Przemyslaw85 Opublikowano 19 Lutego 2017 #1 Opublikowano 19 Lutego 2017 Serwis mojego pieca zaleca regulować ilość powietrza tylko przysłoną a wentylator na maxa. Pytanie jak faktycznie winno być. Przysłona uchylona na ok 3cm a wentyl na 35% czy tak jak zaleca serwis czyli wentyl na 100% a przysłona na milimetry? Z testów jakie przeprowadziłem to właściwie nie zauważyłem różnicy poza poziomem szumu. Tzn jak wentyl na 100% to jest ciszej. Nie testowałem w dłuższym okresie rad serwisu a jedynie przez ok 1 dzień. Może pytanie głupie ale zachodze w głowę dlaczego serwis akurat tak zaleca. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
kazimip Opublikowano 13 Października 2017 #2 Opublikowano 13 Października 2017 W spalaniu węgla bardzo ważne jest powietrze .Niedobór objawia się czerwonym płomieniem,kopceniem w palenisku,dużą ilością sadzy. Kolor ognia biały wskazuje na nadmiar powietrza. Większe zużycie węgla przy braku ciepła a tylko "gorący komin". Płomień powinien być bardziej żółty niż biały. Nie może buchać za mocno w stronę deflektora nad paleniskiem. Ustawienie powietrza w każdym piecu to podstawa. Reguluje się to przesłoną na wentylatorze. Mój HEF 25 kw ma ok 2,5 cm otwór licząc od dołu wentylatora..Dopiero teraz można regulować obroty wentylatora w sterowniku. Należy pamiętać że im zimniej na zewnątrz tym ciąg komina będzie większy a płomień bardziej biały.Stąd konieczność "DROBNEJ" korekty przesłony rzędu 2-3mm. nie więcej. powodzenia.
staryk Opublikowano 14 Października 2017 #3 Opublikowano 14 Października 2017 To widzę że w hefie tak samo każdemu mówią, że wentylator max a regulujemy przyslona. Obecnie mam tak ustawione tylko że ja mam ok 2,5 odsłoniete. Potrzebna będzie chyba mała korekta na mniej. A powiedz jaki konkretny piec i inne ustawienia.
kazimip Opublikowano 14 Października 2017 #4 Opublikowano 14 Października 2017 Moja opinia to 10 lat korzystania z pieca z nawiewem. Serwisant ustawił regulator, ustawił przesłonę wziął pieniądze i tyle go widzieli.Dopiero kilka telefonów do serwisu producenta, własne doświadczenia spowodował że doprowadziłem do wyregulowania pieca.
shogunzlasa Opublikowano 15 Października 2017 #5 Opublikowano 15 Października 2017 Z obserwacji - poprawcie mnie jeśli się mylę. Jeśli masz za duży ciąg kominowy nie możesz zdemontować klapki bo żar będzie za mocny w podtrzymaniu i kopczyk zacznie się zapadać. Jeśli wejdzie za głęboko zacznie spiekać węgiel dookoła, przez co przy starcie palenia będzie się on palić tylko na środku a spieki będą rosnąć. W trybie palenia nie ma to chyba aż takiej różnicy czy podbijemy moc czy otworzymy przesłonę - ma się dobrze palić. Chociaż pewnie wprowadzane ciśnienie będzie inne...
kazimip Opublikowano 15 Października 2017 #6 Opublikowano 15 Października 2017 "palić to nie zawsze znaczy to samo". Jestem zdania że najważniejsza jest ilość powietrza dostarczanego do paleniska. Przez parę lat ustawiałem kociołek z regulatorem GECO 402 P02 Przesłoną reguluje ciąg powietrza w kotle. A wentylatorem regulator ma za zadanie spalać porządnie węgiel. W zimie ciąg będzie się zmieniał i wtedy będziesz zmuszony bez względu na regulator zerknąć przynajmniej raz na 2 dni na paleniska, W przeciwnym razie przepalisz cały opał przed czasem a w domu będzie nadal zimno. Moje doświadczenie nie dopuściło do takiej sytuacji od dnia gdy mam kocioł w domu jest ciepło a opału starcza do końca sezonu grzewczego, a nawet zostaje po zakończeniu-to jest- "doświadczenie". dziękuję.
krisgie Opublikowano 15 Października 2017 #7 Opublikowano 15 Października 2017 Ja mogę tylko dopowiedzieć ze zakup RCK w moim przypadku to był strzał w 10. Przy wietrze albo większych mrozach albo większej mocy kotła widzę jak pracuje, a na palniku żadnej różnicy nie widzę. Mam komin ceramiczny fi200.
shogunzlasa Opublikowano 16 Października 2017 #8 Opublikowano 16 Października 2017 Zakupiłeś RCK do 30Pa czy do 50 Pa na taki komin? Czy przy RCK też musisz wajchować przesłoną na wentylatorze?
krisgie Opublikowano 16 Października 2017 #9 Opublikowano 16 Października 2017 Zakresu nie pamiętam ale ustawiony jest między 10 a 15 Pa, na 10 był zbyt czuły i ciągle się wychylał. Na wentylator że nie mam żadnej przesłony, nie było. Komin ok 6.5m licząc od czopucha w górę. RCK zamontowany w wyczystce komina.
shogunzlasa Opublikowano 16 Października 2017 #10 Opublikowano 16 Października 2017 Czyli przesłoną czopucha też nic nie musisz manewrować? Ogólnie poza mocą dmuchawy regulujesz jeszcze jakoś powietrze?
krisgie Opublikowano 16 Października 2017 #11 Opublikowano 16 Października 2017 Czopuch otwarty na full, klapki na wentylatorze że nie ma i jedyna regulacja powietrza to obroty wentylatora którymi kieruje ster w zależności od zapotrzebowania na moc kotła. A RCK pilnuje by ciąg był ustabilizowany. I to wszystko.
shogunzlasa Opublikowano 16 Października 2017 #12 Opublikowano 16 Października 2017 U mnie ciąg jest zmienny jak cholera - rozważam dokupienie RCK. Zamontowany masz w drzwiczkach wyczystki?
krisgie Opublikowano 16 Października 2017 #13 Opublikowano 16 Października 2017 Tak. Nie zastanawiają się nawet, zorobi na siebie w pierwszym sezonie.
shogunzlasa Opublikowano 16 Października 2017 #14 Opublikowano 16 Października 2017 Tak też zrobię :) Dzięki za info, może się wreszcie dogadam z ustawieniami ...
Dancych Opublikowano 16 Października 2017 #15 Opublikowano 16 Października 2017 Na co montowales rck na jakis klej pianke? Chce dzisiaj zamontowac i przydalaby sie sprawdzona metoda i material. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
krisgie Opublikowano 16 Października 2017 #16 Opublikowano 16 Października 2017 Kupilem RCW-S w komplecie z ramką 125x250 która pasowała do komina Leier. Teoretycznie powinno się taką ramkę montować do wyczystki na stałe (np silikon wysokotemperaturowy) a samo RCK wcisnąć w tą ramkę (połączenie rozłączne). Ja zrobiłem inaczej, ramkę połączyłem z RCK na stałe na silikonie a samą ramke otuliłem paskami wełny i objechałem taśmą aluminiową.oraz spasowałem na wcisk do wyczystki. Chodziło mi o to by całość dało się zdemontować w razie czego i na czas wizyty kominiarza włożyć tam oryginalny szamot drzwiczek i zamknąć. Bo nie wiem jak u mnie z kominiarzami, czy dopuściliby RCK i podpisali odbiór.
Dancych Opublikowano 16 Października 2017 #17 Opublikowano 16 Października 2017 dzieki za info. a dlaczego kominiarz mialby robic problem o rck? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
krisgie Opublikowano 16 Października 2017 #18 Opublikowano 16 Października 2017 Nie wiem, pewnie zależy na kogo trafisz. Wolałem nie ryzykować.
kazimip Opublikowano 28 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Nie w każdy komin można instalować regulator ciągu kominowego. Instalujemy go gdy komin jest za duży i część ciągu musimy "upuścić " z boku pieca. Przy kominach o małym, lub zbliżonym do wymaganego dla kotła ciągu montaż rck to tak jakbyś zamontował 2 kocioł i dziwił się że nie działa. Cofający się dym poprzez odwrócenie spowoduje zapach spalenizny w domu.Zanim zainstalujesz popytaj kominiarza czy można a następnie podejmij decyzję. z poważaniem kazimip
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.