doctor82 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Witam.Moja instalacja grzewcza w moim domu składa się głównie z ogrzewania podłogowego i grzejnków, grzejniki znajdują się 3 sypialniach, panelowy w łazience, pralnia, garaż, natomiast w dalszej części domu jest podłogówka, wiatrołap, hall, duży salon ,kuchnia , łazienka , toaleta.Niestety mój instalator popełnił błąd w wykonastwie , mianowicie umieścił rodzielacz podłogówki poniżej podłogówki w piwnicy - twierdził że tak będzię dobrze?W związku z tym pojawił się problem (pomijając odpowietrzenie) montażu takiego rozwiązania, szukając rozwiązania , kilku hydraulików doradziło mi proste rozwiązanie na zaworach rtl, rozdzielacz ma 7 pętli, czyli 7 zaworów rtl. i tak nowy instalator zrobił.Tak też zostało wykonane, wiem że ja sobie je wysteruje w prosty sposób , ale chciałbym mieć możliwość w jaki kolwiek sposób sterowania temperaturą w domu , dodam że nie zależy mi na sterowaniu temp. w różnych pomieszczeniach , zależy mi tylko na regulacji temperatury pokojowej tam gdzie jest podłogówka , podłogówka jest na otwartej przesteni (hall, wiatrołap, salon kuchnia + łazienka (pomieszczenie zamknięte).Czy jest jakiś sposób aby była możliwość sterowania podłogówką, np, czujnik temp wewnętrznej, termostat itp,itdKocioł Defro Komfort Eko 20 kw, sterownik tech k1pv4,grzejniki osobna pompapodłogówka osobna pompacwu osobna pompapompa do boilera osobna pompazawór 4d afriso z siłonikiemgrzejniki na osobnych rodzielaczachPozdawiamŁukasz
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Oj czarno widzę tą podłogówkę na 7 RTL-ach. Jej nadal nie ma szans odpowietrzyć. Jakie są długości pętli tej podłogówki?
papasmurfek Opublikowano 21 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Temperaturą podłogi najlepiej sterować pogodowo zaworem 3d z siłownikiem. Można też taniej zaworem 3d termostatycznym z pompą odłączaną termostatem. Podłogówka oparta na rtl-ach to partactwo. To się sprawdza w pomieszczeniach, gdzie masz inne źródło ogrzewania i chcesz tylko zniwelować efekt "zimnej podłogi"
jacek2929 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zastanawia mnie sprawa sterowania czujnikiem pogodowym. Chodzi o to że mieszkam w górach, wysokość około 550m NPM, Gdy zaczyna wiać halny przy temperaturze +7st C jest chłodniej niż przy - 10 bez wiatru. Jakieś pomysły bo typowa czujka temperaturowa to słaby wynalazek.
papasmurfek Opublikowano 21 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 "Czujka" nie czuje zimna tylko mierzy temperature. Powinna być schowana przed słońcem aby nie oszukiwała. Poza tym sterownik pogodowy posiada cos takiego jak krzywa grzewcza. Są również sterowniki pogodowe obsługujące dodatkowo termostat pokojowy w celu korekty temperatury pomieszczenia
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 #7 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Koledze raczej chodziło o wychłodzenie budynku przez wiatr Który mimo że jest ciepły to wychładza dom
papasmurfek Opublikowano 21 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Są również sterowniki pogodowe obsługujące dodatkowo termostat pokojowy w celu korekty temperatury pomieszczenia
krisgie Opublikowano 21 Sierpnia 2017 #9 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Ja tam sie nie znam ale na mój chłopski rozum samo sterowanie pogodowe jest moim zdaniem niewystarczające do podłogówki bo ciężko dopasować krzywą bo każdy budynek inny i będzie niedogrzanie albo przegrzanie, czasem się można wpasować. I raczej czujnik pokojowy to konieczność by zachodziła autoadaptacja krzywej grzewczej o ile dany ster to potrafi. U mnie się to sprawdza. W sterach gdzie ręcznie ustawia się temp wody np. dla -10/+10 jest to do zrobienia ale dużo łatwiej jest z cz. pokojowym bo samo się to robi. W ub sezonie testowałem dwie krzywe i właściwie bez różnicy bo ster sam wyliczał i korygował temp wody na podłogę a różnica była tylko po załączeniu stera. Niemniej jednak w przypadku anomalii temperaturowych, np w nocy -20 a w dzień +10 lub wichur wychładzających budynek chyba żadne sterowanie nie poradzi sobie z podłogówką w 100 procentach, tak myślę.
doctor82 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor #10 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Macie jakiś pomysł , jakby to technicznie rozwiązać?
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2017 #11 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Jak idzie o tą nieszczęsną podłogówkę to tylko pompa z zaw 3-D + jakiś separator powietrza na wejściu rozdzielacza, teoretycznie powinno się udać. A praktycznie wiele zależy od cierpliwości w odpowietrzaniu i braku nowego powietrza w instalacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.