Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naprawa Pęknięcia Grzejnika Żeberkowego

tonypolska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o rady jak możliwie najlepiej naprawić pęknięcia z załączonego grzejnika. Sączy się po kropli z góry, tam gdzie jest końcówka górna grzejnika.

Jedne rady mówią o szlifowaniu rdzy i malowaniu specjalną farbą, inne o klejach do kaloryferów typu Poxilina.

Co robić? :(

Zdjęcie tutaj: http://imgur.com/JKzciIC

Opublikowano

Podejrzewam, że najszybciej, najtaniej i najpewniej będzie po prostu wymienić grzejnik. Pudrowanie trupa zwykle kończy się porażką.

Gość Digitrax
Opublikowano

Jeżeli to żeliwniak to koszt spawania przewyższy wartość tego grzejnika. Rozglądnij się za nowym.

Opublikowano

Witam.

To chyba stalowy łazienkowy.

Można spróbować matą szklaną i żywicą.

Są takie zestawy naprawcze w sklepach chemicznych i motoryzacyjnych.

Lecz efekt wizualny nie będzie za ciekawy.

Opublikowano

Są takie kleje płynny metal, nie drogie i skuteczne możesz spróbować

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To jest właśnie grzejnik stalowy w łazience. Dlatego odpada wymontowanie żeberka itp. Poszukam tych specyfików które wspomniał ameno i Maciej. Dziękuję,

Jakieś konkretne produkty z nazwy, czego dokładnie szukać? Wygląd nie jest aż tak istotny.

Opublikowano

Poxilinę najlepiej dać tak by obejmowała całą rurkę dookoła może to wystarczy a jak nie to pod poxylinę daj distal classic na alegro z przesyłką za 12 zł ( w sklepach tez jest).

Opublikowano

Instalacja jest zamknięta także bez problemu spuszcze wodę z grzejnika na godzinę przed klejeniem.

A czy czasem nie zamiast poxiliny lepiej poxipol do metalu? Taki niebieski

Opublikowano

Poxipol też można wypróbować. Efekt prawie natychmiastowy.

Ja mam doświadczenie z distalem tym zwykłym trzyma się dość dobrze zwykłej stali czyli musisz usunąć lakier i rdzę a poxylina ułożona w koło zapewni pewną wytrzymałość na ciśnienie od środka.

To pęknięcie jest do samego odpowietrznika i tam może się lać od środka ale spróbować można. 

Opublikowano

Powiem Ci że kupiłem kiedyś w  Auchan taki płynny metal bo miałem do sklejenia kolanko aluminiowe w aucie w instalacji gazowej , i skleiło sie to tak mocno że jak chciałem to rozerwać to pękło w innym miejscu :) , klej schnie około 10min , podgrzewanie np suszarka przyspiesza  proces twardnienia i utwardza sam klej .

Koszt to był jakieś 10zl nie pamiętam nazwy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.