Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schematu Instalacji

tofek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Posiadam obecnie instalację typu otwartego z kotłem na paliwo stałe, pompą oraz zasobnikiem CWU (120l) dwupłaszczowym. Chciałbym podłączyć do tej instalacji kocioł gazowy 1-f.

Czy zaproponowany przeze mnie schemat jest poprawny - w załączniku

post-20916-0-56905400-1502555323_thumb.png

Opublikowano

Już bez kotła gazowego masz złą instalację tzn niebezpieczną ponieważ nie powinno być zadnej armatury(pomp,zaworów) montowanej na rurze do naczynia wyrównawczego.Kocioł na paliwo stałe pracuje w układzie otwartym a kocioł gazowy w zamkniętym dlatego powinieneś oddzielić te dwa obiegi np. za pomocą wymiennika płytowego.Zasobnik powinien być z dwoma wężownicami.

Kocioł gazowy 1-F ma wbudowaną pompę która obsługuje zarówno grzejniki jak i zasobnik więc nie potrzebujesz już żadnych zewnętrznych pomp

Opublikowano

1. Instalacja jest stara z lat 90 - tak chyba kiedyś robiono,

2. Słup wody mam ok.9m - więc ciśnienie powinno wystarczyć do poprawnej pracy kotła gazowego,

3. Kocioł gazowy(niedźwiedź) który będę prawdopodobnie instalował nie ma wbudowanych pomp do c.o. i cwu.

4. Chciałbym wykorzystać obecnie używany zasobnik wody użytkowej.

Opublikowano

Poprawiłem delikatnie schemat.

Czy w dobrym miejscu umieściłem grupę bezpieczeństwa tj. naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa, odpowietrznik,

post-20916-0-97976600-1502597616_thumb.png

Opublikowano

Nadal jest źle ! Pomiędzy wyjściem kotła a naczyniem otwartym NIE MA PRAWA być żadnego zaworu (u Ciebie jest różnicowy) i rura ta nie może mieć średnicy mniejszej niż 1 cal.

Opublikowano

Nie mam możliwości przerobienia połączenia pomiędzy zbiornikiem wyrównawczym a kotłem węglowym. Zawór różnicowy jest 2", przez ok. 10lat i nic się nie działo nawet wielokrotnie woda się gotowała w kotle i wyrównawczy spełnił zadanie - wyrzucał wodę przelewem.

Opublikowano

To ze się dotychczas nic nie stało to żadne wytłumaczenie. Układ jest niebezpieczny i tyle w temacie.

W tym przypadku lepiej jest zamknąć obieg CO wraz z kotłem gazowym a kocioł węglowy podłączyć do obiegu przez wymiennik. Naczynie otwarte będzie w kotłowni. Wszystko można przerobić wystarczy chcieć.

Opublikowano

Czyli tak jak teraz poprawiłem będzie ok.

post-20916-0-04461600-1502611882_thumb.png

Opublikowano

1. Instalacja jest stara z lat 90 - tak chyba kiedyś robiono,

Przepisy o montażu naczynia otwartego są takie same od prawie 70 lat - najstarsza powojenna Polska Norma na ten temat jest z 1948r a była ona oparta na normach przedwojennych, 

Więc pisanie, że tak dawniej robiono nie ma postaw prawnych, przeważnie robiono dobrze, ale powstawały przeróbki typu montaż pompy i robiły się błędy.

W dawnych szkołach zawodowych na prawidłowy montaż naczynia był kładziony mocny nacisk a od kilku dobrych lat szkół nie ma a instalacje robią partacze lub ludzie bez wykształcenia zawodowego.

Opublikowano

Schemat instalacji jest, nawet jak na wykonanie w latach 90, .....dziwny. To jest jakieś połączenie zasilania dolnego z górnym (?????!!!!!) i jeżeli poprawnie działało należy uznać "za  szczęśliwy zbieg okoliczności" bo takie instalacje przeważnie nie dają się wyregulować hydraulicznie. Kol. "Tofek" nie chce zbyt mocno ingerować w instalację CO i jedyny pozytyw jest taki że chce zainstalować kocioł gazowy stojący.  Podstawowym pytaniem jakie powinien sobie zadać jest: Co będzie głównym źródłem ogrzewania? Jak będzie to kocioł węglowy to niech zostanie jak jest ale jak ma być to kocioł gazowy to proponuję wyciąć tą instalację i zbudować ją tak jak to powinno się zrobić.

Opublikowano

Czy po usunięciu zaworu różnicowego z obiegu kotła węglowego schemat jest poprawny.

Opublikowano

Zrezygnuję z pompy kotła węglowego (układ grawitacyjny) - instalacja pracuje również bez problemu w takim układzie, a pompę od węglowego wykorzystam do gazowego.

Jeszcze jedno pytanie, czy przy gazowym dobrze zaproponowałem grupę bezpieczeństwa.

Opublikowano

Ja mam węglówkę i gazowy w układzie zamkniętym.  Układ otwarty nie robił tgz słupa wody aby zrobić ciśnienie w układzie (chociaż osoba która instalowała piec gazowy kondensacyjny mówiła że niby zrobi ciśnienie (niby fachowiec a zrobił byle było).- po drugie 99% piecy kondensacyjnych wymaga układu zamkniętego - serwisant nie chciał podbić mi gwarancji ) i zdecydowałem się zamknąć układ  - w moim przypadku większą część zimy będzie pracować gazówka. na piecu węglowym mam grupe bezpieczeństwa , 

Opublikowano

A ile metrów miał słup wody ?

Jakiej firmy instalowałeś kocioł gazowy ?

Opublikowano

Słup wody miał 6m w górę na rurze 32 zgrzewanej. i 20l zbiornik na górze. i to miało wystarczyć tak przynajmniej mówił mi fachowiec który montował piec 

Piec de dietrich -  z tego co pamiętam minimum 0,8 bar musi być , a ten niby słup wody dawał albo i nie dawał 0,5

Opublikowano

Mam kocioł na paliwo stałe Buderus s111 na manometrze kotła wskazówka jest na pozycji 0,8bar (zdjęcie w załączeniu)

Natomiast w instrukcji kotła gazowego jest napisane: "Dolać wodę, jeśli podczas trwania programu testowego

ciśnienie w instalacji spadło poniżej 0,08 MPa (0,8 bar)". Zakładam, że jest to punkt graniczny.

post-20916-0-40563100-1502646493_thumb.jpg

Opublikowano

Sambor w poprzednim poście napisałeś, że w kotłach gazowych pompa CO jest zainstalowana na powrocie, sugerujesz żeby zmienić.

Czy w przypadku CWU też ??.

Ale ile może się zmienić ??, dziś grzałem CWU kocioł na 75st i na manometrze nie było widocznych zmian.

Opublikowano

Ja mam pytanie, dlaczego ma nie być zaworu różnicowego ? bo nie rozumie : 

Zawór różnicowy stosuje się przy kotłach na paliwo stałe, gdy obieg wody jest wymuszony przez pompę wody. Zadaniem zaworu jest niedopuszczenie do przegrzania kotła. W trakcie normalnej pracy kotła gdy pracuje pompa obiegowa  zawór pozostaje zamknięty. W przypadku braku prądu, zawór pod ciśnieniem wody otwiera się i umożliwia przepływ wody do dalszej części instalacji pomijając pompę   

Opublikowano

1. Jeśli w układzie nie działa grawitacja, to zawór nic nie daje

2. Jeśli działa grawitacja, to pompa dla niej nie jest przeszkodą

3. Jeśli zawór się zepsuje, to pompa skróci obieg, i efekt znany

Dobry sposób na wyciąganie kasy z inwestora, nic poza tym.

Opublikowano

Był hydraulik i oglądał instalację i nie zgłaszał uwag do zaworu różnicowego, jedynie zaproponował żeby zabezpieczyć kocioł węglowy zaworem bezpieczeństwa.

No i bądź tu człowieku mądry :rolleyes:

Opublikowano

Powiem brzydko i krótko: baran, który nie zna obowiązującego od czasów wojny prawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.