Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Potrzebuje Pomocy Przy Piecu

mass14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje pomocy w ustawieniach pieca galmet z podajnikiem i regulatorem tech st-480ZPID, jestem nowym użytkownikiem tego tu pu pieca, w sumienia dy nie używałem żaden pieca. Czy ktoś by mógł pomóc w nauce ustawiania owego pieca i wyjaśnić wszystko krok po kroku?????

Opublikowano

Według mnie ustawić go powinien ten, kto go sprzedał lub uruchomił - za to wziął pieniądze.

Jak chcesz sam się podszkolić przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi od sterownika kotła, potrenuj trochę "klikanie" a potem napisz co jest nie tak to podaj jakie masz nastawy i czym palisz a podpowiem w którą stronę zmieniać parametry.

Opublikowano

Ale co tu ustawiac? Temperatura zadana na 70 stopni, ustawienia pomp wedlug tego jak skonstruowana jest instalacja; ustawienia podajnika wzgledem opalu.

Uruchomic kociol a ustawic czy przeszkolic uzytkownika to dwa rozne swiaty i nie rozumiem skad pomysl, ze jest to jakis obowiazek. Jak kupujesz auto w salonie to ktos uczy Cie do czego sluza wszystkie przyciski czy po prostu mowi, ze jest instrukcja i przed uzytkowaniem urzadzenia nalezy sie z nia zapoznac kolego suspenser ?

Gość jacek61
Opublikowano

A moim zdaniem to SUSPENSER ma rację. Nie ma co porównywać kotłów do samochodów.

Opublikowano

Zdania podzielone, to normalne. Niemniej jednak - w instrukcji wyhasnione sa podstawy a w przypadku konkretnych problemow mozna przeciez zapytac.

Opublikowano

Ale co tu ustawiac? Temperatura zadana na 70 stopni, ustawienia pomp wedlug tego jak skonstruowana jest instalacja; ustawienia podajnika wzgledem opalu.

Uruchomic kociol a ustawic czy przeszkolic uzytkownika to dwa rozne swiaty i nie rozumiem skad pomysl, ze jest to jakis obowiazek. Jak kupujesz auto w salonie to ktos uczy Cie do czego sluza wszystkie przyciski czy po prostu mowi, ze jest instrukcja i przed uzytkowaniem urzadzenia nalezy sie z nia zapoznac kolego suspenser ?

Chyba wg niektórych za dużo daję od siebie bo zawsze przy uruchomieniu robię szkolenie z obsługi i ustawienie kotła - może to dlatego, że pamiętam jak przed laty instalator zostawił mnie z moim kotłem po odpaleniu i powiedział, że aby go dobrze ustawić trzeba kupić skrzynkę piwa i posiedzieć w kotłowni z instrukcją - pamiętam ile czasu, nerwów i węgla mnie to wtedy kosztowało.

Trudno to odnieść do samochodu bo dzisiaj nawet docierania silnika się nie opisuje, ale np. montując instalację gazową jest ona ustawiana a nie tylko podłączana aby działała.

PS temperatura zadana 70 stopni gdy nadchodzi lato i będzie grzana tylko CWU ???

Opublikowano

Potrzebuje pomocy w ustawieniach pieca galmet z podajnikiem i regulatorem tech st-480ZPID, jestem nowym użytkownikiem tego tu pu pieca, w sumienia dy nie używałem żaden pieca. Czy ktoś by mógł pomóc w nauce ustawiania owego pieca i wyjaśnić wszystko krok po kroku?????

Piec mam inny ale sterownik taki sam - opisz z czym walczysz to może będę w stanie pomóc. Nic nie piszesz jak ci się pali, czy kopci, czy masz spieki, jaki żar - od czegoś trzeba zacząć. Jaki masz podajnik? Ogrzewasz teraz dom jeszcze, czy tylko już CWU?

Opublikowano

Chyba wg niektórych za dużo daję od siebie bo zawsze przy uruchomieniu robię szkolenie z obsługi i ustawienie kotła - może to dlatego, że pamiętam jak przed laty instalator zostawił mnie z moim kotłem po odpaleniu i powiedział, że aby go dobrze ustawić trzeba kupić skrzynkę piwa i posiedzieć w kotłowni z instrukcją - pamiętam ile czasu, nerwów i węgla mnie to wtedy kosztowało.

Takie siedzenie z piwkiem i obserwowanie ma swój urok, po obecnym 1 sezonie dorobiłem się wartościowych notatek oraz tabelki z ustawieniami sterownika pod jakieś tam rodzaje opału i warunki zewnętrzne. Jeśli robisz szkolenie to chwała ci za to, ale jakie by to nie było szkolenie to bez zaangażowania użytkownika wiele z tego nie będzie - zmienia się opał, kaloryczność, spieki - użytkownik musi wiedzieć co robić i musi rozumieć jak działa jego instalacja - bez tego to trudno czasami nawet doradzać.

Opublikowano

Chyba wg niektórych za dużo daję od siebie bo zawsze przy uruchomieniu robię szkolenie z obsługi i ustawienie kotła 
SUSPENSER

To ma też swoją zaletę utrwalanie wiadomości.Sterowniki z PID chyba ułatwiają  proces spalania i prowadzenie obserwacji i zapisów :D

Opublikowano

Zgadza się, choć ja stale coś testuję - jak nie węgiel to sterownik, soft, tuninguję kocioł itp. więc z wprawy w korygowaniu nastaw nie wychodzę.

Sterownik internetowy sporo ułatwia bo po wykresach wiadomo co się dzieje po zmianach w dłuższym okresie czasu, ale oczywiście notes też jest z zapiskami zmian i wyników :-)

Opublikowano

no widzisz, instalator myślał, że od razu polecisz po browara do sklepu, Pewnie miał ochotę z Tobą razem potestować zarówno piwko jak i spalanie w kotle, a tak tyle węgla, nerwów, i czasu poszło na marne  :huh:  no może nie na marne :P

Opublikowano

Zgadza się, choć ja stale coś testuję - jak nie węgiel to sterownik, soft, tuninguję kocioł itp. więc z wprawy w korygowaniu nastaw nie wychodzę.

Sterownik internetowy sporo ułatwia bo po wykresach wiadomo co się dzieje po zmianach w dłuższym okresie czasu, ale oczywiście notes też jest z zapiskami zmian i wyników :

Ja  to doceniam i chętnie bym poogladał jakies foty z tuningu kotła i co miały na celu :D

Opublikowano

Ech napisałem się i mi całą odpowiedź wrąbało więc krótko - opisywałem to na bieżąco na FM.

Cel to zwiększenie sprawności kotła i faktycznie uzyskiwałem w nim nawet więcej niż miał w papierach z badań w laboratorium.

Dołożyłem deflektor z tarczy hamulcowej od auta zamontowany na stelażu bo oryginalnie nie było nawet mocowania pod deflektor, zawirowywacze na półki [własnej konstrukcji - spaliny przelatywały nie tylko obok nich i ponad, ale też pod].

Teraz wyłączyłem ogrzewanie i działa jedynie PPC do CWU, która grzejąc CWU chłodzi dom wpięta w szereg z rekuperatorem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.