tomziel Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 WitamChciałbym przerobić kotłownię w domu jednorodzinnym z ogrzewaniem grzejnikowym.Idea działania polega na priorytetowym grzaniu kotłem na paliwo stałe, a sporadycznie kotłem gazowym.Chciałbym uniknąć sytuacji grzania wody w buforze przy użyciu kotła gazowego.Układ ma być sterowany automatycznie, po rozładowaniu bufora ma załączyć się kocioł gazowy i utrzymywać zadaną temperaturę.Po rozpaleniu węgla, kocioł gazowy powinien się wygasić. Czy instalacja zmontowana wg niniejszego schematu będzie funkcjonować zgodnie z założeniami? Czy w takiej formie układ będzie pełnił swoje zadanie?Czy wymiennik ciepła jest niezbędny, jeśli pominiemy wymóg pracy kotła gazowego na układzie zamkniętym?
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 To jeszcze napisz jak będziesz otrzymywał CW przy pracy kotła gazowego. Wymiennik nie jest potrzebny jak kocioł na paliwo stałe może pracować zw układzie zamkniętym.
odpowietrznik Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Źle podłączony zaw.3D na schemacie w poście #1 i szkoda kasy na laddomat,zamiast niego zawór ESBE VTC 511 (albo VTC422-możliwość nastawy temp.)spełni tą samą funkcję taniej + pompa oczywiście
tomziel Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Laddomat już mam. CW z drugiego obiegu kotła gazowego. Zmieniłem schemat, aby uniknąć wychładzania wody z bufora przez wymiennik ciepła kotła gazowego - czy słusznie? Jaki zawór 3drogowy na wyjściu z bufora najlepiej zastosować, aby stale utrzymywał temp zasilania instalacji na ok 60C. Czy ESBE VTC 511 spełni tą funkcję?
odpowietrznik Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 VTC 511 nie, to typowy zawór do ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową.Albo VRG serii 130 może być bez siłownika ,termometr za pompą,na instalację i ustawiasz ręcznie żądaną temp.(ewentualnie+siłownik do niego ARA 600 gdyby miało być sterowanie pogodowe)albo zwykły termostatyczny typu VTA,mogą też być odpowiedniki Afriso obrotowy ARV+siłownik ARM lub termostatyczny ATM.Naczynie układu otwartego powinno być podłączone bezpośrednio do kotła
tomziel Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zmieniłem schemat po raz kolejny, wydaje mi się, że sprawność instalacji z zastosowaniem zaworów zwrotnych będzie zmniejszona. Zamiast nich - 3drogowy zawór ustawiany siłownikiem w 2 pozycje. W trakcie pracy kotła na gaz zamyka zamyka powrót na bufor. Czy zastosowanie zaworu 3d ma sens? Zmniejszy to opory hydrauliczne? Czy warto dołożyć jeszcze zawory zwrotne na poprzednich miejscach? Czy jedna pompa na powrocie spełni swoją funkcję?
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Tak włączone zaw 3-D nie będą działać prawidłowo - jaka ma być ich rola? Po co te rury od grzejnika do pionu naczynia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.