Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Rozwiazanie Lepsze

stolarz32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam ostatni temat bo w poniedziałek biore sie za montaz pieca na pellet 25 kw,instalacja co otwarta ,20 grzejników na rozdzielaczu ,plus cwu ,sterownik obsługuje siłownik mieszacza który pilnuje temperatury na instalacje ,bez czujnika powrotu,do wyboru instalacja

z zaworem 4 d,

lub instalacja z zaworem 3d na zasilaniu do regulacji temperatury na grzejniki plus pompa kotłowa

co byście wybrali tylko prosze nie proponowac innych rozwiazan

Opublikowano

Ja się nie znam ale mam pewne teoretyczne wątpliwości na temat zaworów mieszających wodę na instalację w polaczeniu z pompą kotłową.

Wątpliwości dotyczą głównie zaworów mieszających z siłownikiem. Czy w przypadku gdy załączy się pompa kotłowa to nie zaczną się problemy z utrzymaniem temp wody za mieszaczem?

Bo jak pompa kotłowa zacznie podbierać wodę z kotła to dla pompy za mieszaczem opory hydrauliczne przed zaworem mogą być za duże i zacznie ona pompować wodę tylko w obiegu instalacji bez pociągania wody z kotła.

Dla instalacji bez siłownika co najwyżej przez chwilę na instalację pójdzie zimniejsza woda ale z siłownikiem to

zacznie on kręcić zaworem.

Czy to jest problem realny czy raczej wydumany? :)

Opublikowano

Wydumany. Ten problem może wystąpić jak na wyjściu z kotła za bardzo zostanie zredukowana średnica rur zasilających i odbiorów będzie za dużo.

Opublikowano

Kocioł na pellet nie lubi takich skoków temp jakie będzie mu fundować załączanie i wyłączanie pompy kotłowej.

Ja bym ją włączył na stałe, tylko potrzeba zaworu regulacyjnego przepływu obiegu kotłowego np zaw grzybkowy lub zasuwa zamontowana na wylocie pompy kotłowej.

Opublikowano

Dzięki koledzy za rozjaśnienie, wiedzy nigdy za dużo :).

Instalacje to nie moja bajka ale zwyczajnie mnie to interesuje :).

Opublikowano

Kocioł na pellet nie lubi takich skoków temp jakie będzie mu fundować załączanie i wyłączanie pompy kotłowej.

Ja bym ją włączył na stałe, tylko potrzeba zaworu regulacyjnego przepływu obiegu kotłowego np zaw grzybkowy lub zasuwa zamontowana na wylocie pompy kotłowej.

W sumie pokrywa sie to z moimi obserwacjami odnośnie stabilizacji pracy kotła na ekogroszek.

U mnie najładniej chodzi kocioł jak wszystkie pompki cały czas pracują na stałych obrotach a regulujemy tylko wodę na mieszaczu.

Nie ma szarpania tylko wszystko się płynnie zmienia.

Opublikowano

Wydumany. Ten problem może wystąpić jak na wyjściu z kotła za bardzo zostanie zredukowana średnica rur zasilających i odbiorów będzie za dużo.

Czy jak z wyjscia pieca 6/4 zredukuje, zrobie kolektor z miedzi 35mm na pompe kotłowa cwu do zaworu mieszajacego bedzie dobrze?czy moge dac zawór 3d 1 cal czy lepeij 5,4 i czy zanim moge zredukowac na 1 cal ?czy powrót noze byc odrazu zredukowany na 1 cal ?

Opublikowano

Witam a ty kolego jak masz rozwiazany problem powrotu z tego co sie orientuje tez masz kociołek na pellet .radzil bys mi zawór 3d i pompe kotłową czy moze sam  4d wystarczy?

Opublikowano

Ja mam rozwiązany powrót całkiem inaczej, po pierwsze mam bufor a powrót mam z połowy wysokości bufora, po drugie mam sterownik, który nie włącza pompy jak nie ma na kotle odpowiedniej temp , którą zresztą sam ustawiam na sterowniku.

Dodatkowo mam kocioł DS i bufor - wszystko spięte razem, wyjścia na odbiory przez 3-D i pompy

Na moją inst nie patrz. 

Opublikowano

a czy w moi przypadku pompa kotłowa z czujnikiem termostatycznym ustawionym na 55 stopni,zawór 3d mieszajacy na zasilaniu temperatura na instalacje 45 stopni(tylko grzejniki),zadana na piecu 65 czy to bedzie dobrze dzialalo

Opublikowano

Tak jak Ci sambor tłumaczy: zawór regulacyjny (grzybek, kula.. wsio jedno) potrzebujesz za pompą kotłową.

Włączasz kotłową na stałe, regulujesz temp na powrocie zaworem, i sprawa załatwiona ;)

Opublikowano

czy zawór 3d mieszajacy wystarczy 1 cal czy jak juz dojade do niego miedzią 35mm lepiej  dac 5/4 ,i czy pozostałe dwa wyjscia z 3d mozna odrazu redukowac na 1 cal ?

post-74290-0-07573700-1504468394_thumb.jpg

Opublikowano

chodzi mi o to czy pompa kotłowa cześć wody nie bedzie pchać np, przez powrót zaworu 3d i stawiać opory na powrót wody z grzejników czy trzeba tam zawór zwrotny jak na rysunku? czy z zaworem bedzie jeszcze gorzej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.