sylwekmen Opublikowano 16 Lipca 2017 #1 Opublikowano 16 Lipca 2017 Witam! Jestem przed wyborem kotła CO. Chciałbym zapytać się Was jaki piec do centralnego ogrzewanie jesteście w stanie polecić? Posiadam dom jednorodzinny, podpiwniczony, bez użytkowego poddasza, około 130m2, ściany trójwarstwowa, około 4-5 lat temu wstrzeliłem ponownie styropian granulowany w przestrzeń między ścianą osłonową a nośną, jest to budynek z lat 70, więc są też większe straty ciepła niż w nowym budynku. Kocioł będzie mi służył tylko i wyłącznie do CO, ponieważ mam elektryczny podgrzewacz do CWU. Chciałbym aby był to piec na ekogroszek z podajnikiem. Budżet jaki mogę przeznaczyć na piec to około 6000zł +/-. Nie mam uprzedzeń co do wyboru posuwu, czy miałby to być ślimak czy szuflada. Z moich wyliczeń i informacji z 'kalkulatorów' musiałby to być piec około 12kW, choć czekam też na Państwa opinie i uwagi. Czy może ktoś mi polecić jakiś kocioł, doradzić w tej sytuacji?
jabolkg Opublikowano 16 Lipca 2017 #2 Opublikowano 16 Lipca 2017 Malina plus sterownik Timel i będziesz zadowolony. 12KW w cenie około 5400 albo 15KW za 5800 jak dobrze pogadasz dołożą dodatkowo panel pokojowy wartości 300zł w cenie.
Rober528 Opublikowano 16 Lipca 2017 #3 Opublikowano 16 Lipca 2017 https://annrys.pl/p/1577/482/drew-met-eko-prim-kompakt-12kw-1-3-kociol-z-podajnikiem-kotly-z-podajnikiem-drew-met-kotly-piece.html Są bardzo solidne.
papasmurfek Opublikowano 16 Lipca 2017 #4 Opublikowano 16 Lipca 2017 Na twoim miejscu poważnie zastanowił bym się nad kotłem na pellet. Tym bardziej, że masz elektryczny podgrzewacz do cwu a cena węgla cały czas rośnie.
sylwekmen Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor #5 Opublikowano 16 Lipca 2017 A czy orientujesz się może jak sie ma spalanie peletu do ekogruszku??
krisgie Opublikowano 16 Lipca 2017 #6 Opublikowano 16 Lipca 2017 Pellet tani nie jest i wiecej go spalisz, dobry peleciak kosztuje więcej niż kocioł na ekogroszek. A czym grzałeś do tej pory i ile opału schodzilo za sezon? Edit. Kolega kupił rynnę Defro z zapalarką z myślą o pellecie i na nim wygrzewał podłogówkę (ma bufor) ale stwierdził ze "coś dużo go szło" i na zimę zaopatrzył się w Eko :). Ma dom podobny do mojego.
hektoras Opublikowano 17 Lipca 2017 #7 Opublikowano 17 Lipca 2017 Krisgle ale czy on kupił kocioł na pellet czy na ekogroszek z możliwością spalania pelletu ??? Prawdopodobnie to drugie stąd jego niezadowolenie. A jak twoje odczucia z użytkowania SAS-a ?? W twoim chyba również zastępczo można palić pelletem ?? Masz zapalarkę w nim ?? Czujnik paleniska jak się sprawdza??
krisgie Opublikowano 17 Lipca 2017 #8 Opublikowano 17 Lipca 2017 Nie wiem jaki dokładnie kupił model bo nie popatrzyłem. Na pewno nie jest to palnik wrzutkowy tylko rynna + zwykły ślimak + kosz + zapalarka + strażak więc może być jak mówisz. Co do SAS-a to oprócz małego popielnika nie mam specjalnie się do czego doczepić, może za jakiś czas coś wyjdzie - oby nie :). Pelletu nie próbowałem u siebie ale mam palnik Duo, chyba w Trio da się palić pelletem. U mnie to co najwyżej jako domieszka do ekogroszku. Nie mam zapalarki, do węgla to w sumie niepotrzebne.Z czujnika żaru jestem zadowolony i chyba się sprawdza bo z nastawami nie kombinowałem - cały sezon przejechałem na automacie. Paliłem Retopalem + parę worków różnych groszków które brałem na testy.
sylwekmen Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor #9 Opublikowano 17 Lipca 2017 Pellet tani nie jest i wiecej go spalisz, dobry peleciak kosztuje więcej niż kocioł na ekogroszek. A czym grzałeś do tej pory i ile opału schodzilo za sezon? Do tej pory miałem tradycyjny piec na węgiel i paliłem węglem. Różnie to wychodziło, bo miałem też drewno i dorzucałem drewna, zależy od zimy, czasami więcej drewnem, czasami więcej węglem jak zima już przyszła. Ale skoro pelet wychodzi więcej i więcej kosztuje kocioł, to ta opcja odpada.
hektoras Opublikowano 18 Lipca 2017 #10 Opublikowano 18 Lipca 2017 krisgie ja w moim palę teraz tradycyjnie na dodatkowym ruszcie obłożonym szamotem (zmniejszona powierzchnia o ok. połowę) kostka+drewno (odpady z dużego zakładu tartacznego takie klocki + suche odpady drewniane co w gospodarstwie) i temp. min 70 ale niejednokrotnie nawet ponad 90. Mój kocioł jest z 2004 i jak na razie pomimo kilku lat palenia szajsem i do tego mokrym - wówczas strasznie mi pojemnik pordzewiał a i wymiennik także na pewno to odczuł bo rdza odchodziła płatami - ale teraz od 6-7 lat już do takiej sytuacji nie dopuszczam no i myślę że popalę w nim jeszcze . Jak uda się w nim jeszcze z 2-3 lata to wynik będzie rewelacyjny bo nie dosyć że wilgotna nislka (na max 150 pod piec reszta 135) piwnica to jeszcze powodzie go nie oszczędzały i 3 x był zalany tak do 3/4 wys.. Dlatego jak czytam że niektórzy już po kilku 5 lub nawet 8 latach kotły wymieniają to im współczuję. Niejednokrotnie dalej brną w te same które tak im się nie sprawdziły. Co do Twojego wyboru to wiesz strasznie mnie na taki sam - identyczny - nachodzi a dodatkowo widziałem go osobiście na targach bud. wiosennych w Rzeszowie i utwierdza mnie w tym że to solidny. Oglądałem inne - trzeba to także rozważyć by nie uleć zaślepieniu/zauroczeniu dotychczasowemu lecz czas pokaże. Teraz mam więcej czasu to i jakoś mnie sytuacja nie zmusza do działania a i jak KASA - także.
krisgie Opublikowano 18 Lipca 2017 #11 Opublikowano 18 Lipca 2017 @hektoras, pogratulować wytrzymałości kotła, dzisiaj już chyba takiej stali nie robią :).
krisgie Opublikowano 18 Lipca 2017 #12 Opublikowano 18 Lipca 2017 Do tej pory miałem tradycyjny piec na węgiel i paliłem węglem. Różnie to wychodziło, bo miałem też drewno i dorzucałem drewna, zależy od zimy, czasami więcej drewnem, czasami więcej węglem jak zima już przyszła. Ale skoro pelet wychodzi więcej i więcej kosztuje kocioł, to ta opcja odpada. Z tego co się tutaj pisze to pellet wychodzi najekonomiczniej w instalacji z buforem ale to dodatkowy koszt, coś za coś... A rury z gazem nie masz w okolicy? Bo kocioł gazowy chyba byś wyrwał w cenie 6k. Nie wiem jaki masz dom i nie podajesz jakie było zużycie opału, ale decyzja o przejściu na gaz musiała by być dobrze przekalkulowana najlepiej na podstawie sezonowego odczytu z ciepłomierza bo nawet jak powiesz że spaliłeś 2t węgla i 10m3 drzewa to nie wiadomo ile ciepła poszło na dom (sprawność). Ale ciepłomierz w instalacji to też dodatkowy koszt, jednak moim zdaniem przed decyzją o przejściu na gaz to koszt logicznie uzasadniony.
sylwekmen Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor #13 Opublikowano 19 Lipca 2017 Gaz odpada całkowicie. Tak jak pisałem na początku, kocioł na ekogroszek jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem, tylko chodzi mi o dobór samego kotła m.in. z jakiej firmy, czy szuflada czy ślimak, żebym mógł się zmieścić w przedziale cenowym.
SUSPENSER Opublikowano 20 Lipca 2017 #14 Opublikowano 20 Lipca 2017 Za około 6 tys zł Skam-P Plus 12 kW lub Eko Retort Plus 12 kW, oba ślimakowe, tłokowce sobie odpuść chyba, że chcesz mieć kłopoty.
Gość robin60 Opublikowano 21 Lipca 2017 #15 Opublikowano 21 Lipca 2017 Gaz odpada całkowicie. Tak jak pisałem na początku, kocioł na ekogroszek jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem, tylko chodzi mi o dobór samego kotła m.in. z jakiej firmy, czy szuflada czy ślimak, żebym mógł się zmieścić w przedziale cenowym. Jeszcze sam kolego nie wiesz co piszesz , zastanów się dobrze bo po kilku latach będziesz pluł sobie w twarz sam sobie nie wspomnę o najbliższych , jeśli masz dobrze ocieplony dom jak piszesz masz bo to i tam zrobiłeś jak chcesz nie mieć problemów z ekogroszkiem to zrezygnuj z niego dobrze Ci radzę chyba , że lubisz spędzać czas w kotłowni zamiast z rodziną i być ubabrany po łokcie to tak ,chyba ta Twoja ostoja nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia nie polemizuję zastanów się dobrze, " Dobrze Ci radzę "
sylwekmen Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor #16 Opublikowano 26 Lipca 2017 A co sądzicie o piecach Grobelny Pleszew EKR 15kW oraz Defro EKR 14kW, oba piece zaproponowano mi w cenie około 6tyś zł, choć sprzedawca bardziej polecał Grobelnego.
Maciek92 Opublikowano 26 Lipca 2017 #17 Opublikowano 26 Lipca 2017 Defro EKR to odrzut, kociol ktory ma sie bic cena a nie jakoscia. Na dodatek bardzo marne sterowanie wyprodukowane przez DKSystem. Ten drugi to nawet nie znam. Kolega Ci tam wyzej polecil SKAMa - skorzystaj z tej porady :-). Edit: najlepsza porada i tak dotyczyla montazu kotla gazowego. Jesli masz rure w domu, albo koszt przylacza nie bylby wysoki to nawet bym nie brnal w cokolwiek na opal staly...
karoka65 Opublikowano 26 Lipca 2017 #18 Opublikowano 26 Lipca 2017 Kolega kupił rynnę Defro z zapalarką z myślą o pellecie............................... I niech pozostanie tylko przy tym "myśleniu" :) W rynnie czy retorcie co najwyżej można pellet zutylizować a nie efektywnie spalić, to że piszą takie dyrdymały producenci w opisach swoich kotłów to jest tylko dokładnie to co Wy potencjalni klienci chcecie właśnie wyczytać, nic więcej. W sumie nie kłamią bo przecież można, usypując kupkę na podwórku przecież też można :) tyle że to tylko takie pół prawdy którymi mydli się ludziom oczy.
karoka65 Opublikowano 26 Lipca 2017 #19 Opublikowano 26 Lipca 2017 Posiadam dom jednorodzinny, podpiwniczony, bez użytkowego poddasza, około 130m2, ściany trójwarstwowa, około 4-5 lat temu wstrzeliłem ponownie styropian granulowany w przestrzeń między ścianą osłonową Hmmm? i rozglądasz się za kotłami 15kW tylko dlatego że kosztują 6 tysięcy? Ogrzewam 135m gorzej ocieplonej i poniemieckiej budy kotłem 12kW i jeszcze obciąłbym go ponad połowę jakby się dało. luknij na mój ster w statystyki ile mocy potrzebowałem tej zimy w najchłodniejszych jej okresach, może Ci się trochę rozjaśni i Twoimi najważniejszymi kryteriami w poszukiwaniach nie będzie tylko te 6 tysi :) Kupisz sobie jakiegoś gniota 15 kW z palnikiem 25 a zapewne jego moc jest jeszcze o wiele większa i będziesz tu kwitł całą zimę namnażając w ilości kolejne wątki typu: Pomoc w ustawieniu kotła XXX Dlaczego przesypuje i nie dopala? Szlakowanie palnika XXX pomocy Kocioł gaśnie w podtrzymaniu, POMOCY!!!! itp i itd To nie złośliwość tylko szczerość, przejrzyj forum, zobaczysz czy złośliwość czy smutna ale prawda :)
Klaudiusz3 Opublikowano 28 Lipca 2017 #20 Opublikowano 28 Lipca 2017 Popieram przedmówcę jeśli eko groszek to palnik jak najmniejszy mocowo ja używam witkowskiego z okolic Pleszewa i jest Ok sterownik skzp-2 daje radę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.