carinus Opublikowano 26 Października 2017 #276 Opublikowano 26 Października 2017 Zasługujesz na prawdziwe miano mistrza rzeźby w szamocie.Bardzo ciekawy sposób na kanały do PW.
palaczRybnik Opublikowano 26 Października 2017 Autor #277 Opublikowano 26 Października 2017 Kolega @marcus312 jak artysta prawdziwy :)
marcus312 Opublikowano 26 Października 2017 #278 Opublikowano 26 Października 2017 Panowie dziękuje za uznanie i że się podoba ;) :D palniki szamotowe robiłem już jakiś czas temu wiec są to sprawdzone konstrukcje które u mnie działały dobrze .Jak widać na początek zabawy w przeróbki kotła na DS nie trzeba od razu inwestować wielkich pieniędzy wystarczy parę płytek szamotowych trochę zaprawy szamotowej tarcza kątówka i trochę wiedzy która jest ogólnie dostępna na forach . Carinus PW jest podawane z popielnika .Popielnik jest podzielony na dwie części przegrodą i wycięty jest otwór z boku kotła na klapkę do regulacji stąd wycięte otwory kanały w płytkach szamotowych do doprowadzenia PW w srodek dyszy i jednoczenie podgrzania powietrza. Na zdjęciu jest klapka PW widoczna Tu są drzwiczki z szybką do podglądu czy jest czysty proces spalania zrobione z tzw odpadów ramka i szybka wykrecona z maski spawalniczej ;)
carinus Opublikowano 27 Października 2017 #279 Opublikowano 27 Października 2017 Fajny pomysł z tym wziernikiem szklanym,ale widać że chyba lakiernik robił drzwiczki-ładnie pomalowane. Robiąc kanały PW od spodu palnika,biłem się z wyborem rozwiązania czy podawać to powietrze bezpośrednio z popielnika,czy też oddzielić część popielnika i połączyć z kanałem PW istniejącym i regulować istniejącą klapką.Zdecydowałem się jednak na bezpośrednie połączenie kanałów z popielnikiem,ze względu na sterowanie płynne wtedy powietrzem PG i PW przez miarkownik.
Gość berthold61 Opublikowano 27 Października 2017 #280 Opublikowano 27 Października 2017 A ja czuję się zawstydzony że odpuściłem
marcus312 Opublikowano 27 Października 2017 #281 Opublikowano 27 Października 2017 Carinus całkiem trafna uwaga z tym pomalowaniem ;) :D Ty tam dobrze wykombinowałeś z tym kanałem do PW przez zasyp u mnie by było z tym trudniej z uwagi na to ze jest wymiennik poziomy ,kiedyś podawałem PW przez wymiennik poziom przez wyczystke.na fotce jest z regulacja. berthold61 ty wykonałeś kawał dobrej roboty z tym odlewem ,ale najprawdopodobniej masz za mały wlot do palnika wyciąć na większy i potem dopiero schodzić na mniejszy .albo następuje jakieś zakłócenie ciągu poprzez za wąska szczelinę chodzi o ten kanał w odlewie spaliny maja za ciasno,albo były jakieś nieszczelności pomiędzy odlewem a ścianka kotła .Sam odlew jest dobry wystarczy go trochę dopracować i będzie ok :D
carinus Opublikowano 27 Października 2017 #282 Opublikowano 27 Października 2017 Niestety fizyki nie zmienimy i wygodniej będzie podać PW od spodu,gdyby nie popiół który to zapcha.Innej drogi bez cięcia kotła nie znajdziemy.Zbieram wszystkie przydatne rozwiązania i zależności i możliwe że stworzę kiedyś własną konstrukcję.
marcus312 Opublikowano 27 Października 2017 #283 Opublikowano 27 Października 2017 Tu masz racje ze w większości rozwiązań z dostarczeniem PW od dołu kończy się za popieleniem i niedrożnością kanału ,W tym moim rozwiązaniu nie dochodzi do takiej sytuacji ponieważ wlot PW jest u góry dyszy ,wcześniej miałem podgląd spalin zrobiony z ramki i szybki z lampy ale do czyszczenia wymiennika trzeba było śruby dwie odkręcić i przerobiłem na otwierane na zawiasach :D
palaczRybnik Opublikowano 29 Października 2017 Autor #284 Opublikowano 29 Października 2017 Chciałbym prosić o radę. Wszystko już jest dobrze, udało mi się w miarę miarkownik wyregulować. Zrobiłem mu tuning poprzez dodanie przeciwwagi + dorzucenie śruby rzymskiej. Ale teraz mam inny problem. Tworzy mi się spiek przed wlotem do palnika. Po załadowaniu porcji paliwa na 12-15h widzę, że po wypalenie tego na dnie paleniska w żarze jest dość spory spiek wielkości około 10x10cm. Gdybym na to wsypał nową porcję opału to wtedy znacząco gorzej mi się pali w palenisku. Więc muszę czekać aż zostanie w miarę mało żaru na palenisku i pogrzebaczem wyciągnąć spieki i wtedy znów się ładnie pali. Palę węglem z Chwałowic groszkiem 20-40mm. Jak dokładam do pieca to robię tak, że na samo dno wrzucam grubszą frakcję, a później nieco drobniejszą. Jak już mam załadowane połowę komory wtedy wybieram taki drobny pyłek i wrzucam ze 2 łopatki pyłku i znów ładuje węgiel aż do zapełnienia komory. Jak mogę sobie poradzić ze spiekami?
carinus Opublikowano 29 Października 2017 #285 Opublikowano 29 Października 2017 Ja też miałem spieki,rada na takie problemy to zmniejszenie temperatury żaru,wtedy popiół nie będzie topiony.Nie wiem czy takie coś wystąpi na każdym węglu,już dawno nie zauważyłem u siebie spieku.Podobnie mam z tym czeskim groszkiem.Jak spala sie wolniutko,to spali sie na proszek,jak idzie gwałtownie to zostają krystaliczne,kruche kawałki.
palaczRybnik Opublikowano 31 Października 2017 Autor #286 Opublikowano 31 Października 2017 @carinus a w jaki sposób zmniejszyć temperaturę żaru? Większość dnia piec chodzi na 2-3mm uchylonej klapce popielnika. Może wstawić małą cegłę przed wylot palnika bo w sumie tylko w tym miejscu tworzy mi się spiek. Myślisz, że to pomoże?
carinus Opublikowano 31 Października 2017 #287 Opublikowano 31 Października 2017 Ciężko mi doradzić co zrobić w Twoim przypadku.Pamiętam że miałem spieki gdy przepalałem i kocioł szedł na większej mocy,wtedy miałem przed palnikiem i na szamocie ładne,duże spieki.Obecnie na mniejszej mocy i tempie spalania takich tworów już nie mam. Może ktoś jeszcze ze swojego doświadczenia coś więcej dorzuci w temacie.
Werdi Opublikowano 31 Października 2017 #288 Opublikowano 31 Października 2017 Witam, Mam kocioł górno-dolny, chciał bym go jakoś przerobić coś tam próbowałem ale chyba za bardzo nie wyszło, szerokość rusztu to ok 33cm, wysokość od rusztu do wiszącego wymieniła to ok 17-18cm a nad wymiennikiem jest przerwa ok 12 cm, szczelina między pierwszym a drugim wymiennikiem wynosi ok 5,5 cm. Proszę o pomoc.
drewniak Opublikowano 31 Października 2017 #289 Opublikowano 31 Października 2017 Tą przerwę nad wymiennikiem 12 cm zaślepić szczelnie szamotem, ruszt tusz przed, pod i za wiszącym wymiennikiem także zaślepić a prześwit pod wiszącym wymiennikiem ewentualnie zmniejszyć szamotem. Przydałoby się trochę szamotu także zaraz za dolnym prześwitem na pionowej ścianie, aby płomień nie chłodził się na pierwszych 10 -30 cm.
Werdi Opublikowano 31 Października 2017 #290 Opublikowano 31 Października 2017 Nie zatka sie popiołem ta szczelina pod wymiennikiem jak poloze szamot na ruszcie?
drewniak Opublikowano 31 Października 2017 #291 Opublikowano 31 Października 2017 Nie zatka się jak będzie odpowiedni prześwit, przy węglu większy a przy drewnie mniejszy. Wszystko trzeba sprawdzić doświadczalnie.
Werdi Opublikowano 31 Października 2017 #292 Opublikowano 31 Października 2017 Powietrze popielnikiem podawać?
carinus Opublikowano 31 Października 2017 #293 Opublikowano 31 Października 2017 Dla drewna zasypem lub tym nad rusztem,dla węgla popielnikiem.
Werdi Opublikowano 31 Października 2017 #294 Opublikowano 31 Października 2017 Tak to ma wyglądać mniej więcej?
drewniak Opublikowano 31 Października 2017 #295 Opublikowano 31 Października 2017 Ten prześwit chyba jest zbyt duży, ja bym go zmniejszył tak do wymiarów cegieł czyli 11,5 wysoki i 17 szeroki.
carinus Opublikowano 31 Października 2017 #296 Opublikowano 31 Października 2017 Mądra książka mówi ze palnik powinien mieć 1/3 pow paleniska.
drewniak Opublikowano 31 Października 2017 #297 Opublikowano 31 Października 2017 To jaki fabryczy jest stosunek pow palnika do pow rusztu np w mpm ds ?
carinus Opublikowano 31 Października 2017 #298 Opublikowano 31 Października 2017 Producent sam nie wie,gdyby wiedział to pewnie wiele innych rzeczy byłoby zrobionych zgodnie ze sztuką projektowania kotła.
drewniak Opublikowano 31 Października 2017 #299 Opublikowano 31 Października 2017 Kto pali w dolniakach ? to jakie macie proporcje pow palnika do pow rusztu ? Kol Heso , Ty chyba przepuszczałeś spaliny przez mniej niż szparki.
PostępowyRolnik Opublikowano 31 Października 2017 #300 Opublikowano 31 Października 2017 To trzeba obliczyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.