Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Kotła Na Dolne Spalanie. Prośba O Rady Czy Warto?

palaczRybnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasługujesz na prawdziwe miano mistrza rzeźby w szamocie.Bardzo ciekawy sposób na kanały do PW.

Opublikowano

Panowie dziękuje za uznanie i że się podoba  ;)  :D  palniki szamotowe robiłem już jakiś czas temu wiec są to sprawdzone konstrukcje które u mnie działały dobrze .Jak widać na początek zabawy w przeróbki kotła na DS nie trzeba od razu inwestować wielkich pieniędzy wystarczy parę płytek szamotowych trochę  zaprawy  szamotowej tarcza kątówka i trochę wiedzy która jest ogólnie dostępna na forach .

Carinus PW jest podawane z popielnika .Popielnik jest podzielony na dwie części przegrodą i wycięty jest otwór z boku kotła na klapkę do regulacji stąd wycięte otwory kanały w płytkach szamotowych do doprowadzenia PW w srodek dyszy i jednoczenie podgrzania powietrza.

Na zdjęciu jest klapka PW widoczna post-57460-0-12496000-1509053852_thumb.jpg

Tu są drzwiczki z szybką do podglądu czy jest czysty proces spalania zrobione z tzw odpadów ramka i szybka wykrecona z maski spawalniczej ;) post-57460-0-26564400-1509053987_thumb.jpg

post-57460-0-27275100-1509054005_thumb.jpg

post-57460-0-47996400-1509054016_thumb.jpg

Opublikowano

Fajny pomysł z tym wziernikiem szklanym,ale widać że chyba lakiernik robił drzwiczki-ładnie pomalowane.

Robiąc kanały PW od spodu palnika,biłem się z wyborem rozwiązania czy podawać to powietrze bezpośrednio z popielnika,czy też oddzielić część popielnika i połączyć z kanałem PW istniejącym i regulować istniejącą klapką.Zdecydowałem się jednak na bezpośrednie połączenie kanałów z popielnikiem,ze względu na sterowanie płynne wtedy powietrzem PG i PW przez miarkownik.

Opublikowano

Carinus całkiem trafna uwaga z tym pomalowaniem  ;)  :D Ty tam dobrze wykombinowałeś z tym kanałem do PW przez zasyp u mnie by było z tym trudniej z uwagi na to ze jest wymiennik poziomy ,kiedyś podawałem PW przez wymiennik poziom przez wyczystke.na fotce jest z regulacja.

berthold61 ty wykonałeś kawał dobrej roboty z tym odlewem ,ale najprawdopodobniej masz za mały wlot do palnika wyciąć na większy i potem dopiero schodzić na mniejszy .albo następuje jakieś zakłócenie ciągu poprzez za wąska szczelinę chodzi o ten kanał w odlewie spaliny maja za ciasno,albo były jakieś nieszczelności pomiędzy odlewem a ścianka kotła .Sam odlew jest dobry wystarczy go trochę dopracować i będzie ok :D

post-57460-0-57165900-1509098197_thumb.jpg

Opublikowano

Niestety fizyki nie zmienimy i wygodniej będzie podać PW od spodu,gdyby nie popiół który to zapcha.Innej drogi bez cięcia kotła nie znajdziemy.Zbieram wszystkie przydatne rozwiązania i zależności i możliwe że stworzę kiedyś własną konstrukcję.

Opublikowano

Tu masz racje ze w większości rozwiązań z dostarczeniem PW od dołu kończy się za popieleniem i niedrożnością kanału ,W tym moim rozwiązaniu nie dochodzi do takiej sytuacji ponieważ wlot PW jest u góry dyszy ,wcześniej miałem podgląd spalin zrobiony z ramki i szybki  z lampy ale do czyszczenia wymiennika trzeba było śruby dwie odkręcić i przerobiłem na otwierane na zawiasach :D

post-57460-0-34092300-1509142621_thumb.jpg

Opublikowano

Chciałbym prosić o radę.

Wszystko już jest dobrze, udało mi się w miarę miarkownik wyregulować. Zrobiłem mu tuning poprzez dodanie przeciwwagi + dorzucenie śruby rzymskiej. Ale teraz mam inny problem. Tworzy mi się spiek przed wlotem do palnika. Po załadowaniu porcji paliwa na 12-15h widzę, że po wypalenie tego na dnie paleniska w żarze jest dość spory spiek wielkości około 10x10cm. Gdybym na to wsypał nową porcję opału to wtedy znacząco gorzej mi się pali w palenisku. Więc muszę czekać aż zostanie w miarę mało żaru na palenisku i pogrzebaczem wyciągnąć spieki i wtedy znów się ładnie pali. 

Palę węglem z Chwałowic groszkiem 20-40mm. Jak dokładam do pieca to robię tak, że na samo dno wrzucam grubszą frakcję, a później nieco drobniejszą. Jak już mam załadowane połowę komory wtedy wybieram taki drobny pyłek i wrzucam ze 2 łopatki pyłku i znów ładuje węgiel aż do zapełnienia komory. Jak mogę sobie poradzić ze spiekami?

Opublikowano

Ja też miałem spieki,rada na takie problemy to zmniejszenie temperatury żaru,wtedy popiół nie będzie topiony.Nie wiem czy takie coś wystąpi na każdym węglu,już dawno nie zauważyłem u siebie spieku.Podobnie mam z tym czeskim groszkiem.Jak spala sie wolniutko,to spali sie na proszek,jak idzie gwałtownie to zostają krystaliczne,kruche kawałki.

Opublikowano

@carinus a w jaki sposób zmniejszyć temperaturę żaru? Większość dnia piec chodzi na 2-3mm uchylonej klapce popielnika. Może wstawić małą cegłę przed wylot palnika bo w sumie tylko w tym miejscu tworzy mi się spiek. Myślisz, że to pomoże?

Opublikowano

Ciężko mi doradzić co zrobić w Twoim przypadku.Pamiętam że miałem spieki gdy przepalałem i kocioł szedł na większej mocy,wtedy miałem przed palnikiem i na szamocie ładne,duże spieki.Obecnie na mniejszej mocy i tempie spalania takich tworów już nie mam.

Może ktoś jeszcze ze swojego doświadczenia coś więcej dorzuci w temacie.

Opublikowano

Witam,

Mam kocioł górno-dolny, chciał bym go jakoś przerobić coś tam próbowałem ale chyba za bardzo nie wyszło, szerokość rusztu to ok 33cm, wysokość od rusztu do wiszącego wymieniła to ok 17-18cm a nad wymiennikiem jest przerwa ok 12 cm, szczelina między pierwszym a drugim wymiennikiem wynosi ok 5,5 cm. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Tą przerwę nad wymiennikiem 12 cm zaślepić szczelnie szamotem, ruszt tusz przed, pod i za wiszącym wymiennikiem także zaślepić a prześwit pod wiszącym wymiennikiem ewentualnie zmniejszyć szamotem. Przydałoby się trochę szamotu także zaraz za dolnym prześwitem na pionowej ścianie, aby płomień nie chłodził się na pierwszych 10 -30 cm.

Opublikowano

Nie zatka się jak będzie odpowiedni prześwit, przy węglu większy a przy drewnie mniejszy. Wszystko trzeba sprawdzić doświadczalnie.

Opublikowano

Dla drewna zasypem lub tym nad rusztem,dla węgla popielnikiem.

Opublikowano

Ten prześwit chyba jest zbyt duży, ja bym go zmniejszył tak do wymiarów cegieł czyli 11,5 wysoki i 17 szeroki.

Opublikowano

Mądra książka mówi ze palnik powinien mieć 1/3 pow paleniska.

Opublikowano

To jaki fabryczy jest stosunek pow palnika do pow rusztu np w mpm ds ?

Opublikowano

Producent sam nie wie,gdyby wiedział to pewnie wiele innych rzeczy byłoby zrobionych zgodnie ze sztuką projektowania kotła.

Opublikowano

Kto pali w dolniakach ? to jakie macie proporcje pow palnika do pow rusztu ? Kol Heso , Ty chyba przepuszczałeś spaliny przez mniej niż szparki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.