odwyk Opublikowano 21 Marca 2017 #1 Opublikowano 21 Marca 2017 Cześć! Mam kotłownie zrobioną przez człowieka, który jak się okazało po czasie, uczył się pracy na mojej instalacji - co dziwne, bo był niby z polecenia, trudno stało się. Chce teraz przeprowadzić modernizację instalacji tak by naprawić to co zostało popsute. Inny instalator zaproponował mi modernizacje poprzez oddzielenie obiegu podłogówki i grzeników przez wymiennik ciepła i dodanie sprzęgła - jak na schemacie (bez zaworów bezpieczeństwa i całej reszty okuć). I tutaj moje pytanie - kolega budzi moje zaufanie, wypowiada się składnie i potrafi umotywować to co robi, ale raz już się sparzyłem i nie chce zrobić tego ponownie, więc proszę o spojrzenie krytycznym okiem na instalacje i ew. podpowiedzi co jest dobrze, co źle bo nie chce znowu kasy wyrzucić w błoto. Dzięki!
Gość Digitrax Opublikowano 21 Marca 2017 #2 Opublikowano 21 Marca 2017 Pogoń tego drugiego magika bo nie wie co chce uzyskać wykonując kotłownie tak jak to jest narysowane.
odwyk Opublikowano 21 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 21 Marca 2017 To smuteczek :( Ogólnie problem teraz jest taki, że: a) słabo grzeje grzejnik na poddaszu B) zawór przed pompą do podłogówki jest dziwny, bo jak mam na piecu 50* i ustawie go na 3 to w podloge idzie 25*, ja na piecu jest 60* i zawor tez na 3 to w podloge idzie 30* c) jedna sekcja podlogowki w salonie grzeje wyraznie slabiej niz reszta d) pierwszy magik zalozyl zawor 3d na zasilaniu i podlaczyl do powrotu - piec nie mogl dobic do temp. zadanej i wyciecie zaworu pomoglo Dzieki za opinię - ale czy ta moja pierwsza instalacja jest wykonana poprawnie? ps: rysunek jest mój, ale drugi widzial i mówi, że o to mu chodziło
Gość Digitrax Opublikowano 21 Marca 2017 #4 Opublikowano 21 Marca 2017 Pierwszy rysunek nie jest taki zły, wystarczy kilka poprawek i obejdzie się bez wymiennika i sprzęgła.
sambor Opublikowano 21 Marca 2017 #5 Opublikowano 21 Marca 2017 a) słabo grzeje grzejnik na poddaszu - na samej grawitacji nie pójdzie, trzeba go podłączyć pod pompę CO b) zawór przed pompą do podłogówki jest dziwny, bo jak mam na piecu 50* i ustawie go na 3 to w podloge idzie 25*, ja na piecu jest 60* i zawor tez na 3 to w podloge idzie 30* - to zawór mieszający wymagający siłownika i sterownika c) jedna sekcja podlogowki w salonie grzeje wyraznie slabiej niz reszta - zapowietrzona lub za długa pętla, odpowietrzyć i wyregulować hydraulicznie, ile tam jest pętli? d) pierwszy magik zalozyl zawor 3d na zasilaniu i podlaczyl do powrotu - piec nie mogl dobic do temp. zadanej i wyciecie zaworu pomoglo Częściowa recepta na twoje problemy. + potrzeba jakąś ochronę powrotu kotła, inaczej szybko zgnije kocioł.
odwyk Opublikowano 21 Marca 2017 Autor #6 Opublikowano 21 Marca 2017 Czyli wypadałoby przenieść zasilanie grzejnika poddasza za pompę obiegową grzejników? Bo kolejnej już nie chce :) Automatyka do zaworu odpada - na jaki zawór można to zmienić? W salonie (37m2) mam 3 pętle - postaram się ze zdjęć odtworzyć układ i zmierzę długość. Co do ochrony powrotu kotła, to właśnie ten 3D miał to robić ale coś instalatorowi nie pyknęła ta wizja. Co proponujesz? Dzięki za zainteresowanie i porady. Wybaczcie proste pytania ale się douczam trochę.
sambor Opublikowano 21 Marca 2017 #7 Opublikowano 21 Marca 2017 Do grzejnika na poddaszu wystarczy tylko doprowadzić zasilanie włączone za pompą od pozostałych grzejników. Zaw od podłogówki powinien być termostatyczny 20-40C , dokłabnie jaki to podam ci jak podasz te pętle, dodatkowo warto podać jaka tam jest pompa Największy problem to temp powrotu. - najprościej będzie dać pompę kotłową.
odpowietrznik Opublikowano 21 Marca 2017 #8 Opublikowano 21 Marca 2017 Jak w załączniku.Naczynie min.0,3m nad najwyższym grzejnikiem
sambor Opublikowano 21 Marca 2017 #9 Opublikowano 21 Marca 2017 W obiegu pompy kotłowej brak zasuwy lub zaworu grzybkowego.
odwyk Opublikowano 23 Marca 2017 Autor #10 Opublikowano 23 Marca 2017 Ok. Udało mi się troche odtworzyć ze zdjęć przebieg ogrzewnania podłogowego w salonie. Tam gdzie nie miałem zdjęcia użyłem wyobraźni :) Samych sekcji z tego co pamietam w całym domu mam 8 - na rysunku dałem te z salonu gdzie te dwie najdłuższe po ok. 90m grzeją wyraźnie słabiej. Jak powinna być ta pompa kotłowa?
sambor Opublikowano 23 Marca 2017 #11 Opublikowano 23 Marca 2017 Potrzeba zaw 3-D prod ESBE VTA577 20-43C i pompy za tym zaworem 25/60 + regulacja rotametrami . Pompa kotłowa 25/40
odwyk Opublikowano 23 Marca 2017 Autor #12 Opublikowano 23 Marca 2017 Właśnie sprawdziłem pompy. Do grzejników mam Grundfos UPS 25-60-180, do podłogówki Keller GPD 25-40-180. Przy modernizacji przełożyć tego Kellera na obieg kotłowy a do podłogówki kupić nową?
sambor Opublikowano 23 Marca 2017 #13 Opublikowano 23 Marca 2017 Najpierw przełóż a jak będzie Ok to możesz kupić nową a tego Kellera (skośnookiego) na półkę niech czeka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.