nowytu Opublikowano 9 Marca 2017 #1 Opublikowano 9 Marca 2017 Witajcie, jestem na etapie instalacji ogrzewania podłogowego w kompletnie modernizowanym 20 letnim domu parterowym o wysokości pomieszczeń 2,50m. Ściany 12 cm grafit 0,31 , podłoga 13cm 0,36 , strop drewniany 30cm wełna ( poddasze wentylowane nieużytkowe ), okna 3 szybowe pcv.. Dom będzie zasilany powietrzną pompą ciepła. Wg wszelkich informacji w internecie oraz otrzymanych od 2 instalatorów w przypadku instalacji z pompą ciepła stosują cię gęsty rozstaw rur , mniej więcej co 10cm , a pętle nie powinny przekraczać w 80 metrów. To samo wyczytałem na wielu wątkach forów. Tymczasem po zleceniu projektu podłogówki otrzymałem taki oto projekt: http://www.tinypic.pl/xoac03cxcseh Bardzo liczę na opinie osób doświadczonych w ogrzewaniu podłogowym z pompami ciepła na temat tego projektu. Z góry bardzo dziękuję
Maciek92 Opublikowano 9 Marca 2017 #2 Opublikowano 9 Marca 2017 IMHO najdluzsze petle powyzej 100m powinny zostac podzielone na pol, co by zachowac w miare zblizone proporcje dlugosci.
nowytu Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 9 Marca 2017 A jeżeli chodzi o rozstaw rur jest on poprawny dla instalacji w której zależy na jak najniższej temperaturze wejściowej? 20cm w pokoju z panelami na podłodze wydaję się niedorzeczne i co najwyżej pod ogrzewanie kotłem na paliwo stałe gdzie można sobie pozwolić na wyższą temperaturę wejściową. Jak wiadomo w przypadku pompy ciepła liczy się jak najniższa temperatura wejściowa.
sambor Opublikowano 9 Marca 2017 #4 Opublikowano 9 Marca 2017 Żaden program nie policzy tak jak byś chciał - wg jednego masz 3 pętle a drugi dla tego samego pomieszczenia policzy 4. Przy tym samym zapotrzebowaniu na ciepło. A liczyć na piechotę to za dużo roboty i nie każdy potrafi. Dla Pc np ja staram się robić na czuja, ale nie mniej niż wychodzi wg programów liczących, które są w mojej dyspozycji Pętle można zrobić nawet i 120m, tylko trzeba wtedy przewidzieć pompę o wyższym podnoszeniu i mniejsze straty na pozostałych elementach instalacji. Ponadto wg tego co wiem z praktyki robienie pojedynczej pętli na pow ponad 10-12m2 nie jest wskazane jako ogrzewanie podstawowe. W tym projekcje wąskim gardłem może być wielkość rozdzielacza
nowytu Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #5 Opublikowano 9 Marca 2017 Jaki jest przeważnie rozstaw rur w Pańskich projektach pod pompy ciepła ? Czy mam rozumieć że co 20 cm w pokoju z panelami jest poprawne ? Gdzie drugi pokój różniący się tym iż ma 2 ściany zewnętrzne lecz jest nasłoneczniony ma 10 cm rozstaw, trzeci taki sam jak drugi 15 cm. Zastosowanie rozstawu co 10 cm , 8cm w łazience , oraz zachowanie mniej więcej tych samych długości obiegów a nastepnie regulacja każdego obiegu na rozdzielaczu byłaby gorszym rozwiązaniem niż widoczne obecnie na projekcie ? Co ma Pan na myśli pisząc o wielkości rozdzialacza ?
sambor Opublikowano 9 Marca 2017 #6 Opublikowano 9 Marca 2017 Od końca - rozchodzi się ilość pętli podłączonych do takiego rozdzielacza - przeważnie są 12, max 14 obwodów. Większe rozstawy rur nie są wskazane , będą wyczuwalne różnice w temp podłogi Napisałem jak ja robię - rozstaw 10 cm , w strefie brzegowej nawet i 5cm , powierzchnie max 12m na 1 pętlę. W twoim przypadku to warto te 22m2 na pół podzielić , dołożyć rur. Podobnie jak pom 005 - na pół , a w pom 07 i 06 dołożyć rur do pętli - tak aby było prawie 100m w pętli Podobna sprawa z pom 08. Kuchnia też może mieć więcej rury, z uwzględnieniem miejsc zabudowanych na stale, gdzie raczej nie powinno się robić rur. Nasłonecznienie nie ma nic wspólnego z rozstawem rur - przeważnie największe zapotrzebowanie na ciepło jest w nocy lub jak nie ma słońca.
odpowietrznik Opublikowano 9 Marca 2017 #7 Opublikowano 9 Marca 2017 A jaka jest projektowa temperatura zasilania? i jaki opór cieplny dla paneli?W projekcie powinny też być podane przepływy dla każdej pętli i dobrana pompa są te dane?Oczywiscie ktoś wcześniej zrobił OZC dla tego budynku. Widzę że są dwa rozdzielacze więc ilość pętli nie dojdzie do 12 na jednym
nowytu Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #8 Opublikowano 9 Marca 2017 Wg projektu temperatura na wejściu 36 stopni , na wyjściu 29. Listy materiałów wykończeniowych z opolem cieplnym na projekcie brak. Przepływów również brak dla każdej z pętli na co zwróciłem sam uwagę dla projektanta ( jak na razie brak odpowiedzi ). Rozdzielacze zgadza się są dwa.
nowytu Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #9 Opublikowano 9 Marca 2017 Od końca - rozchodzi się ilość pętli podłączonych do takiego rozdzielacza - przeważnie są 12, max 14 obwodów. Większe rozstawy rur nie są wskazane , będą wyczuwalne różnice w temp podłogi Napisałem jak ja robię - rozstaw 10 cm , w strefie brzegowej nawet i 5cm , powierzchnie max 12m na 1 pętlę. W twoim przypadku to warto te 22m2 na pół podzielić , dołożyć rur. Podobnie jak pom 005 - na pół , a w pom 07 i 06 dołożyć rur do pętli - tak aby było prawie 100m w pętli Podobna sprawa z pom 08. Kuchnia też może mieć więcej rury, z uwzględnieniem miejsc zabudowanych na stale, gdzie raczej nie powinno się robić rur. Nasłonecznienie nie ma nic wspólnego z rozstawem rur - przeważnie największe zapotrzebowanie na ciepło jest w nocy lub jak nie ma słońca. Bardzo dziękuję za uwagi do projektu , wg tego co Pan pisze potwierdzają się moje obawy iż jest on niepoprawnie dostosowany do pracy na jak najniższej temperaturze z pompą ciepła. Czy w pomieszczeniach 07 i 06 wystarczy podział tak jak obecnie na 2 obiegi i wystarczy zagęścić rury, czy lepiej podzielić na 3 obiegi tak aby pętle miały mniej więcej 75-80 metrów i rozstaw 10cm ? Przy 2 obiegach i nieprzekraczaniu 100 metrów co 10 cm nie wyjdzie. W łazience ( 004 ) co 10cm rozstawu wystarczy?
sambor Opublikowano 9 Marca 2017 #10 Opublikowano 9 Marca 2017 Delta dla PC powinna być mniejsza - tu decyduje każdy stopień różnicy, zalecane jest 5C, czyli np 34 - 29C, ale wtedy przepływy rosną i może się okazać że potrzeba większych przekrojów rur na zasilanie. W pom 06 i 07 dołożyć trzeba, szczególnie w 06, nawet jak będzie 4-5m ponad 100 to też będzie dobrze. Podobnie łazienka. Ważne jest dobranie rur do rozdzielaczy i odpowiedniej pompy tłoczącej wodę do rozdzielaczy. Tam pewnie będzie 8-9kW mocy grzejnej, a przepływ całkowity ok 1.5m3/h. Czy masz już dobraną pompę ciepła
nowytu Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #11 Opublikowano 9 Marca 2017 Pompa ciepła Panasonic T-CAP 12kw seria H 3 fazy , powierzchnia ogrzewana 225m2 ( na załączonym projekcie brakuje powierzchni biurowej 50m2 ).
odpowietrznik Opublikowano 10 Marca 2017 #12 Opublikowano 10 Marca 2017 W łazience zazwyczaj jest deficyt mocy.Można dać rury gęściej niż 10cm ale i to pewnie będzie mało. W tej sytuacji aby pokryć ten deficyt mozna zrobić ogrzewanie ścienne. Jakie jest projektowe obciążenie cieplne dla łazienki?oraz jaka powierzchnia podłogi jest przeznaczona pod OP?(podłoga pod wanną czy natryskiem się nie liczy,chyba że odpływ liniowy)
nowytu Opublikowano 10 Marca 2017 Autor #13 Opublikowano 10 Marca 2017 Obciążeń projektowych do projektu nie otrzymałem na chwilę obecną. W łazience jedynym miejscem zasłaniającym podłogę jest wanna wolnostojąca , pod prysznicem odpływ liniowy. Obieg na chwilę obecną ma już 87 metrów , zatem uzyskanie odstępów co 8 cm przekroczy 100 metrów. Co Pan proponuje w tej sytuacji?
odpowietrznik Opublikowano 10 Marca 2017 #14 Opublikowano 10 Marca 2017 Brak OZC dla budynku oraz podstawowych danych jeżeli chodzi o projekt OP to wróżnienie z fusów) Absolutnie nie przekraczam 100m rury w jednej pętli(a nawet 90),należy zrobić dwie pętle w takim przypadku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.