Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4D

Nerusia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki powinien być  rozmiar   zastosowanego  zaworu  4D    

instalacja  stara   rura  zasilania  2 cale
Nowy  Piec  defro z  wyjściem   1.1/2 cala

1.1/2 cala  czy  2 cale

Bardzo  proszę  o  odpowiedź

Opublikowano

To zależy jaki będzie obieg czy wymuszony lub grawitacyjnie. Ja uważam że jeśli masz 11/2 na kotle to taki zastosuj a zanim zredukujesz na 2 cale. Ja posiadam 4D 2 cale, do pieca kazałem wstawić króciec na 2 cale.

Opublikowano

Sati. Powiedz mi czy Masz pompke i czy działa ci podciaganie temp powrotu? Bo podobno z tym jest roznie

Opublikowano

Witam ja uważam że zawór 4 D nie jest super rozwiązaniem i jego średnica owszem ma znaczenie al uważam ze 6/4 cala spokojnie można zakładać to chyba najbardziej optymalny rozmiar bo jak będzie większy to znów będzie się mało uchylał i ruch wody jest ograniczony znów jak za mała średnica to otworzy się na max i woda zimna zalewa kocioł .

Ja posiadam taki zawór z Afriso 4D używany od października mogę odsprzedać .

Lepiej zrobić podłączenie nowego kotła na 3D łatwiej to wysterować a powrót też będzie chroniony pozdrawiam .

Opublikowano

Sati. Powiedz mi czy Masz pompke i czy działa ci podciaganie temp powrotu? Bo podobno z tym jest roznie

Mam pompę obiegową na istalacje oraz na Cwu, mój zawór nie podciąga powrotu ponieważ jest nisko zamontowany z powodu na niską piwnicę.Powrót ochraniam przez cwu.

Jeśli nie bedzie musiał 4D działac na grawitacji to wystarczy nawet 1 cal, jeśl bedzie grawitacja to im większy ty wtedy lepszy.

Gość Digitrax
Opublikowano

Skutecznie będzie gdy do regulacji temperatury obiegu CO zastosuje się calowy zawór 3D a do ochrony pompę kotłową. Obecne pompy elektroniczne pobierają znikomą ilość prądu a zawór 3D 1 cal jest dużo tańszy niż 4D 6/4 cala.

Opublikowano

Który  lepszy   ESBE   czy   AFRISO     jest  jakaś   różnica    czy  obojętnie  ?

Ja mam firmy VEXVE dużo tańsze niż pozostałe a także dobre produkcji fińskiej, a oni coś o cieple wiedzą.
Gość Digitrax
Opublikowano

Panowie nie zapominajcie o jednym: do poprawnej pracy zaworu czyli takiej by powrót był dogrzany bez względu na temperaturę obiegu CO potrzebna jest pompa kotłowa. Jeżeli już mamy pompę kotłową i pompę CO to po co przepłacać i kupować duży zawór 4D jak wystarczy 3D 1 cal ...

Opublikowano

Mam  takie  jeszcze  pytanie  jak  w  przyszłości    chciałbym   zainstalować   siłownik  do  zaworu  4D    to  czy  wielkość   zaworu   robi  różnicę   w  zakupie   siłownika   np.  musi  być   większy  ,  droższy    czy   taki   sam   

Opublikowano

Panowie nie zapominajcie o jednym: do poprawnej pracy zaworu czyli takiej by powrót był dogrzany bez względu na temperaturę obiegu CO potrzebna jest pompa kotłowa

No właśnie o ta informacje mi chodziło. a jak wytłumaczyć że 99% schematów odnośnie montażu zaworu 4d nie przewiduje pompy kotłowej 

Opublikowano

Mam takie jeszcze pytanie jak w przyszłości chciałbym zainstalować siłownik do zaworu 4D to czy wielkość zaworu robi różnicę w zakupie siłownika np. musi być większy , droższy czy taki sam

Siłownik np esbe ara661 obsługuje do 2".

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę  o  radę   czy  do  prostej  instalacji CO  i CWU  sterownik  K1Pv4PZ    warto  zakładać  siłownik  do  zaworu   4D  

Gość Digitrax
Opublikowano

Do żadnej instalacji zawór 4D się nie nadaje, ponieważ wymaga dodatkowej pompy kotłowej. Jak już więc mamy pompę kotłową i CO to po co kupować zawór 4D jak 3D zrobi to samo a jest tańszy.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

A co Ty kolego tak tych zaworów 4D nie nawidzisz?...ja nie mam pompy kotłowej tylko ochronę powrót realizuje zawór 4d i sprawdza się znakomicie , temp.powrotu u mnie wacha się między 50 a 58 stopni. Ochrona powrotu zapewniona a dodatkowo pięknie współpracuje z pogodówką i nie musze co chwilę latać do kotłowni i przestawiać 987c7b3d193dc528f1d8d54344938e3a.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Proszę o radę czy do prostej instalacji CO i CWU sterownik K1Pv4PZ warto zakładać siłownik do zaworu 4D

Warto...ja zmieniając kocioł na taki sam jak Ty masz , założyłem i jestem zadowolony. Fajnie steruje pogodówką i ochrona powrotu zapewniona cae1b03dbe706eb6bffeb8ba55c455c4.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.