Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Średnica Rury Pp

Volumne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Digitrax
Opublikowano

Dołącz bezpośrednio do postu a nie na zewnętrzy badziewiasty jakiś fotosik gdzie trzeba lajkować przez FB by coś zobaczyć.

Opublikowano

Zle podlaczone. Zasilanie (ciepla woda) w najnizszym wejsciu, powyzej polowy powrot do kotlowni a na samej gorze kawalek calowej rury.

Opublikowano

Ja bym nie robił z PP, tylko zrobił z Pexa. Mógłbyś wtedy zrobić układ zamknięty (o ile kocioł pozwala). Grzejniki na pewno będą wdzięczne.

Opublikowano

Ja bym nie robił z PP, tylko zrobił z Pexa. Mógłbyś wtedy zrobić układ zamknięty (o ile kocioł pozwala). Grzejniki na pewno będą wdzięczne.

Dlaczego, przecież PP jest mocniejsze od PEXa, wytrzymuje do 20bar, a pex do max 10,

Gość Digitrax
Opublikowano

Pomiędzy kotłem a naczyniem otwartym musi być w całości rura metalowa o średnicy wewnętrznej min 25 mm. Pasuje tu więc stalowa calówka lub miedziana 28. Pokaż jak Ty chcesz wpiąć pompy do tego obiegu.

Opublikowano

Przede wszystkim to autor musi pamietac o uzyciu PP-R Alu. Inaczej krzyz na droge.

Które to na 99% będzie miało warstwę alu perforowaną. Jakby to było PP z pełną warstwą alu to ok, ale te rury już ciężko kupić. Bo jeśli chodzi o samą rozszerzalność, to i stabilizowane włóknem szklanym mogły by być.

Gość Digitrax
Opublikowano

Pokaż to co jest obecnie lub narysuj to co chcesz osiągnąć.

Opublikowano

Zostało wcześniej już rozrysowane. Po prostu potrzebuje informacji czy pp20 wystarczy dla grzejnika 2kw oddalonego w sumie o 8,9 metrów. w tym metr pionu. Reszta domu grzeje bardzo dobrze a tutaj po prostu zostanie dodany grzejnik . Aktualnie na polowie grzejników nie mam zaworów ,ale za tydzien zaczynam zakładać zawory tak ,aby było wyrównanie .

Gość Digitrax
Opublikowano

Jeżeli ta rura ma pełnić jednocześnie zabezpieczeniem kotła czyli łączyć go z naczyniem otwartym to nie może to być PP bez względu na średnicę.

Dodatkowo na odcinku rury od kotła do naczynia nie ma prawa być: zaworu, filtra, pompy i jakiejkolwiek innej armatury zwężającej średnicę wewnętrzną poniżej 25 mm.

Opublikowano

Które to na 99% będzie miało warstwę alu perforowaną. Jakby to było PP z pełną warstwą alu to ok, ale te rury już ciężko kupić. Bo jeśli chodzi o samą rozszerzalność, to i stabilizowane włóknem szklanym mogły by być.

SigmaLi produkuje to jeszcze chyba. Ostatnio bralem to mialy pelna wkladke.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam takie pytanie jeszcze . Mam w ścianie rure 3/4 i pelno kolanek w niej . Srednica wew. 20,4 mm . Czy jak poprowadzę rure pp20 to nie będzie za duży spadek prędkości ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.