Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Podłogówką

doctor82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moja instalacja grzewcza w moim domu składa się głównie z ogrzewania podłogowego i grzejnków, grzejniki znajdują się 3 sypialniach, panelowy w łazience, pralnia, garaż, natomiast w dalszej części domu jest podłogówka, wiatrołap, hall, duży salon ,kuchnia , łazienka , toaleta.

Niestety mój instalator popełnił błąd w  wykonastwie , mianowicie umieścił rodzielacz podłogówki poniżej podłogówki w piwnicy  - twierdził że tak będzię dobrze?

W związku z tym pojawił się problem (pomijając odpowietrzenie) montażu takiego rozwiązania, szukając rozwiązania , kilku hydraulików doradziło mi proste rozwiązanie na zaworach rtl, rozdzielacz ma 7 pętli, czyli 7 zaworów rtl. i tak nowy instalator zrobił.

Tak też zostało wykonane, wiem że ja sobie je wysteruje w prosty sposób , ale chciałbym mieć możliwość w jaki kolwiek sposób sterowania temperaturą w domu , dodam że nie zależy mi na sterowaniu temp. w różnych pomieszczeniach , zależy mi tylko na regulacji temperatury pokojowej tam gdzie jest podłogówka , podłogówka jest na otwartej przesteni (hall, wiatrołap, salon kuchnia + łazienka (pomieszczenie zamknięte).

Czy jest jakiś sposób aby była możliwość sterowania podłogówką, np, czujnik temp wewnętrznej, termostat itp,itd

Kocioł Defro Komfort Eko 20 kw, sterownik tech k1pv4,
grzejniki osobna pompa
podłogówka osobna pompa
cwu osobna pompa
pompa do boilera osobna pompa
zawór 4d afriso z siłonikiem
grzejniki na osobnych rodzielaczach

Pozdawiam
Łukasz

Opublikowano

Temperaturą podłogi najlepiej sterować pogodowo zaworem 3d z siłownikiem. Można też taniej zaworem 3d termostatycznym z pompą odłączaną termostatem.

Podłogówka oparta na rtl-ach to partactwo. To się sprawdza w pomieszczeniach, gdzie masz inne źródło ogrzewania i chcesz tylko zniwelować efekt "zimnej podłogi"

Opublikowano

Zastanawia mnie sprawa sterowania czujnikiem pogodowym.

Chodzi o to że mieszkam w górach, wysokość około 550m NPM, Gdy zaczyna wiać halny przy temperaturze +7st C jest chłodniej niż przy - 10 bez wiatru.

Jakieś pomysły bo typowa czujka temperaturowa to słaby wynalazek.

Opublikowano

"Czujka" nie czuje zimna tylko mierzy temperature. Powinna być schowana przed słońcem aby nie oszukiwała. Poza tym sterownik pogodowy posiada cos takiego jak krzywa grzewcza. Są również sterowniki pogodowe obsługujące dodatkowo termostat pokojowy w celu korekty temperatury pomieszczenia

Opublikowano

Są również sterowniki pogodowe obsługujące dodatkowo termostat pokojowy w celu korekty temperatury pomieszczenia

Opublikowano

Ja tam sie nie znam ale na mój chłopski rozum samo sterowanie pogodowe jest moim zdaniem niewystarczające do podłogówki bo ciężko dopasować krzywą bo każdy budynek inny i będzie niedogrzanie albo przegrzanie, czasem się można wpasować. I raczej czujnik pokojowy to konieczność by zachodziła autoadaptacja krzywej grzewczej o ile dany ster to potrafi. U mnie się to sprawdza.

W sterach gdzie ręcznie ustawia się temp wody np. dla -10/+10 jest to do zrobienia ale dużo łatwiej jest z cz. pokojowym bo samo się to robi. W ub sezonie testowałem dwie krzywe i właściwie bez różnicy bo ster sam wyliczał i korygował temp wody na podłogę a różnica była tylko po załączeniu stera.

Niemniej jednak w przypadku anomalii temperaturowych, np w nocy -20 a w dzień +10 lub wichur wychładzających budynek chyba żadne sterowanie nie poradzi sobie z podłogówką w 100 procentach, tak myślę.

Opublikowano

Jak idzie o tą nieszczęsną podłogówkę to tylko pompa z zaw 3-D + jakiś separator powietrza na wejściu rozdzielacza,

teoretycznie powinno się udać.

A praktycznie wiele zależy od cierpliwości w odpowietrzaniu i braku nowego powietrza w instalacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.