radekk83 Opublikowano 14 Maja 2017 #1 Opublikowano 14 Maja 2017 Witam proszę o pomoc w doborze pieca http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2gar Zastanawiam się pomiędzy trzema piecami Skam plus 7kw, ogniwo 10kw albo rbr ekouniwersal 12kw Najlepszy chyba będzie skam 7kw tylko boję się że będzie za mały i w najmroźniejsze dni nie da rady, a 12kw będzie za duża więc chyba zostaje ogniwo 10kw Dom dopiero buduje piec będzie potrzebny za 3-4msc ale chce wybrać już teraz. Pow. użytkowa domu wraz z kotłownią 99m, parterowy, okna trzyszybowe, ściany ocieplone styropianem 15cm, strop 25cm wełna a podłoga 10cm styropian, zbiornik na cwu 120l
hektoras Opublikowano 14 Maja 2017 #2 Opublikowano 14 Maja 2017 Nikt za ciebie nie zadecyduje i nie dokona wyboru !!! Abyś był zadowolony musisz być przekonany do wyboru. Dlatego poczytaj w podobnych tematach na forum tutejszym (ew. podobnych) a z tego co piszesz to masz jeszcze sporo czasu więc PRZYJEMNEJ LEKTURY . A moja rada byś wziął pod uwagę możliwość oglądnięcia czyli jak to mówią organoleptycznie w rzeczywistości/naturze jak pracują wybrane przez ciebie. Możesz się dowiedzieć od użytkowników coś więcej - ale pamiętaj przyjmuj to wiadomości - lecz licz się z tym że: "kaźda sujka własny ogon chwali" i nie zawsze oceny będą obiektywne/bezstronne. Ja mając gaz oraz patrząc na twoje wyniki z ciepła właściwego wybrałbym jednak ogrzewanie gazowe =kondensacyjny kocioł. Ale można przyjąć inne rozwiązania gdy oczekiwane argumenty za tym przemawiają.
Gość jacek61 Opublikowano 14 Maja 2017 #3 Opublikowano 14 Maja 2017 Pomyśl też o kotle na pellet szczególnie w twojej lokalizacji. Za rezygnacją z węgla przemawiają też przepisy które zaczynają się pojawiać w niektórych województwach. Gdybyś wybrał ten kocioł który wydaje Ci się najlepszy to miałbyś na jego eksploatacje tylko 8 lat w woj śląskim.
hektoras Opublikowano 14 Maja 2017 #4 Opublikowano 14 Maja 2017 jacek ale te 8 lat zapewne nie będą rygorystycznie zakazywały w późniejszym terminie - jak znam życie to na pewno znacznie się to wydłuży i na pewno kocioł w tym okresie sie zuzyje lub inne wzgl. ekonomiczne o tym zadecydują np. dużo tańsze inne paliwo - może gaz, pellet, itp.
Gość jacek61 Opublikowano 14 Maja 2017 #5 Opublikowano 14 Maja 2017 Co do tych 8 lat to może tak być ale po co od początku pchać się w niepewne sprawy.
radekk83 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor #6 Opublikowano 14 Maja 2017 Wiem że nikt nie zdecyduje za mnie dlatego wole się poradzić ludzi na forum którzy mają pojęcie o tym. Dużo czytałem za nim napisałem post, gazu nie biorę pod uwagę z tego względu że nie jestem przekonany poza tym jest już za późno. Zastanawiam się też nad piecem Sas smart 10kw. Prawdę mówiąc jestem zdecydowany na skam 7kw tylko czy faktycznie on będzie w zupełności wystarczalny i czy jest możliwość kupienia go ze sterownikiem ecoal ??? a jeżeli nie to jaki jest idealny sterownik do niego ??
hektoras Opublikowano 15 Maja 2017 #7 Opublikowano 15 Maja 2017 No z tego co piszesz to już widać że masz jakieś sprecyzowane / określone poglądy Więc chwała Ci za nie !!! Oby wybór okazał się udany. Może odezwą się użytkownicy takich kotłów?? No a napewno glos zabiorą najbardziej obeznani w tym temacie - pytaj ich a czas i rzeczywistość pokaże czy będziesz zadowolony. Pozdrawiam
radik81 Opublikowano 15 Maja 2017 #8 Opublikowano 15 Maja 2017 Potrzebujesz kocioł max 8kw. Tyle wychodzi z "ciepło właściwe". Skam 7kw jest wystarczający,może pociągnąć do 10kw (kosztem cieplejszych spalin). Kolega Papasmurfek z forum ma Skam 7kw i z tego co pamiętam ogrzewa 120m2. SPPv2,sterownik z modulacją mocy.Sterowany przez internet.Jak koniecznie chcesz ecoal to myślę że nie będzie problemu, dopytaj kolegę "Pielorza" z tego forum (Jarecki79 na forum muratora). Jeśli potrzebny kocioł 5-ej klasy ta jest Skamp-PV 12 od tego producenta.
SUSPENSER Opublikowano 15 Maja 2017 #9 Opublikowano 15 Maja 2017 Skamy nie wychodzą z eCOAL, może być jedynie Bruli, ale wolałbym do takiego domu zestaw Skam-PV 12 zwłaszcza, że do końca Maja jest promocja i SPPv2 jest w cenie kotła. Do tego PV ma najnowszy palnik SV-200, który u mnie świetnie się spisuje a palę Wesołą, czyszczenie kotła jest bardzo łatwe i rzadkie [raz na miesiąc], sprawność wysoka nawet przy niskich mocach [przy grzaniu CWU i sporadycznym dogrzewaniu domu wyszło mi 72-77%. Patrz na moc palnika w kotle bo to, że w niektórych piszą 10 kW nie znaczy, że nie mają wsadzonego palnika 25 kW, który nie zejdzie na niskie moce a tylko takich będziesz potrzebował przez 80% sezonu.
radekk83 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor #10 Opublikowano 16 Maja 2017 Czyli lepiej wziaść 12kw zamiast 7 ?? Jaka jest cena tego pieca ??
SUSPENSER Opublikowano 16 Maja 2017 #11 Opublikowano 16 Maja 2017 Skam-PV 12 zamiast Skam-P 7 kW - cena będzie poniżej 8 tys z VAT 23%, lada moment będą wyniki badań i wtedy pojawi się oficjalnie w ofercie.
radekk83 Opublikowano 16 Maja 2017 Autor #12 Opublikowano 16 Maja 2017 Czy są jakiegoś wymogi dotyczące komina jakbym chciał kupić ten Skam-PV 12. U nas będzie komin systemowy z wkładem ceramicznym czy taki spokojnie starczy ?
Pieklorz Opublikowano 17 Maja 2017 #13 Opublikowano 17 Maja 2017 Tak, ceramiczny ze spokojem, wylot spalin w kotle jest pod rurę 130mm zatem nie ładujcie tam czasem typowej 200-ki max.160mm z ceramiki
radekk83 Opublikowano 22 Maja 2017 Autor #14 Opublikowano 22 Maja 2017 A co powiecie o SAS smart 10 kw?? warto??
SUSPENSER Opublikowano 25 Maja 2017 #15 Opublikowano 25 Maja 2017 W nim jest podstawowy palnik stalowy, bez obrotu ani wahliwości, ślimak stalowy więc szału nie ma - to raczej taki palnik poziomu marketowych kotłów.
radekk83 Opublikowano 26 Maja 2017 Autor #16 Opublikowano 26 Maja 2017 to jaki jeszcze piec moglibyście polecić ?? niestety komin będzie 200 mm więc pewnie Skam-PV 12 odpada
sambor Opublikowano 27 Maja 2017 #17 Opublikowano 27 Maja 2017 niestety komin będzie 200 mm więc pewnie Skam-PV 12 odpada Dlaczego odpada? Za mały będzie ?
Pieklorz Opublikowano 27 Maja 2017 #18 Opublikowano 27 Maja 2017 Na hurtowniach najczęściej są kominy fi.200 i większość takie zakłada bez zastanowienia czy to dom 100m2,czy 400m2. Większość kotlów różnych producentów pracuje zatem właśnie na takich kominach. Mały skamp-pv ma wylot spalin pod rurę 130-kę. Zakładasz na to przejściówkę i gotowe. Na mocy znamionowej badany był na ciągu 14Pa (nieco poniżej) zatem bardzo niskim patrząc na wymogi innych konstrukcji
sambor Opublikowano 27 Maja 2017 #19 Opublikowano 27 Maja 2017 W zbyt dużym kominie do nastawy wymaganego ciągu kominowego służy regulator ciągu. Mój kocioł ma zalecany ciąg 5-10Pa i też pracuje z kominem fi 200 + RCK i nic nie płynie, komin czysty i suchy.
SUSPENSER Opublikowano 27 Maja 2017 #20 Opublikowano 27 Maja 2017 to jaki jeszcze piec moglibyście polecić ?? niestety komin będzie 200 mm więc pewnie Skam-PV 12 odpada Będzie działał jak trzeba, u mnie komin z cegieł ma 14x21 cm i wszystko działało beż żadnej ingerencji w nastawy.
radekk83 Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor #21 Opublikowano 5 Lipca 2017 Który piec będzie lepszy skam pv czy rbk k??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.