5m nad grzejnikiem Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Marca 2009 #4 Opublikowano 2 Marca 2009 Rozpocząłbym raczej od podania jakie grzejni są zainstalowane (ile żeber) aby oby wiedzieć jak rozkłada się moc na poszczególne grzejniki + to co masz już zainstalowane oprócz tego. Cytuj
Benefaktor Opublikowano 2 Marca 2009 Autor #5 Opublikowano 2 Marca 2009 Nic poza tymi 6 grzejnikami nie planuję, ilość żeberek będzie zależała od wielkości pomieszczenia ale średnio będzie to po 10 żeberek na jeden grzejnik. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Marca 2009 #6 Opublikowano 2 Marca 2009 Zakładając, że żeberka są typowe to daje 7,5 kW mocy odbiorczej. dalej zależy jak będą połączone, czy z jednego poziomu czy z dwóch. Po ile żeber w grzejniku. Jeśli z jednego poziomu to dałbym pierwsze dwa trzy grzejniki z rury calowej, następne dwa 3/4" a ostatni 1/2" jeśli dwa poziomy, to do rozdziału cal a następnie 3/4" ostatni 1/2". Same przyłącza do grzejników mogą być z rurki 1/2". To taki dobór bez specjalnego wgłębiania się w temat. Cytuj
automatyk Opublikowano 2 Marca 2009 #7 Opublikowano 2 Marca 2009 to tak z pieca wyjdz na trojnik od trojnika w bok na pompe 28 ,pompa jakis zawór przed pompą filtr za pompą mozesz do pierwszego grzejnika isc 28 ale mozesz odrazu zredukowac za pompą na 22 pozniej 18 i ostatnie dwa grzejniki na 15 ,pompa najmniejsza jaka jest do dostania to 25/40 na piwrwszym biegu ,teraz od trójnika nad kotłem prosto do zbiornika wyrównawczego rurą min 22 iod zbiornika do powrotu kotła moze isc 18 i naniej zawór zwrotmy bezsprezyny mosiezny zeby woda podczas pracy nie krazyła przez zbiornik ,ale makrazyc wrazie braku pradu aby troche energi odebrac i piec nie wyjechaał z kotłowni mysle ze to tyle a i ze wzgledu ze napewno nie udasie zrobic układu grawitacyjnego to proponuje zbiornik wurównawczy min 50l Cytuj
Mecenas Opublikowano 2 Marca 2009 #8 Opublikowano 2 Marca 2009 Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o podpowiedź : w budynku parterowym chcę zamontować 6 grzejników, odległość ostatniego od pieca to ok 12 m. Grzejniki to zwykłe żeberkowce. Pytanie: czy mogę zrobić całą instalację z rury 16 mm czy też muszę stopniować średnicę rur dając bliżej pieca większą średnicę? Pytanie nr 2: czy wystarczy jak naczynie wyrównawcze będzie ok 1,5 metra wyżej niż kaloryfery?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cu 16mm przy 15 stopniach różnicy temperatur zasilanie - powrót i 0,3m/s pozwala zasilać 2,8kW. Jakiej mocy planujesz to ogrzewanie ? Jeśli rurki muszą być tak cienkie lepszy będzie PEX, który znosi 1m/s i 13kW na rurce 20mm Cytuj
Benefaktor Opublikowano 5 Marca 2009 Autor #9 Opublikowano 5 Marca 2009 Dzięki serdeczne wszystkim którzy pomogli, teraz mam już trochę jaśniejszy pogląd na sprawę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi