Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grawitacyjny Obieg Kotlowy

broda1301

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak powszechnie wiadomo obieg wody w kotle na paliwa stale jest bardzo istotny. A gdyby tak polaczyć wyjscie kotla z powrotem takim 2" bypasem bo akurat takie mam wyjscia w kotle. Chodzi mi o to jakby w takim ukladzie jak na schemacie zamiast pompy kotlowej wstawic taki bypass 2". Pytanie do znawcow tematu jakie mialo by to konsekwencje? Czy taki uklad dzialal by wmiare poprawnie czy jest to bzdura, a jesli tak to dlaczego?

Przy zaworze 4d jesli zastosujemy odpowiednio grube rury to obieg kotlowy chodzi na grawitacji czy w/w przypadku nie bylo by podobnie?

Zapraszam do dyskusji.

post-65131-0-40153700-1493755629_thumb.jpg

Opublikowano

Będę robił takie coś z zaworem 4 d pod koniec maja więc mogę Ci dać znać czy pójdzie grawitacja w takim układzie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Gość Digitrax
Opublikowano

Woda jest leniwa i płynie tam gdzie ma lżej, więc prędzej pompy obiegowe przeciągną wodę z powrotu przez taki gruby bypass a co za tym idzie przez kocioł obieg będzie znikomy. Ciepła z kotła nie wyciągniesz :D Zabawa z 4D to takie chybił trafił jak w totka. Może zadziała ale w większości nie, tak samo jak większość nie wygrywa kumulacji :D

Opublikowano

Jesli obejdziesz sie bez 4d to schemat numer jeden dziala bez problemow (fakt faktem nie wszyscy producenci go uznaja), a jesli koniecznie 4d dla zachowania gwarancji to tylko z pompa krotkiego obiegu.

Gość Digitrax
Opublikowano

Za pompą kotłową ;) Uniknie się zjawiska kawitacji.

Opublikowano

No to jeszcze pytanie z innej beczki. Jesli przy zaworze 4d zaslepimy wyjscie na obieg kotlowy a powrot z obiegu podlaczymy jak przy zaworze 3d to czy wtedy taki zawor bedzie pracowal jak 3d?

Pytanie moze dziwne ale po co wywalac 4d i wstawiac 3d jesli po zaslepieniu powinien pracowac jak 3d, no chyba ze nie?

Latem przemierzam sie do pewnych poprawek w kotlowni i lepiej dopytac pewne kweste.

Opublikowano

Czyli bypass dużej średnicy nie zastąpi pompy wymuszającaej obieg kotlowy.

To nie może być byppas - trzeba zrobić sprzęgło z rury min 2" o dł ok 1m , z we/wy od strony kotła np 5/4" i będzie działać - tylko pytanie po co taka kombinacja? 

Wyjście na  instalację trzeba dać niżej, aby obniżyć temp zasilania CO, o ike niżej to trzeba doświadczalnie ustalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.