cezmar Opublikowano 15 Marca 2017 #1 Opublikowano 15 Marca 2017 Witam. Moim problemem jest duża ilość sadzy w kotle praktycznie co 3-4 dni muszę czyścić ścianki wewnątrz. Zauważyłem że sadza raczej wytwarza się w podtrzymaniu czy istnieje jakaś możliwość przerobienia palnika ? Podajnik EKO-PAL 12-25kw firmy kom-ster. Sterownik perfekt r. Ustawienia sterownika: t.zadana - 60 stopni czas podawania 12 sec czas przerwy 44 sec moc dmuchawy 18% czas przerwy w podtrzymaniu 10 min wyłączony pid zawór 4drogowy ustawiony w polowie.
gaizka2 Opublikowano 15 Marca 2017 #2 Opublikowano 15 Marca 2017 Musisz ograniczyć moc pieca sterownikiem, aby piec jak najkrócej był w podtrzymaniu . Tak jak działają sterowniki z pid . Ja zmieniłem zwykły sterownik na PID i jest całkiem inny świat . Pozdrawiam
hektoras Opublikowano 20 Marca 2017 #3 Opublikowano 20 Marca 2017 No i jeszcze jakbyś mógł palić odpowiedniejszym (mniej kalorycznym i niespiekającym ) OPAŁEM to także by się znacznie polepszyło. A gdzie mieszkasz ??
bercus Opublikowano 16 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19964-sterownik-kotla-skzp-02-ustawienia-porady/?p=304538 post 3666
SUSPENSER Opublikowano 18 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam. Moim problemem jest duża ilość sadzy w kotle praktycznie co 3-4 dni muszę czyścić ścianki wewnątrz. Zauważyłem że sadza raczej wytwarza się w podtrzymaniu czy istnieje jakaś możliwość przerobienia palnika ? Podajnik EKO-PAL 12-25kw firmy kom-ster. Sterownik perfekt r. Ustawienia sterownika: t.zadana - 60 stopni czas podawania 12 sec czas przerwy 44 sec moc dmuchawy 18% czas przerwy w podtrzymaniu 10 min wyłączony pid zawór 4drogowy ustawiony w polowie. Po co tak częste podtrzymanie, ustaw jak najdłuższe przy którym kocioł potrafi się wzbudzić i rozpalić [nawet 120 minut] to nie będziesz marnował węgla i kopcił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.